26. júl 2007 o 0:00
Padali iba teplotné rekordy
Minulý týždeň padali na celom Slovensku dlhodobé teplotné rekordy. Na budove Millenia v centre Martina sa minulú stredu popoludní objavila informácia, že vzduch má teplotu 39,3 stupňa Celzia.
Martin – Kvôli horúčavám lekári varovali ľudí, aby dodržiavali pitný režim a dávali si pozor na rizikové potraviny. Na pracovisku pohotovostného príjmu MFN ošetrovali väčšinou ľudí, ktorým sa zhoršujú v neznesiteľných horúčavách chronické problémy súvisiace s ochoreniami srdca a vysokým krvným tlakom. Podľa Dany Prídavkovej, lekárky spomínaného pracoviska, ale nešlo o štatisticky podstatné zhoršenie situácie. Ľudia pravdepodobne viac dbajú na rady lekárov, väčšinou dodržiavajú pitný režim a počas najväčších horúčav sa nevystavujú priamemu slnečnému žiareniu. Na uhasenie smädu je najlepšia čistá voda, bylinkové a ovocné čaje, minerálky alebo zriedené ovocné šťavy. Počas horúčav stratí organizmus dospelého človeka až tri litre vody denne, ktoré treba doplniť. Odborníci v lete neodporúčajú konzumovať veľké množstvá kávy, ktorá má dehydratačný účinok a pozor si treba dávať aj na rizikové potraviny, z ktorých hrozí salmonelóza a hnačkové ochorenia. Majonézy, krémové zákusky, slabo prepečené mäso alebo vajíčka namäkko by počas horúcich letných dní nemali byť na našich tanieroch, lebo sa v teple ľahko kazia. Prednosť by sme mali dať celozrnným a nízkotučným potravinám, rybám, hydine a nemali by sme zabudnúť najmä na dostatok zeleniny a ovocia. Ako nás informovala Henrieta Hudečková, vedúca odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Martine, počet hnačkových ochorení v Turci je primeraný ročnému obdobiu. „Samozrejme nechceme, aby sa situácia zhoršila, preto by ľudia počas horúčav mali dbať najmä dostatočnú tepelnú úpravu vajec, mäsa, mlieka, polievok a ich uskladnenie v chladničke. Polievky treba pred uskladnením v chladničke rýchlo ochladiť, napríklad vložením hrnca do studenej vody. Pozvoľné chladenie polievok nie je v tomto období vhodné. Pozor treba dávať aj na dátumy záručnej lehoty potravín, ktoré uskladňujeme v chladničke. V horách by ľudia nemali piť vodu zo studničiek a z prameňov. Rodičia malých detí by na kúpaliskách mali dávať pozor, aby sa ich ratolesti nenapili vody z bazénov. S kvalitou zmrzliny počas horúčav sme v Turci v posledných rokoch nemali vôbec žiadne problémy, pretože jej výrobcovia dodržiavali technologické postupy.“
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou