Pondelok, 18. január, 2021 | Meniny má BohdanaKrížovkyKrížovky

Zavárame

DŽEM Z CUKETY
Nahrubo nastrúhanú cuketu dáme do hrnca, pridáme želírovací cukor a varíme päť minút. Pomer cukru a cukety určime podľa návodu na obale želírovacieho cukru. Keď je džem zahustený, dochutíme ho ľubovoľnou potravinárskou príchuťou. Na tri kilogramy cukety stačí pol fľaštičky. Do lekváru môžeme pridať aj v troche vody s lyžicou cukru a kúskami vanilky povarenú citrónovú šťavu a kôru. Takto môžeme uvariť nepravý marhuľový alebo ananásový džem - podľa toho, akú príchuť použijeme. Ak máme málo ovocia, cuketou môžeme doplniť napríklad aj marhuľový džem. Do hrnca dáme marhule a cuketu v pomere jedna k jednej a ďalej už postupujeme rovnako. Po povarení so želírovacím cukrom môžeme džem ešte dochutiť marhuľovou príchuťou.
Ríbezľovo-karamelový džem
1kg cukru prevaríme s 2 dl vody, do sirupu nasypeme 1 kg odstopkovaných ríbezlí a lyžicu želírovacieho cukru. Povaríme asi 20 minút a nalejeme do vysterilizovaných teplých pohárov, ktoré dobre uzavrieme.

Lekvár z iernych ríbezlí
Odstopkované čierne ríbezle pomelieme na mäsovom mlynčeku spolu s kryštálovým cukrom v pomere 1:1. Necháme v mise za občasného premiešania stáť niekoľko hodín, aby sa rozpustil cukor. Potom zmes preložíme do 2 dl pohárikov, uzavrieme a dáme na 12 minút sterilizovať.

Rýchly ríbezový lekvár
Potrebujeme 5 kg červených ríbezlí, pol litra vody a na každý liter šťavy 1 kg cukru.
Ríbezle očistíme a odšťavíme. Na každý liter šťavy pridáme 1 kg cukru a dáme variť na 15 minút. Nalejeme do vyhriatych pohárov a zatvoríme.
Ríbezový lekvár s mrkvou
Lekvár zavarený podľa tohto receptu sa vraj nekazí, má krásnu farbu a jemnú chuť.
Ríbezle prepasírujeme. Na 1 kg šťavy dáme
330 g uvarenej, vychladnutej a prepasírovanej mrkvy. Dobre spolu premiešame. Na 1 kg zmesi pridáme 700 g kryštálového cukru a opäť dobre premiešame. (Najlepšie je pripraviť večer a nechať stáť v chlade do rána). Na druhý deň varíme lekvár v menších dávkach, vždy po 15 minútach a za stáleho miešania. Horúci nalejeme do vyhriatych pohárikov, dobre zatvoríme, obrátime hore dnom a necháme pomaly vychladnúť.

Skryť Vypnúť reklamu








ZAVÁRAME Z RÍBEZLÍ
Všetky druhy ríbezlí obsahujú veľa vitamínu C, ale aj vitamín B, A, z minerálov najmä draslík, síru a fosfor. Pritom sú nízkokalorické s malým obsahom tuku, bielkovín a uhľovodňanov. Čierne ríbezle sa odporúčajú pri chudokvnosti, obsahujú veľa železa.
Ríbezľovo-jablková marmeláda
Potrebujeme väčší podiel červených, čiernych a bielych ríbezlí (prípadne iba tých, aké máme), menší podiel jabĺk, na 1 kg ovocného pretlaku 750 g kryštálového cukru.
Očistené jablká podusíme. K polomäkkým pridáme ríbezle a dusíme do rozvarenia. Teplé ovocie prelisujeme, odvážime na 1 až 1,5 kg dávky a varíme ďalej v širšom kastróle neprikryté, kým sa objem nezmenší na jednu tretinu. Po častiach pridávame cukor tak, aby sa var neprerušil, a za stáleho miešania varíme, kým marmeláda nezač-ne rôsolovatieť. Potom ju nalejeme do čistých pohárov ovinutých vlhkou teplou utierkou, okraje poutierame utierkou, priložíme horúce viečka a uzavrieme. Poháre obrátime hore dnom a necháme vychladnúť.
Ríbezle ako brusnice
Potrebujeme 1,5 kg červených alebo bielych ríbezlí, 2,5 dl l vody, 2,5 l octu, 650 g práškového cukru, kúsok celej škorice, asi 10 klinčekov a ešte 2 dl vody.
Vodu s octom prevaríme a prelejeme ňou odstopkované ríbezle. Do zmesi pridáme cukor, škoricu, klinčeky, 2 dl vody a povaríme 10 minút. Škoricu vyberieme, ríbezle nasypeme do vyhriatych pohárov, uzavrieme ich a necháme vychladnúť obrátené hore dnom.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  3. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  4. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  5. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  6. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  7. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  8. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  9. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  10. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 20 891
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 16 172
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 450
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 525
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 118
  6. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 7 058
  7. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 426
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 292
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 178
  10. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 5 928
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

V martinskej nemocnici očkujú 300 zdravotníkov denne

Kapacitu očkovaných plánujú v najbližších dňoch rozšíriť na 500 očkovaných za deň.

V martinskej nemocnici plánujú v najbližších dňoch očkovať 500 zdravotníkov denne.

Dali by ste dieťaťu cigaretu? Mnohí áno

Dali by ste dieťaťu cigaretu, ak by si ju vypýtalo? Väčšina z nás áno. Dokumentuje to sociálny experiment a mystery shopping, ktoré zastrešila vzdelávacia iniciatíva NA VEKU ZÁLEŽÍ.

V Dubnici sme dostali tenisového kanára

Zápasy proti Dubnici nám nevychádzajú. Druhýkrát po sebe sme od tohto tímu inkasovali šesť gólov.

Zápas v Dubnici nám nevyšiel.

Krádež v dedine prekvapila

Neznámy muž si do svojho auta naložil celkom novú zbernú nádobu na kuchynský odpad.

Neznámy muž ukradol na Bystričke novú smetnú nádobu na kuchynský odpad.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Odišiel Ján Bartík

Hokejová rodina v Nitre stratila jedného zo svojich dlhoročných členov.

Vláda predĺžila zákaz vychádzania. Čaká nás testovanie, štátu majú pomôcť mestá a obce

Skríningové testovanie sa začne v pondelok 18. januára a potrvá do utorka 26. januára.

FOTO: Otužilci vysekali ľad a ponorili sa do rieky v Trenčíne

Pozrite sa na fotky pri ktorých behá po chrbte mráz.

Už ste čítali?