Skúša nakombinovať rôzne jedlá, koreniny, chute a vône, ktoré sa na prvý pohľad k sebe ani nehodia. Hoci sa jej mix niekedy nevydarí, rozhodne ju to neodrádza. Našťastie nemá obľúbené jedlá, pretože s ich prípravou by to bolo problematické. Nielen kvôli času, ale aj kuchárskemu umeniu. „Pri varení mám rezervy. Napríklad pri príprave mäsa - buď ho mám tvrdé, alebo sa mi rozpadáva. Ani ryžu príliš nezvládam, a preto si plánujem kúpiť špeciálny ryžový hrniec. No a potom existuje ešte veľká skupina jedál, ktoré nepripravujem vôbec, lebo s nimi nemám skúsenosti ani vybavenie,“ pousmiala sa sympatická Martinčanka. Ako redaktorka známeho časopisu sa často pracovne zatúla do rôznych kútov sveta, kde ochutnáva aj miestne špeciality. „Cez jedlo sa snažím vychutnať si inú kultúru, odlišnosť. Chutilo mi vo viacerých krajinách, ale obľúbenú kuchyňu nemám. Preferujem však jedlá na báze zeleniny a ovocia,“ prezradila. Popri lietaní po svete a Slovensku jej vyhovuje rýchla kuchyňa. V jej prípade sú to cestoviny, ktoré dokáže pripraviť na sto rôznych spôsobov. „Sú rýchlo hotové a príliš sa pri nich nenatrápim,“ vysvetlila. Jeden z cestovinových receptov na špagety ponúkla aj nám. Vznikol vraj klasickým spôsobom – kombináciou zvyškov zásob v kuchyni a chladničke. „Špagety pripravujem najmä kvôli štvorročnému synovi, ktorý síce pri jedení všetko v okruhu dvoch metrov zababre, ale neuveriteľne sa pri tom zabáva. Jedlá vníma ako hračky a má veľkú predstavivosť,“ dodala.
Špagety s tuniakom
Potrebujeme: 1 balík špagiet, polovicu balenia mrazenej kukurice, 1 stredne veľkú cibuľu, 2 konzervy tuniaka vo vlastnej šťave, cherry paradajky (približne 10 kusov), smotanový syr (2 trojuholníky), olivový olej, oregano, čili pastu (používam pomleté čili papričky, ktoré dostať vo fľaši, ale či aj u nás neviem, ja si ich nosím
z arabských krajín.)
Príprava je jednoduchá. Nakrájam nadrobno cibuľu, osmažím ju na olivovom oleji, pridám mrazenú kukuricu, podlejem trochu vodou a dusím, kým sa nerozmrazí. Následne pridám odkvapkaného tuniaka, štipku čili pasty a syr. Keď sa roztopí, primiešam pokrájané cherry paradajky a zmes ochutím čerstvými lístkami oregana. Podávam s klasicky uvarenými špagetami.Miroslava Dírerová