PRE DETI
Detské piškóty
Potrebujeme 200 g práškového cukru, 8 žĺtkov, sneh zo 7 bielkov, 250 g krupicovej múky, 60 g cukru na posypanie, mastný papier na plech.
Preosiaty cukor dobre vymiešame so žĺtkami. Zľahka primiešame sneh z bielkov a krupicovú múku. Plech vyložíme mastným papierom a pomocou kornútka striekame rovnako veľké piškóty. Po povrchu ich posypeme potlčeným cukrom a v mierne horúcej rúre upečieme. Piškóty vyberáme z plechu po vychladnutí. Môžeme ich podávať aj malým deťom.
PRE HOSTÍ
Syrové guôky
Potrebujeme 100 g masla, 1/4 lyžičky jemnej horčice, na hrot noža mletej sladkej papriky, 120 g mäkkého smotanového syra, 120 g tvrdého syra, 120 g parmezánu alebo údeného syra, 60 g plesňového syra zo škatuľky, 50 g postrúhaného suchého čierneho chleba.
Maslo vymiešame do peny s horčicou a paprikou. Pridáme postrúhané syry, dobre premiešame a odložíme do chladničky na dve hodiny. Potom z masy vytvarujeme guľôčky veľkosti vlašského orecha. Obalíme ich v nastrúhanom chlebe a poukladáme do papierových košíčkov.
Čokoládový likér
Do 1/2 litra čistého liehu pridáme 100 g
horkej nastrúhanej čokolády a necháme na teplom mieste stáť 8 dní. Potom pridáme sirup, ktorý sme pripravili zo 100 g cukru a 2 dl vody varením 5 minút. Dobre premiešame. Preceďme cez plátno alebo pijavý papier.
DOBRÉ RADY
Aby tuk pri vyprážaní mäsa nestriekal, pomôžeme si tak, že do panvice pridáme trochu soli alebo niekoľko koliesok mrkvy.
Aby sa tuk pri vyprážaní zbytočne nepripaľoval, pridáme do panvice niekoľko koliesok očisteného zemiaka alebo mrkvy.
Ak sa nám stane, že pri vyprážaní postriekame stenu pri sporáku, mastné fľaky potrime obyčajnou školskou kriedou a nános nechajme do druhého dňa. Potom kriedu zľahka oprášme.
Proti mastným vlasom pomáha oplachovanie odvarom z rebríčka, cibuľových šupiek, lopúcha, brezových listov, reďkovky, imela či prasličky roľnej.
Pri padaní vlasov si vlasy oplachujme odvarmi zo žihľavy, z koreňa lopúcha, rozmarínu, levandule či chmeľu.
Pripravila: J. Badániová