Inšpiráciu pre recept, ktorý chce Marek Adamov predstaviť, poskytol maďarský výtvarník István Csákány. Ten je v súčasnosti na pobyte v Kultúrnom centre (KC) Stanica. „Teraz v lete premietame každý piatok vonku filmy. István, ktorý okrem toho, že sa venuje svojmu projektu, kde maľuje a nakrúca na video, sa rozhodol pri premietaní filmov aj niečo uvariť. Prvý piatok to bol maďarský guláš, ten väčšina ľudí pozná. Potom varil Nepravú poľskú uhorkovú polievku, ktorá bola výborná. Zaujalo ma to, že aj z kyslých uhoriek sa dá uvariť taká dobrá vec,“ hovorí Marek Adamov. Riaditeľ KC Stanica o sebe prezradil, že často chodí s návštevami jesť do rôznych podnikov. Nedele trávi s priateľkou u svojich, alebo jej rodičov, ktorí im vždy niečo nabalia so sebou. „Až tretia tretina je varenie, ktoré realizujem doma. Väčšinou varím z toho, čo mám, a hlavne na panvici. Rád si k jedlu spravím aj zemiakové placky alebo chlieb vo vajci. Čitateľom však odporúčam už spomínanú Nepravú poľskú uhorkovú polievku. Výtvarník István Csákány pripravuje projekt, ktorý vychádza z komunikácie s miestom, na ktorom tvorí. V Žiline strávi tri mesiace. „Zaujímavé je, že tento umelec nehovorí po anglicky. Je tu s priateľkou, ktorá prekladá. Na začiatok prichádza s jedlom ako komunikačným kanálom,“ pokračuje Marek Adamov.
Nepravá poľská uhorková polievka
Na oleji speníme nakrájanú cibuľu, pridáme zázvor a mleté korenie, potom plátky z kuracích pŕs, ktoré usmažíme dohneda. Dolejeme vodu, pridáme pokrájanú zeleninu, najprv mrkvu, petržlen a zeler. Neskôr brokolicu a ružičkový kel, ktoré potrebujú menej času na uvarenie. Nakoniec dáme do hrnca sušené huby a nadrobno nakrájané kyslé uhorky. Na záver ešte kyslú smotanu, ktorá zafarbí polievku na bielo. Polievku potom dochutíme podľa svojej chuti. Odporúča sa petržlenová vňať či kôpor. Netradičnou radou maďarského výtvarníka bolo vybrať po dovarení z polievky uvarené kusy kuracieho mäsa a natrhať ich na tenučké plátky, až vlásočnice, ktoré potom v polievke pripomínajú syr. Nepravá poľská uhorková polievka je, podobne ako napríklad guláš, najlepšia na druhý deň po uvarení.(ki)