Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Z BABIČKINHO RECEPTÁRA

Slané kolieska s makom
Potrebujeme 3 syrokrémy, 1 vajce, 1 rastlinný tuk, 35 dag hladkej múky, lyžicu soli.
Všetko zmiešame na pracovnej doske. Vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm, potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme makom a povykrajujeme kolieska. Pečieme v mierne teplej rúre.

NEDEĽNÉ MENU

Zelerová polievka
(podľa kuchárskej knihy (prvej slovensky písanej) Jána Babilona, ktorá vyšla r. 1871 v Budapešti.
Menší očistený zeler pokrájame na drobné rezance. Rozpustíme kúsok čerstvého masla, pridáme zeler a dusíme. Pridáme podľa potreby múku, zalejeme hovädzím vývarom a necháme povariť. Z dvoch vajec a múky urobíme cesto, nahrubo ho rozvaľkáme a pokrájame na rezance rovnako hrubé ako zelerové. Pred podávaním ich zavaríme do polievky, osolíme a zahustíme dvomi žĺtkami rozmiešanými s niekoľkými lyžicami sladkej smotany.
Karé s marhuľami
Potrebujeme 500 g vykosteného bravčového karé, soľ, olej, 2 cibule, cesnak, 2 lyžice cukru, 0,25 l vody, 8 marhúľ, lyžičku strúhaného ďumbiera, mleté biele korenie, lyžicu marhuľového džemu a lyžicu kukuričného škrobu.
Mäso pokrájané na plátky a posolené dáme do misy a zalejeme olejom, v ktorom sme rozmiešali postrúhanú cibuľu a pretlačený cesnak. Na niekoľko hodín dáme na chladné miesto. Na panvici skaramelizujeme cukor, zalejeme vodou, pridáme rozpolené alebo pokrájané marhule, ďumbier, korenie a asi 10 minút varíme. Potom pridáme džem, škrob rozmiešaný vo vode a prevaríme. Mäso grilujeme z oboch strán vo vyhriatej rúre, preložíme na taniere a zalejeme omáčkou.

Skryť Vypnúť reklamu


Marhuľové vrtule

Potrebujeme 1 lístkové cesto, 5 marhúľ, 9 malých kociek cukru, 1 žĺtok a múku na dosku.
Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto na plát 33 x 33 cm a ten rozkrájame na štvorce 11 x 11 cm. Do stredu každého položíme kocku cukru a prikryjeme polovicou marhule. Cesto potrieme žĺtkom rozšľahaným s trochou vody, narežeme ho od krajov do stredu a zložíme do tvaru vrtule. Potrieme zvyšným žĺtkom, vrch spojíme malým kolieskom, vykrojeným z odrezaných krajov cesta. Hotové vrtule rozložíme na plech. Pečieme v dobre vyhriatej rúre pri teplote 220 stupňov asi desať minút.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Budovanie zelenej značky
  5. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  6. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  10. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 43 187
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 24 008
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 15 858
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 185
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 740
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 658
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 507
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 406
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 404
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 261
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Vo Vrútkach stihli otestovať za víkend 2069 ľudí. Štyria z nich mali pozitívny test na covid-19.

Miera pozitivity v meste Martin za víkend je 0,46%. Ide však len o výsledky dočasných (víkendových) odberových miest. Do súhrnu sa ešte započítajú výsledky z mobilných odberových miest a PCR testov.

9 h
Viliam Sokolík sa narodil vo Vrútkach.

Narodil sa vo Vrútkach, dlhé roky pracoval v Matici slovenskej, kde bol vedúcim oddelenia fotodokumentačných zbierok v jej literárnom archíve.

12 h
Mužstvo sa formuje.Náročný program ukáže či ho ešte treba doplniť.

Po doplnení štyrmi novými bekmi získala martinská obrana potrebnú dávku skúseností i zdravej agresivity. Káder môže vedenie klubu posilňovať do 15. februára.

14 h
Ján Danko, primátor Martina počas testovania na Kolónii Hviezda.

Primátor Martina Ján Danko ocenil spolupatričnosť a ľudskosť všetkých, ktorí sa na testovaní podieľali. Aj preto bolo úspešné.

17 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Mestá a obce v okrese Prievidza postupne zverejňujú počty ľudí, ktorí využili skríningové testovanie v ich obci.

24. jan

Dobre skončilo v Bobote, Čachticiach, Stankovciach. Výborne v Dolnej Porube a Trenčianskych Miticiach.

12 h

Miera pozitívnych testov v krajskom meste dosiahla 1,15 percenta.

17 h

Policajti prosia verejnosť o pomoc.

24. jan

Už ste čítali?