„Každý človek musí mať disciplínu, čo sa týka zdravia. Doba, keď „kývajte mi rukou, ja sa budem dívať na televíziu“ alebo „nasaďte mi tabletky, ja chcem schudnúť“, je už za nami, tvrdí MUDr. Svatava Žáková z Tvrdošína. Táto lekárka má za sebou viacero špeciálnych kurzov, certifikáty na akupunktúru, homeopatiu, manuálnu medicínu, akupresúru, rekondíciu pohybového systému, masáže, kineziológiu, dietetiku, vodoliečbu, fytoterapiu.
Zdravie a látková premena
Látková premena môže v ľudskom organizme prebiehať bez poruchy len v prípade, že sú k tomu vytvorené primerané podmienky: chemické, hormonálne, stravovacie, psychické, prípadne ďalšie. Veľmi dôležitá je v danom prostredí hodnota veličiny pH, ktorá určuje, či je prostredie kyslé (pH 1 – 6), neutrálne (pH 7) alebo zásadité (pH 8 – 14). Pre bližšie vysvetlenie: kyslé sú kyseliny, zásadité sú lúhy. Napríklad: sliny majú mať pH 7. Kyselina žalúdočná pH od 1,5 do 2, šťavy podžalúdkovej žľazy pH 8,3. Pre črevo je ideálne, ak je v ňom prostredie s pH 5,8, ale v civilizovanom svete - vďaka zloženiu stravy - býva zvyčajne pH 6,8. Moč má mať pH 6 - 6,5, koža 5,5 pH, krv 7,4 pH. Stačí však, ak sa zníži pH krvi o 0,01, čiže na hodnotu 7,39, aby došlo k vylučovaniu látky zvanej histidín, čo môže spôsobiť rôzne alergické prejavy. Ak sa hodnoty pH v krvi posúvajú na kyslú stranu, hovoríme o acidóze, ak o zásaditú, ide o alkalózu. Obe odchýlky od normy sú o to závažnejšie, o čo je odchýlka väčšia od normy. Našťastie existujú v tele „nárazníkové“ systémy, ktoré vedia udržiavať konštantné hodnoty pH v krvi. Ešte v nedávnej minulosti platilo, že mäso je kyselinotvorná potravina, zelenina a mlieko zásadotvorná. To už – kvôli rôznym zásahom do potravinového reťazca - zďaleka neplatí. To znamená, že nám hrozí sústavné prekysľovanie organizmu aj so všetkými negatívnymi dôsledkami Preto je udržiavanie optimálneho pH v tele také dôležité. Mimoriadne dôležitú úlohu v tomto princípe zohráva podžalúdková žľaza.
Viem, že tento článok pôsobí veľmi teoreticky, odborne a nezáživne, ale bez týchto základných znalostí by bolo dosť ťažké pochopiť princípy zdravej a správnej výživy, ktorým sa budeme na tomto mieste venovať v ďalších pokračovaniach.
Svatava Žáková