elome minulého storočia. Objavili ho v Cederbergu, ktorý leží severne od Kapského mesta. Odvtedy sa 1 až 1,5 m vysoký ker teší čoraz väčšej pozornosti.
Rooibos sa preslávil najmä počas druhej svetovej vojny. Dopomohla tomu skutočnosť, že trh bol náhle ochudobnený o dovtedy veľmi obľúbený cejlónsky čaj. Po skončení vojny milovníci čaju akoby na rooibos pozabudli. O renesanciu pitia tohto čaju sa postarala až Clanwilliamova čajová spoločnosť, ktorú založili v roku 1948.
Pôsobenie
Africkí domorodci používajú rooibos na uvoľnenie detských kolík. Dávajú ho aj deťom, ktoré v noci zle spávajú a sú nepokojné.
Rooibos neobsahuje kofeín, napriek tomu má povzbudzujúce účinky. Pôsobí proti depresiám a stavom úzkosti. Zlepšuje trávenie. Je vhodný pre ľudí, ktorí celý život bojujú s nadváhou. Čaj má močopudné účinky, vplýva na lepšie spaľovanie tukov v organizme a mierne ovplyvňuje centrum hladu v mozgu. Vďaka vysokému obsahu fluóru chráni zuby pred zubným kazom. Má priaznivé účinky na pleť. Obsahuje množstvo stopových prvkov a iných prospešných látok. Má protialergické účinky. Zmierňuje kŕče.
Flavonoidy obsiahnuté v rooibose pôsobia ako antioxidanty – likvidujú voľné kyslíkové radikály – majú teda protirakovinové účinky, pôsobia proti srdcovocievnym chorobám a starnutiu organizmu.
Blahodarne vplýva na pečeň. Pomáha pri zápche. Môže sa užívať ako podporný liek pri rôznych kožných ochoreniach. Posilňuje činnosť imunitného systému.
Rooibos má široké uplatnenie
Môžete ho piť horúci i ľadovo studený.
Vďaka obsahu stopových prvkov, ktorých zloženie a množstvo je podobné ako pri mlieku, sa rooibos môže využiť ako náhrada za mlieko pri dospievajúcich deťoch, ktoré mlieko odmietajú, rovnako poslúži ľuďom alergickým na mlieko.
Treba si vybrať vlastný spôsob dochucovania. Pridaním mlieka či smotany čaj zjemníte, ale rovnako dobre chutí aj čistý. Môžete si ho prisladiť cukrom i medom.
Výborne sa hodí na doplnenie minerálnych látok po športe či ťažkej práci. Odporúča sa denne vypiť 6 - 8 šálok.
Rooibos pri varení
Dobre sa dá využiť aj pri príprave jedál. Keď ho pridáte pri varení namiesto vody, dodá jedlu peknú farbu i zaujímavú príchuť. Môže tvoriť aj základ polievok či omáčok. Silný odvar ozvláštni marinádu, do ktorej nakladáte mäso.
Špecialita s rooibosom
Rubínový gejzír je nápoj na sviatočné príležitosti. Do vysokých pohárov dajte niekoľko ľadových kociek a vychladnutý roibos. Na dno opatrne vlejte za odmerku ovocného sirupu. Ďalšiu vrstvu by malo tvoriť červené víno a nakoniec sekt. Sekt možno nahradiť sódovou vodou. Výsledkom by mal byť nápoj s rôznymi farebnými vrstvami. Namiesto sirupu môžete dať ovocný džús.
Jaroslava Badániová