Streda, 2. december, 2020 | Meniny má BibiánaKrížovkyKrížovky

Dnes varí Ľubomír Viluda, kameraman a režisér


Ľubo jedol kedysi ťažký redaktorský chlebíček aj v našich týždenníkoch.
V súčasnosti pracuje ako kameraman a režisér, študuje réžiu a zbiera ceny: naposledy získal s kolegom Ivanom Kršiakom Gold Remi Award na svetovom festivale dokumentárnej tvorby Worldfest v americkom Houstone v apríli tohto roku.
Ľubov vzťah k vareniu je viac ako pozitívny. Najmä, keď má pre koho variť. Prvým jedlom, ktoré navaril, sa však nerád chváli. Podarilo sa mu ho pripáliť. „Bol to maďarský guláš. Myslel som si, že stihnem popri varení ešte aj nakúpiť. Nestihol som. Teda nakúpiť áno, ale s gulášom som musel vyhodiť aj hrniec,“ spomína mladý Dolnokubínčan. Jeho špecialitou sú ryby. Tie vie pripraviť ako šéfkuchár v špičkovej reštaurácii. Občas sa na reštauráciu dokonca hrával so synom. On si mohol vybrať z „jedálneho lístka“ a Ľubo mu podľa želania navaril. „Rád pripravujem všetko, čo človeku, pre ktorého varím, chutí. Ako raz poznamenal kolega Ivan Kršiak, keď ma videl u seba v kuchyni: Ľubomír je už spokojný, je pri sporáku.
Podobne je to u Ľuba aj s konzumáciou jedál. Dokáže zjesť všetko, čo dosť rýchlo neutečie z taniera. „Výnimku tvorí len granatiersky pochod, ktorý mi absolútne zhnusili na vojne. Zatiaľ som, našťastie, nebol na tom tak zle, aby som ho musel jesť.“ S kolegom v práci razia teóriu, že zo všetkej zeleniny je najlepšia domáca klobása. Ovčiemu syru so žinčicou sa podľa nich tiež len máločo vyrovná. Najlepším kuchárom je však hlad a najobľúbenejším jedlom to, ktoré má Ľubo práve na tanieri. Dokáže vraj jesť neuveriteľne rýchlo, len málokto za ním stíha. „Nedávno sa ma producent na nakrúcaní v Tatrách pokúšal tajne poraziť, ale po dvoch obedoch verejne priznal, že to vzdáva,“ smeje sa úspešný filmár. Existuje vôbec jedlo, ktoré by nikdy nedal do úst? „Snažím sa žiť podľa hesla nikdy nehovor nikdy. Limitujem sa len veľkosťou svojich úst. Báger by som do úst napchal len veľmi ťažko, preto zatiaľ ostávam radšej pri lyžiciach.“ A ako správny recesista Ľ. Viluda dodáva svoj obľúbený recept na „poflámovú polievku“.
„Po včerajšom fláme pozbierame prázdne fľaše a odnesieme ich do obchodu. Za utŕžené peniaze si kúpime vrecúškovú polievku zo širokej ponuky a podľa vlastnej chuti. Dôkladne si prečítame návod na druhej strane, podľa ktorého následne postupujeme. Polievku dochutíme všetkým možným, čo nájdeme v špajzi alebo v chladničke a hlavne, čo dokážeme v danej kombinácii a po včerajšom fláme zjesť. Pre skutočných gurmánov ešte pridávam jednoduchý recept pre mužov v domácnocti, ktorý mi nedávno prezradil jeden režisér. Ale ešte som ho nestihol vyskúšať, preto to nechám na čitateľov. Volské oká. Na rozpálenú panvicu hodíte vajcia. Volské oči vám už potom vylezú samé... (aš)

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tip na náhradu za rúško: Kvalitný nákrčník ochráni aj pred zimou
  2. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  3. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny
  4. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom
  5. Študuj v malom a ži vo veľkom
  6. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  7. Študuj na univerzite s viac ako 60 ročnou tracíciou!
  8. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  9. Máš dosť teórie a poučiek? Študuj, cestuj, pracuj a ži!
  10. Na VŠEMvs získaš kvalitné štúdium v moderných priestoroch
  1. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  2. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  3. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  4. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  5. Detský čaj COOP Jednoty získal unikátne medzinárodné ocenenie
  6. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  7. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  8. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  9. Novinka medzi prefabrikátmi
  10. Virtuálne prechádzky ako pomoc turistom pri orientácií
  1. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 16 558
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 311
  3. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 12 974
  4. Aká je chémia vôní 12 244
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 379
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 888
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 650
  8. Bývanie v meste predlžuje život 8 275
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 778
  10. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 6 015
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Sezónu malého futbalu museli ukončiť, chýbali voľné termíny

Už tak dosť oklieštená sezóna malého futbalu je definitívne zrušená. Prvýkrát v histórii sa stalo, že sme nespoznali víťazov.

Skrátená sezóna malého futbalu víťazov nespoznala.

Írska veľvyslankyňa v Martine

Na radnici mali vzácnu návštevu.

Martin navštívila veľvyslankyňa Írskej republiky na Slovensku Hilda Ó Riain.

Vymenovali riaditeľov sociálnych organizácií v Turci

Centrum sociálnych služieb Horný Turiec má novú riaditeľku.

Centrum sociálnych služieb Horný Turiec.
Adventný veniec v Turanoch. Prvá sviečka už svieti.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pri kolízii s vlakom sa zranil vodič auta

Cestujúcich odviezol autobus na stanicu.

Kamión narazil do reštaurácie a pohostinstva (+VIDEO)

Vodič pravdepodobne za volantom zaspal, havaroval v centre Tvrdošína.

Žilina chce krajšiu stanicu. Železnice tlačí do spoločného projektu

Samospráva predstavila plán obnovy hanby Žiliny.

Mladá vodička tvrdí, že policajt jej nadával

Správanie hliadky mestskej polície po dopravnej nehode vyvoláva pochybnosti.

Už ste čítali?