„Každý človek musí mať disciplínu, čo sa týka zdravia. Doba, keď „kývajte mi rukou, ja sa budem dívať na televíziu“ alebo „nasaďte mi tabletky, ja chcem schudnúť“, je už za nami, tvrdí MUDr. Svatava Žáková z Tvrdošína. Táto lekárka má za sebou viacero špeciálnych kurzov, certifikáty na akupunktúru, homeopatiu, manuálnu medicínu, akupresúru, rekondíciu pohybového systému, masáže, kineziológiu, dietetiku, vodoliečbu, fytoterapiu.
Bielkoviny sa skladajú z reťazcov stavebných jednotiek – aminokyselín. Sú základnou jednotkou tela človeka aj zvierat a nedajú sa ničím nahradiť. Sú nielen stavebnými jednotkami, ale súčasne konečnými produktmi trávenia. Preto je dôležité, aby sme mali zdravé zažívacie orgány. Každá bielkovina v potrave je charakterizovaná druhom aminokyselín, ktoré obsahuje.Tie sa musia patrične rozložiť, aby ich telo mohlo využiť. Poznáme 22 aminokyselín, z nich je osem nenahraditeľných (esenciálnych), ktoré si náš organizmus nevie sám vytvoriť, a preto je odkázaný na ich príjem z potravy. Bielkoviny majú v tele množstvo dôležitých funkcií: výstavbu buniek, krvotvorbu, tvorbu protilátok, zasahujú do metabolizmu vody a do všetkých procesov látkovej premeny. Aminokyseliny majú svoje špecifické funkcie a nemôžu sa navzájom zastupovať. Napríklad: histidin je aminokyselina, ktorá je dôležitá pre reč. Ak jej je v tele nedostatok, dochádza k poruche rečových funkcií, s ktorou si ťažko poradí aj logopéd či psychológ. (Samozrejme, tieto poruchy môžu mať aj iné príčiny, napríklad stres, poškodenie mozgu...) Niektoré aminokyseliny si vie pečeň sama syntetizovať, ale najdôležitejším orgánom, ktorý do procesu zasahuje, je podžalúdková žľaza – pankreas. Okrem inzulínu, ktorým ovplyvňuje hladinu krvného cukru, produkuje do tenkého čreva dôležité štepiace látky – enzýmy. Porucha jeho činnosti sa prejavuje zažívacími ťažkosťami, napríklad nadúvaním, alebo suchou kožou. Orientálna medicína považuje pečeň so žlčníkom, žalúdok s dvanáctnikom a pankres za jednu z „trás“, na ktorej sú orgány navzájom prepojené, a pamätá na to aj pri liečbe. Látková premena a jej poruchy priamo alebo nepriamo súvisia s oslabenou funkciou pankreasu alebo nerovnováhou minerálnych látok v organizme. Pri týchto problémoch má význam cielená diéta, ktorú treba chápať ako doplnok liečby, ale nie ako liečbu. Treba dbať na dôkladné prežúvanie potravín, aby sa bielkoviny mohli dostatočne natráviť v žalúdku a boli tak pripravené na ďalšie spracovanie v črevách.
P. s.: Porekadlo: „Aký je kto do jedenia, taký je aj do práce“ nemá veru v takejto (ani v žiadnej inej) situácii žiadne opodstatnenie...
Svatava Žáková