Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky

Na ceste k labužníkom

Salašnícky ovčí syr je registrovaným výrobkom, ktorý sa môže po súhlase hygienikov predávať aj na salaši


Martin – Ovčí hrudkový syr sa vyrába na salašoch už stovky rokov. Čerstvý a údený ale do vlaňajška nepovažovali za finálny výrobok, iba za produkt na výrobu bryndze. Vlani Cech výrobcov ovčieho syra požiadal Ministerstvo pôdohospodárstva SR o zaradenie údeného a čerstvého salašníckeho hrudkového ovčieho syra o zaradenie do národného zoznamu výrobkov chránených a zaručených tradičných špecialít. Po jeho vlaňajšej úspešnej registrácii už ovčí syr vyrobený na salaši nie je iba produktom na výrobu bryndze, ale oficiálne uznaným výrobkom, ktorý poľnohospodári pri dodržaní predpísanej technológie, veterinárnych a hygienických podmienok môžu predávať.
Hoci to doteraz oficiálne nebolo možné, záujemcovia si ho aj tak kupovali. Predsedníčka Cechu výrobcov ovčieho syra v Turci Blanka Krčiková nám povedala, že tento rok plánujú 23. júna zorganizovať v Turčianskych Kľačanoch druhý raz Ovčiarsky deň, na ktorom by opäť nemali chýbať súťaže o najchutnejší ovčí syr a žinčicu. Toto podujatie má opäť podporiť záujem verejnosti o tradičné salašnícke výrobky. Turiec je vďaka tomuto cechu regiónom, ktorý sa najviac snaží podporiť výrobu a predaj salašníckych špecialít, ale jeho členmi sa môžu stať aj neturčianske poľnohospodárske podniky.
Mlieko a ovčí syr z mikrobiologického a chemického hľadiska kontroluje štátna veterinárna a potravinová správa. Na salašoch sa okrem toho aplikuje systém samokontroly (odovzdávanie vzoriek do akreditovaného laboratória na mikrobiologické vyšetrenie). Cech výrobcov syra chce, aby sa čerstvý a údený salašnícky ovčí syr mohol predávať na salašoch aj v obchodnej sieti. Podmienky stanovené normou, ktoré takýto salaš musí spĺňať, sa týkajú nielen technológie, ale aj zásobovania pitnou vodou, likvidácie odpadových vôd a vybavenia salaša z hľadiska hygieny. Predaj syra na salaši umožňuje aj legislatíva Únie. Odborníci, ktorí zákon pripravovali, pochopili, že treba udržať tradičné formy výroby a predaja špecialít. Preto aj farmy v EÚ môžu predávať malé množstvá všetkých svojich prvotných produktov ich konečným spotrebiteľom.
Podľa Viery Milanovej z Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVPS) v Martine prevádzku trinástich turčianskych salašov schválili podľa súčasného právneho poriadku iba do 31. októbra tohto roku. Dovtedy musia prevádzkovatelia salašov opäť požiadať o schválenie prevádzky podľa nových smerníc. RVPS v Martine bude posudzovať splnenie podmienok správnej výrobnej praxe pre výrobu syra na salaši v nadväznosti na nariadenie Európskeho parlamentu. Tieto požiadavky sa týkajú najmä používania kvalitnej pitnej vody na salašoch, zdravotnej a odbornej spôsobilosti pracovníkov pri výrobe syra a dodržiavania technologického postupu pri nej a pri skladovaní výrobkov.
Klasický salašnícky ovčí syr môžu jeho výrobcovia oficiálne predávať na salaši iba na základe súhlasu Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Martine. Vedúca oddelenia hygieny výživy RÚVZ v Martine Tatiana Červeňová nás informovala, že o predaj salašníckeho ovčieho syra požiadali štyri turčianske salaše, ale zatiaľ sa proces schvaľovania neskončil. (br)

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Hygge ako životný štýl
  4. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  5. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  6. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  7. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  8. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  9. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  10. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 34 192
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 33 191
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 13 840
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 249
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 10 225
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 693
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 037
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 770
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 719
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 583
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Aj napriek dištančnému vzdelávaniu má väčšina žiakov známok dostatok, polročné výkazy dostanú včas.

Väčšina žiakov ukončí prvý školský polrok včas. Niektorým študentom budú individuálne predlžovať polročnú klasifikáciu do konca marca.

3 h
Skalici sme podľahli na domácom ľade.

„Štyri góly nám na víťazstvo musia stačiť. Treba byť dôslednejší vzadu, to je najväčší problém,“ zdôraznil po prehre so Skalicou martinský kapitán Michal Murček.

20 h
Hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva SR pre epidemiológiu Henrieta Hudečková.

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

21 h
Ilustračná fotografia.

V meste vytvorili odberové miesta v ZŠ na Ul. Komenského.

21. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

21 h

Nahnevaní bežkári sa už obrátili listom aj na vedenie obce Králiky, aby začalo konať.

20 h

Muža našli už bez známok života.

21. jan

Prírodná pamiatka očarí v každom ročnom období.

20. jan

Už ste čítali?