Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Z BABIČKINHO RECEPTÁRA

Slané kolieska s makom
Potrebujeme 3 syrokrémy, 1 vajce, 1 rastlinný tuk, 35 dag hladkej múky, lyžicu soli.
Všetko zmiešame na pracovnej doske. Vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm, potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme makom a povykrajujeme kolieska. Pečieme v mierne teplej rúre.

NEDEĽNÉ MENU

Zelerová polievka
(podľa kuchárskej knihy (prvej slovensky písanej) Jána Babilona, ktorá vyšla r. 1871 v Budapešti.
Menší očistený zeler pokrájame na drobné rezance. Rozpustíme kúsok čerstvého masla, pridáme zeler a dusíme. Pridáme podľa potreby múku, zalejeme hovädzím vývarom a necháme povariť. Z dvoch vajec a múky urobíme cesto, nahrubo ho rozvaľkáme a pokrájame na rezance rovnako hrubé ako zelerové. Pred podávaním ich zavaríme do polievky, osolíme a zahustíme dvomi žĺtkami rozmiešanými s niekoľkými lyžicami sladkej smotany.
Karé s marhuľami
Potrebujeme 500 g vykosteného bravčového karé, soľ, olej, 2 cibule, cesnak, 2 lyžice cukru, 0,25 l vody, 8 marhúľ, lyžičku strúhaného ďumbiera, mleté biele korenie, lyžicu marhuľového džemu a lyžicu kukuričného škrobu.
Mäso pokrájané na plátky a posolené dáme do misy a zalejeme olejom, v ktorom sme rozmiešali postrúhanú cibuľu a pretlačený cesnak. Na niekoľko hodín dáme na chladné miesto. Na panvici skaramelizujeme cukor, zalejeme vodou, pridáme rozpolené alebo pokrájané marhule, ďumbier, korenie a asi 10 minút varíme. Potom pridáme džem, škrob rozmiešaný vo vode a prevaríme. Mäso grilujeme z oboch strán vo vyhriatej rúre, preložíme na taniere a zalejeme omáčkou.

Skryť Vypnúť reklamu


Marhuľové vrtule

Potrebujeme 1 lístkové cesto, 5 marhúľ, 9 malých kociek cukru, 1 žĺtok a múku na dosku.
Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto na plát 33 x 33 cm a ten rozkrájame na štvorce 11 x 11 cm. Do stredu každého položíme kocku cukru a prikryjeme polovicou marhule. Cesto potrieme žĺtkom rozšľahaným s trochou vody, narežeme ho od krajov do stredu a zložíme do tvaru vrtule. Potrieme zvyšným žĺtkom, vrch spojíme malým kolieskom, vykrojeným z odrezaných krajov cesta. Hotové vrtule rozložíme na plech. Pečieme v dobre vyhriatej rúre pri teplote 220 stupňov asi desať minút.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 19 323
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 15 536
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 226
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 345
  5. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 12 143
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 096
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 005
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 046
  9. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 879
  10. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 808
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Lekár z martinského infekčného: Koronavírus je zákerný, ubližuje slabším

S Martinom Babušíkom, lekárom Infekčnej kliniky a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice Martin, sme sa rozprávali o chorobe, ktorá hýbe celým Slovenskom. Koronavírus podľa neho mnohí ustoja aj bez príznakov, no pre nemálo ľudí má aj fatálne následky. A na tých musíme myslieť.

 Martin Babušík, vedúci lekár na jednotke intenzívnej starostlivosti 
Kliniky infektológie a cestovnej medicíny v Univerzitnej nemocnici Martin.

Vo Veľkom Čepčíne mali pilné leto

Tešia sa novým priestorom.

vo Veľkom Čepčíne zrekonštruovali aj obecný dom.
Od soboty 24. októbra do nedele 1. novembra bude na celom Slovensku platiť zákaz vychádzania s výnimkou ciest na testovanie, do práce a zabezpečenia nevyhnutných potrieb či pobytu v prírode v okrese bydliska.
Predlžujeme akciu o 24h

Ak nemôžete za novinami, noviny prídu k vám. Dnes to máte s 50% zľavou na celý rok

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus na Orave: V sobotu zachytili 1600 pozitívnych prípadov (minúta po minúte)

Na Orave bol o celoplošné testovanie na Covid-19 opäť záujem.

Nemocnica v Nitre má 104 infikovaných zamestnancov

Reprofilizovaných je už 92 lôžok. Na Zobor zatiaľ preložili trinásť ľudí, ktorí potrebujú doliečenie.

V breznianskej nemocnici zomrel pacient, nepomohla ani liečba remdesivirom

Za dva týždne evidovala nemocnica desať vyliečených pacientov.

Nitrania dnes išli na veľké nákupy aj na cintoríny

Načo budú otvorené obchody, keď môžeme ísť len do potravín a lekární? pýtajú sa ľudia aj Zväz obchodu.

Už ste čítali?