uchár, čašník – servírka. Ako vyzerá písomná a ústna maturita, si vie predstaviť každý. No ako vyzerá ich praktická časť? V utorok 15. mája sme preto navštívili maturantov v hoteli Turiec. Zástupkyňa riaditeľa pre praktické vyučovanie v tejto škole Kvetoslava Švandová prezradila, že štúdium v odbore čašník – servírka je náročné, pretože z 32 žiakov, ktorí nastúpili do prvého ročníka, sa k maturitným skúškam dostali iba sedemnásti. „Mladých ľudí od učenia odradilo najmä štúdium cudzích jazykov – angličtiny, nemčiny a ruštiny,“ upresnila. Praktická časť maturít spočíva v prezentácii odborných zručností študentov. Je zložená z dvoch častí – zostavenia slávnostnej tabule a z prípravy jedla alebo nápoja. V utorok si študenti vyberali z piatich tém zostavenia tabúľ – svadobnej, plesovej, karnevalovej, námornej a prezentácie kávy. Príprava tabule nie je jednoduchou záležitosťou. Vyžaduje si nielen čas, ale aj kreativitu, estetické cítenie, nápad, fantáziu a zručnosť.
Maturant Jozef Marček vstával už o štvrtej hodine ráno, aby jeho tabuľa Námorná párty bola pre sedemčlennú porotu pripravená na ôsmu hodinu. Materiál a dekoráciu si zohnal sám, podobne ako jeho rovesníci. A ako sú s prácou študentov spokojní kantori? Odpoveď nám poskytla vedúca praktického vyučovania Janka Karkušová: „Ako každý rok, aj v tomto školskom roku sa študenti s úlohami vyrovnali veľmi dobre. V každej tabuli vidieť nápad, zručnosť, tvorivosť. Som s nimi spokojná.“ Pri pohľade na prekrásne zdobené stoly nám napadla zlomyseľná otázka, či študenti nepredbehli svojich učiteľov? Janka Karkušová sa usmiala a na obhajobu povedala: „Sme to práve my starší, ktorí mladej generácii odovzdávame skúsenosti. Preto si myslím, že mladí ľudia sa musia ďalej učiť, aby nás dostihli a predbehli.“
Šikovnosť martinskí obchodníci preukázali aj na nedávnej medzinárodnej prehliadke v Sla-
neckej Osade na Oravskej priehrade, kde s tabuľou Zásnuby obsadili popredné miesta. Úroveň martinskej školy je známa nielen v našom kraji, ale aj za jeho hranicami. Maturanti a učni sa uplatnili v popredných turčianskych reštauračných zariadeniach, ale pracovné príležitosti si našli aj v zahraničí. „Neprejde týždeň, aby sa v našej škole nezastavil domáci podnikateľ s požiadavkou na získanie šikovného čašníka, kuchára, servírku,“ dodáva pre zmenu zástupkyňa riaditeľa Kvetoslava Švandová.(mp)