ZELENÉ VŇAŤKY
Vyrastajúcu cibuľu či cesnak môžete využiť na získanie vynikajúcej vňate.
Do zaváracieho pohára dajte na dno papier, ktorý dobre saje vodu, naň uložte vyrastajúcu zeleninu tak, aby boli korene pod vodou. Položte ju na okno a vodu v nej pravidelne vymieňajte. Už o niekoľko dní (asi o 10 - 14) získate chutnú vňať. Odrežte ju a zvyšok vyhoďte.
KLÍČKY
Naklíčujeme najmä semená strukovín a obilnín. Používame len ekologické semená, nie namorené, určené na sejbu. Počas pestovania treba mať klíčky stále vo vlhku, v pohári ich pravidelne preplachujeme. V prvý deň ich necháme postáť vo vode, potom každý deň (aj dvakrát) preplachujeme vodou, kým nevyklíčia.
NÁŠ TIP!
Zelené klíčky z obilnín či strukovín sú vynikajúce aj ako súčasť rôznych omáčok. Stačí primiešať do omáčky lyžicu klíčkov – napríklad z pšenice, alebo aj žeruchových či akýchkoľvek iných, ktoré máte radi.
Omáka z keupu
Suroviny: 2 lyžice kečupu, 2 lyžice olivového alebo klíčkového oleja, lyžica citrónovej šťavy, soľ, cukor, korenie, paprika.
Všetko spolu premiešame pridáme zelené klíčky. Omáčka sa hodí k šalátu z čakanky, k hlávkovému šalátu, k uhorkám, paprike, reďkovke i zeleru.
Kurlandská omáka
Suroviny: 2 lyžice smotany, lyžica citrónovej šťavy, 2 lyžice oleja, soľ, biele korenie, cukor, nadrobno pokrájaný kôpor, klíčky.
Omáčka sa hodí k hlávkovému šalátu, špenátu, uhorkám, mrkve i čínskej kapuste.
Tvarohová omáka
Suroviny: 125 g tvarohu, 1 dl mlieka, 2 lyžice oleja, citrónová šťava, soľ, cukor, pokrájaná pažítka, klíčky.
Omáčka sa hodí k uhorkám, reďkovke, hlávkovému šalátu, karfiolu a zeleru.
Švajčiarska omáčka
Suroviny: 2 natvrdo uvarené vajcia, lyžička octu, pol šálky oleja, soľ, cukor, kajenské korenie, paprika, jogurt, 2 lyžice posekanej pažítky, klíčky. Suroviny pokrájame a premiešame.
Omáčka sa hodí k čínskej kapuste, šalátu, mrkve, ale aj k mäsu či ako príloha k celozrnnému chlebíku.
Ruská omáka
Suroviny: 2 lyžičky čili omáčky, pol šálky oleja, lyžica vínneho octu, soľ, cukor, korenie, paprika, lyžica nastrúhaného chrenu, žeruchové klíčky.
Omáčka je dobrá k cvikle, zeleru, paradajkám, reďkovke i ku karfiolu.
Jogurtová omáka
Suroviny: Horčica, 2 lyžice oleja, jogurt, lyžica citrónovej šťavy, soľ, cukor, kapusta, petržlenová vňať, pažítka, kôpor, klíčky.
Omáčka je vhodná k hlávkovému šalátu, špenátu, uhorkám, mrkve – ale aj ako príloha k chudému mäsu.
Pripravila: J. Badániová