Utorok, 1. december, 2020 | Meniny má EdmundKrížovkyKrížovky

Dnes zavárame ZAVÁRAME

Paprika v oleji Potrebujeme: 5 kg očistenej papriky bez jadier. Na nálev 2 l vody, 0,5 dl octu, 3,5 dl oleja, 50 g soli, cukor podľa chuti. Pripravíme si nálev, necháme ho vrieť na miernom ohni a postupne v ňom prevárame asi po 3 minútach papriku. Ukladáme do pohárov, zalejeme nálevom a krátko sterilizujeme. Tatárska omáčka Očistíme 2 kg tekvice alebo cukiny a pokrájame na menšie kúsky. Ešte potrebujeme 2,5 dl oleja, 2 feferónky alebo štipľavú papriku, 2 cibule, hlávku cesnaku, 60 g soli, 100 g kryštálového cukru, mleté čierne korenie. Všetko spolu udusíme domäkka, potom pridáme 1 dl octu a 4 lyžice horčice. Rozmixujeme, dobre premiešame, naplníme do malých pohárov a sterilizujeme 10 minút od bodu varu. Bulharský šalát Potrebujeme: 1 kg červenej papriky, 1 kg zrelých paradajok, 500 g cibule, 1 kg uhoriek, 2 dl octu, liter vody, 2 dl oleja, 150 g kryštálového cukru, 50 g soli. Zeleninu pokrájame a 510 minút povaríme s ostatnými prísadami. Dáme do pohárov a 10 minút sterilizujeme v rúre pri 100 stupňoch. Pikant Potrebujeme: 2 kg červenej papriky, 2 kg zrelých paradajok, 2 kg cibule, 2 hlávky cesnaku, 3 dl octu, 2 dl oleja, 1 lyžicu čierneho korenia, 1 lyžicu mletej papriky, 100 g soli, 150 g kryštálového cukru. Všetku zeleninu pomelieme na mäsovom mlynčeku, pridáme ostatné suroviny a dusíme 30 minút. Plníme do menších pohárikov a krátko sterilizujeme. Párok s fazuľou Potrebujeme: 2,5 dl oleja, 1 kg pokrájanej cibule, 8 feferóniek, 1 kg očistenej pokrájanej papriky, 1 kg pokrájaných paradajok, 600 g uvarených párkov, 900 g uvarenej suchej fazule, 2 dl octu, 200 g cukru, 1 Deko. Všetko okrem fazule podusíme. Potom pridáme uvarené párky a fazuľu. Uzavrieme a sterilizujeme 20 minút pri 80 stupňoch. Svokrina čalamáda Potrebujeme: 3 kg uhoriek, 6 veľkých cibúľ, 8 paprík, 1 Deko alebo Zelko, veľkú šálku kryštálového cukru, veľkú šálku octu. Zeleninu postrúhame, zalejeme, zamiešame a necháme postáť 3 hodiny. Naplníme do pohárov. Sterilizujeme od bodu varu asi 2 minúty, aby chytili viečka. Čalamáda (aj na hrianky) Potrebujeme: 1 kg papriky, 1 kg uhoriek, 1 kg cibule, 1 kg paradajok, 200 g cukru, 2 dl oleja, 50 g soli, 1 l octu. Zeleninu pokrájame na kocky a ochutíme ju. Potom zmes dobre rozmiešame a varíme asi 10 minút. Horúcu naplníme do pohárov, ktoré uzavrieme a obrátime hore dnom. Čalamádu môžeme použiť aj na hrianky. Podusíme mäso s cibuľou, keď je polomäkké, pridáme čalamádu a dodusíme. Zmes potom natierame na hrianky. Strúhaná zelenina Potrebujeme: 500 g mrkvy, 300 g petržlenu, 300 g kalerábu, 200 g zeleru. Všetku očistenú zeleninu nastrúhame na hrubšie, pridáme 50 g soli, dobre premiešame a plníme do pohárov od detskej výživy. Sterilizujeme 20 minút pri 85 stupňoch. Ovocný sirup Ovocie natlačíme asi do troch štvrtín pohára, zaviažeme a necháme na slnečnom mieste kysnúť 10 dní. Odšťavíme a šťavu precedíme cez husté plátno. Na liter šťavy dáme 1 kg cukru. Miešame, kým sa nerozpustí. Nalejeme do fliaš a zatvoríme. Pripravila: J. Badániová

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  2. Máte problémy s trávením? Známy gastroenterológ radí ako na ne
  3. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  4. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  5. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom
  6. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  7. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  8. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  9. Venujte na Vianoce darček plný informácií
  10. Zdravé varenie: zábava pre celú rodinu
  1. Detský čaj COOP Jednoty získal unikátne medzinárodné ocenenie
  2. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  3. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  4. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  5. Novinka medzi prefabrikátmi
  6. Virtuálne prechádzky ako pomoc turistom pri orientácií
  7. 3D virtuálne prechádzky pozdĺž maďarsko-slovenských hraníc
  8. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  9. The future of M&A in Europe
  10. Prvé zamestnanie: 3 veci, na ktoré by ste nemali zabudnúť
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 34 658
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 401
  3. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 15 368
  4. Aká je chémia vôní 11 100
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 317
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 757
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 671
  8. Bývanie v meste predlžuje život 8 250
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 712
  10. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 5 846
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Adventný veniec v Turanoch. Prvá sviečka už svieti.
Utečenci zo Sýrie sa po vystúpení z kamióna ocitli v Hornej Štubni

Zmeny sa dejú najmä v útoku

Vedenie martinského hokejového klubu však plánuje doplniť káder aj o defenzívnych hráčov.

Rastislav Špirko posilnil martinský prvoligový tím.
#MYtozvladneme

ONLINE DISKUSIA: Prohibícia hazardu? Správne riešenie alebo krok vedľa?

Diskusiu vysielame live vo štvrtok 3. decembra o 18.00 hod. Novela zákona o hazardných hrách dala do rúk miest a obcí možnosť zakázať na svojom území hazardné hry aj bez petície občanov. Odborníci varujú pred týmto krokom a poukazujú na vznik viacerých nebezpečenstviev.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Kamión narazil do reštaurácie a pohostinstva (+VIDEO)

Vodič pravdepodobne za volantom zaspal, havaroval v centre Tvrdošína.

V Zámkoch otvorili nové nákupné centrum

Pre návštevníkov je k dispozícii osem obchodných prevádzok.

Už ste čítali?