Pracovné rokovanie v prírodnom amfiteátri viedol predseda okresného výboru Slovenského zväzu včelárov Boris Bukovský. Včelári sa od neho dozvedeli informácie o zdravotnom stave včelstiev v Turci, pre ktoré je nepriateľom číslo jeden klieštik. Bojovať proti nemu „chémiou“ treba veľmi opatrne, pretože by sa mohla ohroziť kvalita medu.
Včely okrem medu zbierajú aj peľ. Je to ideálny zdroj bielkovín a účinná látka pri mnohých zdravotných problémoch. Pre včelárov je produkcia peľu finančne zaujímavá, ale časovo pomerne náročná. Treba upraviť letáčiky a úle vybaviť peľochytmi. Zozbieraný peľ treba odoberať denne, čistiť a pred odvozom uskladňovať v mrazničke. Jeho výkupne sú ale iba na južnom Slovensku. No aj včelári v Turci, ktorí chovajú viac ako tridsať včelích rodín, sa začínajú venovať produkcii peľu. V malom sa oplatí produkovať peľ iba pre rodinu, priateľov a známych. Väčšina včelárov, ktorí sa v sobotu na paseke zišli, má už produktívny vek za sebou. Napriek tomu so záujmom prijímali nové vedomosti a s radosťou odovzdávali svoje poznatky mladším. Včelárov i včelstiev v Turci ubúda. Ich členská základňa má vysoký vekový priemer. Včelári nemajú nasledovníkov, hoci dôležitosť včiel pre život človeka je známa nielen pre med a peľ, ale najmä pre ovocné stromy a poľnohospodárstvo. Beseda o včelách a včelárstve pokračovala aj pri chutnom guláši a pive a nevčelárov zlákala aj chutná medovina.
Helena Pullmanová