V programe, ktorý sa začne od 10. h a bude trvať do 16. h, sa návštevníci budú mať možnosť oboznámiť so starými i novými spôsobmi včelárenia a tiež so spôsobmi spracovania a využitia včelích produktov – medu, vosku, propolisu, medoviny a pod.
Slovenské národné múzeum v Martine spravuje najväčšiu zbierku zdobených figurálnych úľov v Európe. Pôvodné príbytky včiel mali tvar klátov z kmeňa stromu, alebo boli zhotovené zo slamy v tvare rôznych košov. Neskôr im človek dával rôzne ochranné znaky (kríže), alebo ich začal stvárňovať do rozličných ľudských, zvieracích alebo architektonických podôb. Slamené úle v podobe ľudskej postavy, čerta, vlčej papule a figurálne úle v podobe medveďa, vlka, mnícha a iných podôb uvidia návštevníci v starom včelíne a v ovocnom sade zemianskej usadlosti z Vyšného Kubína. Staré včelárske náradie a pomôcky (drevené medomety, hlinené dymáky a iné), formy na pečenie medovníkov budú vystavené v objekte z Oravského Veselého.
O histórii turčianskeho včelárstva bude priebežne rozprávať pán Uhliarik zo Slovenského Pravna. V popoludňajších hodinách príde na podujatie do Múzea slovenskej dediny medzinárodne uznávaný odborník vo výskume liečivých vlastností včelích produktov profesor Jozef Čižmárik, vedúci katedry Farmaceutickej fakulty UK v Bratislave a dlhoročný predseda Slovenského zväzu včelárov. Vo svojej prednáške bude hovoriť o výsledkoch dlhoročných výskumov medu, propolisu či peľu ako mnohostranných liečiv. Turčianske medovnikárky predvedú svoju šikovnosť a krásu zdobenia medovníkov, nebudú chýbať ani ukážky výroby a predaj sviečok z včelieho vosku. Bude aj koštovka a predaj najstaršieho alkoholického nápoja - medoviny. Starí Gréci medovinu považovali za nápoj bohov. Verili, že medovina a med majú magické a posvätné účinky. Mala predlžovať život, dodávať silu, umocňovať vitalitu a povzbudzovať myslenie človeka.
Turčianski včelári pripravili pre návštevníkov aj zaujímavosť - sklenený úľ, v ktorom cez sklo môžu pozorovať nepoznaný život, prácu včiel i krásu včelej kráľovnej. Zasvätene im o včelách porozpráva predseda zväzu včelárov v Turci Boris Bukovský. Od včelárov sa návštevníci naučia rozoznávať rôzne druhy medu – napríklad, aký je rozdiel medzi medom medovicovým a medom horským, ako vyzerá med z repky olejnej, agátu a pod.
Stanislav Horváth