Trdelníky
Ich názov pochádza z názvu ražňa, ktorému sa kedysi hovorilo trdelník. Na ňom sa pečú. Je to drevený valec s priemerom asi 5 až 10 cm, ktorý je 25 až 50 cm dlhý.
Ako si pripravíme trdelník?
Potrebujeme 1/2 kg hrubej múky, 2 žĺtky, 1/4 kg masla, štipku soli, trocha cukru, droždie a pohár teplého mlieka. Z cukru, mlieka a droždia urobíme kvások, necháme ho chvíľu oddýchnuť a potom s múkou spracujeme na tuhšie cesto. Po vykysnutí sa z cesta robia pruhy asi 8 cm široké a meter dlhé, ktoré sa natočia na ražeň tak, až vznikne „rúrka z cesta“. Tá sa na povrchu natrie rozpusteným tukom a „ováľa“ v roztlčených orechoch s cukrom. Na ohnisku pece sa zapália bukové triesky (nedymia a cesto nechytá zápach) a nad rozžeravenými uhlíkmi sa ražeň otáča – a tak sa trdelníky pečú. Občas ich potrieme vlažným mliekom. Po upečení dozlatista sa trdelník vyzlečie, vraj ako „chlap z gatí“.
Pestujeme
Kríček z avokáda
Uprostred avokáda je guľaté semeno, ktoré vylúpneme a zasadíme. Sadíme ho tak, aby jedna štvrtina vyčnievala zo zeme. Rastlinka vyklíči asi za mesiac. Treba ju často, ale len mierne zalievať. Ak začnú listy žltnúť, znamená to, že zem je premokrená. Vtedy treba nechať korene aspoň štyri dni preschnúť. Rastline sa najlepšie darí za záclonou priamo na okne, ale neprekáža jej ani polotieň. Stromček môžeme strihaním tvarovať. Ak chceme, aby v byte avokádo rodilo, musíme ho zaštepiť. Avokádo je výborné do rôznych nátierok, pretože má neutrálnu chuť. Obsahuje veľa vitamínov, prírodných olejov, vápnika a bielkovín.
DOBRÉ RADY
Ocot – pomocník
Okraje na jemných pohároch sa častokrát bežným umývaním nevyčistia. Ľahko sa však dajú dočistiť pomocou octu.
Praktický alobal
Keď nám pri pečení nestačí plech, pomôže alobal. Podľa hrúbky fólie ho zložíme do jednej alebo dvoch vrstiev a položíme v rúre na roštovú mriežku vedľa plechu.
Šava bez múky
Zahustiť šťavu pri dusení mäsa môžeme aj pomocou ražného chleba. Mäso dostane dobrú chuť a šťava získa peknú tmavú farbu.
Viac miesta pre hostí
Keď príde viac hostí a nemáme dosť miesta na stolovanie, môžeme „nadstaviť“ stôl doskou na žehlenie. Na jednej strane ju položíme na stôl, druhou na rovnako vysokú skrinku.
OKIENKO KRÁSY
Kozmetické triky
Proti vráskam na krku
Ak máte suchú pokožku a vrásky na krku, naneste na krk hrubú vrstvu hydratačnej gélovej masky, zakryte ju mikroténovou fóliou a previažte teplým šálom. Alternatívou môže byť aj jojobový alebo mandľový olej zohriaty v teplom vodnom kúpeli. Po pol hodine zvyšný olej zotrite.
Na podráždené líca
Červené podráždené líca sa upokoja zábalom z dvoch lyžíc nechtíkového oleja, ktorý dostanete v lekárni alebo v predajni s prírodnou kozmetikou. Pridávajte ho po kvapkách k žĺtku a vymiešajte na kozmetickú majonézu. Zmes si natrite na tvár a nechajte 20 minút pôsobiť. Do stredu tváre naneste vyšľahaný bielok a nechajte ho stuhnúť. Napína pokožku a zjemňuje póry. Pokožku potom ľahko opláchnite a nakrémujte.
ZAUJÍMAVOSTI
Worcester
Worcesterská omáčka sa pôvodne pripravovala v západoanglickom grófstve Worcestershire, najmä v jeho hlavnom meste Worcester. Podľa nich dostala aj pomenovanie. Základom je vínny ocot, do ktorého sa pridávajú rôzne zeleninové a korenené prílohy. Okorenená zmes sa uskladní na dlhší čas v kadiach, potom sa precedí a nalieva do fliaš. Omáčka slúži na okorenenie paštét, mäsa a rýb, polievok, zeleniny a omáčok.
Pripravila: Jaroslava Badániová