DŽEM Z CUKETY
Nahrubo nastrúhanú cuketu dáme do hrnca, pridáme želírovací cukor a varíme päť minút. Pomer cukru a cukety určime podľa návodu na obale želírovacieho cukru. Keď je džem zahustený, dochutíme ho ľubovoľnou potravinárskou príchuťou. Na tri kilogramy cukety stačí pol fľaštičky. Do lekváru môžeme pridať aj v troche vody s lyžicou cukru a kúskami vanilky povarenú citrónovú šťavu a kôru. Takto môžeme uvariť nepravý marhuľový alebo ananásový džem - podľa toho, akú príchuť použijeme. Ak máme málo ovocia, cuketou môžeme doplniť napríklad aj marhuľový džem. Do hrnca dáme marhule a cuketu v pomere jedna k jednej a ďalej už postupujeme rovnako. Po povarení so želírovacím cukrom môžeme džem ešte dochutiť marhuľovou príchuťou.
Ríbezľovo-karamelový džem
1kg cukru prevaríme s 2 dl vody, do sirupu nasypeme 1 kg odstopkovaných ríbezlí a lyžicu želírovacieho cukru. Povaríme asi 20 minút a nalejeme do vysterilizovaných teplých pohárov, ktoré dobre uzavrieme.
Lekvár z iernych ríbezlí
Odstopkované čierne ríbezle pomelieme na mäsovom mlynčeku spolu s kryštálovým cukrom v pomere 1:1. Necháme v mise za občasného premiešania stáť niekoľko hodín, aby sa rozpustil cukor. Potom zmes preložíme do 2 dl pohárikov, uzavrieme a dáme na 12 minút sterilizovať.
Rýchly ríbezový lekvár
Potrebujeme 5 kg červených ríbezlí, pol litra vody a na každý liter šťavy 1 kg cukru.
Ríbezle očistíme a odšťavíme. Na každý liter šťavy pridáme 1 kg cukru a dáme variť na 15 minút. Nalejeme do vyhriatych pohárov a zatvoríme.
Ríbezový lekvár s mrkvou
Lekvár zavarený podľa tohto receptu sa vraj nekazí, má krásnu farbu a jemnú chuť.
Ríbezle prepasírujeme. Na 1 kg šťavy dáme
330 g uvarenej, vychladnutej a prepasírovanej mrkvy. Dobre spolu premiešame. Na 1 kg zmesi pridáme 700 g kryštálového cukru a opäť dobre premiešame. (Najlepšie je pripraviť večer a nechať stáť v chlade do rána). Na druhý deň varíme lekvár v menších dávkach, vždy po 15 minútach a za stáleho miešania. Horúci nalejeme do vyhriatych pohárikov, dobre zatvoríme, obrátime hore dnom a necháme pomaly vychladnúť.
ZAVÁRAME Z RÍBEZLÍ
Všetky druhy ríbezlí obsahujú veľa vitamínu C, ale aj vitamín B, A, z minerálov najmä draslík, síru a fosfor. Pritom sú nízkokalorické s malým obsahom tuku, bielkovín a uhľovodňanov. Čierne ríbezle sa odporúčajú pri chudokvnosti, obsahujú veľa železa.
Ríbezľovo-jablková marmeláda
Potrebujeme väčší podiel červených, čiernych a bielych ríbezlí (prípadne iba tých, aké máme), menší podiel jabĺk, na 1 kg ovocného pretlaku 750 g kryštálového cukru.
Očistené jablká podusíme. K polomäkkým pridáme ríbezle a dusíme do rozvarenia. Teplé ovocie prelisujeme, odvážime na 1 až 1,5 kg dávky a varíme ďalej v širšom kastróle neprikryté, kým sa objem nezmenší na jednu tretinu. Po častiach pridávame cukor tak, aby sa var neprerušil, a za stáleho miešania varíme, kým marmeláda nezač-ne rôsolovatieť. Potom ju nalejeme do čistých pohárov ovinutých vlhkou teplou utierkou, okraje poutierame utierkou, priložíme horúce viečka a uzavrieme. Poháre obrátime hore dnom a necháme vychladnúť.
Ríbezle ako brusnice
Potrebujeme 1,5 kg červených alebo bielych ríbezlí, 2,5 dl l vody, 2,5 l octu, 650 g práškového cukru, kúsok celej škorice, asi 10 klinčekov a ešte 2 dl vody.
Vodu s octom prevaríme a prelejeme ňou odstopkované ríbezle. Do zmesi pridáme cukor, škoricu, klinčeky, 2 dl vody a povaríme 10 minút. Škoricu vyberieme, ríbezle nasypeme do vyhriatych pohárov, uzavrieme ich a necháme vychladnúť obrátené hore dnom.