Dnes varí

Miroslav Mikolášik, poslanec Európskeho parlamentu

Miroslav Mikolášik je rodený Dolnokubínčan a na svoje korene nedá dopustiť. Hoci veľa času strávi v zahraničí, vždy sa rád vracia domov. Ťahá ho sem rodina, spomienky, krása oravskej prírody a istým spôsobom aj kulinárstvo. Spolu s nami si zaspomínal aj na detské časy. Vtedy sa stravoval v školskej družine, kde neznášal pľúcka na smotane a „granadírmarš”. Vždy sa však tešil na dukátové buchtičky. „Krém na nich vo mne evokoval nebeské pocity. Mal som však aj malú neresť. Občas, keď som sa vracal zo školy - chodil som asi do druhej či tretej ľudovej - zastavil som sa v cukrárni a kúpil si sladkú karamelovú placku s arašidmi a čokoládovou polevou za korunu desať halierov,” spomína. V rodine je hlavným kuchármajstrom manželka Elenka. „Ako odborná lekárka nemala čas venovať sa vareniu nejako špeciálne. Pri našich štyroch deťoch sa však časom vypracovala na „svetovú špičku“. Keď som bol veľvyslancom v Kanade, kde ma manželka sprevádzala, veľakrát sme museli v našom dome prijímať oficiálne návštevy vysokého rangu. Predseda senátu, ministri kanadskej vlády, podnikatelia investujúci v SR, rektori univerzít. Vtedy sme podávali predjedlo zo svetovej kuchyne, no hlavné jedlo tvorili výlučne slovenské špeciality. Moja manželka vždy vlastnoručne upiekla aj zákusok. Medový krémeš v jej podaní bol potom pri slávnostných prípitkoch – prednášajú sa spravidla pri dezerte - predmetom najvyberanejších komplimentov.” Pre europoslanca sú v zahraničných krajinách vyhľadávanou pochúťkou ryby na rôzne spôsoby. Z morských príšer obľubuje mušle, najmä Coquille St. Jacques, no nemusí surové ryby či sushi. Okrem toho nemá rád ani priveľmi pálivé jedlá. „Kedysi som neznášal špenát, ale zisťujem, že teraz ho nielenže vcelku tolerujem, ale špenátový prívarok s volským okom a opekanými zemiakmi na cibuľke je pre mňa pochúťkou,” prezrádza svoje chute. Pri potulkách svetom vyskúšal už množstvo dobrôt. V Indii mu však nechutil ani jeden druh mäsa. Ako hovorí, či už bolo kuracie alebo baranie, vždy bolo vo všelijakých čudných omáčkach, nevábneho vzhľadu, ktorý nebudil dôveru. Na taliansku a francúzsku kuchyňu však spomína rád. „V Taliansku sú veľmi chutné gnocchi so syrom, alebo ravioli plnené mletým mäsom. Nesporne najlepšími „chefs“, čiže šéfkuchármi, sú Francúzi. Entre-côte grillé s hranolčekmi, s čokoládovou penou ako dezertom vám iste napraví aj tú najhoršiu náladu. Alebo jarné špargle s plátkom surovej šunky (prosciutto di Parma) - sú síce jednoduchým receptom, avšak skvelou kombináciou, pokiaľ je k tomu vychladené moselské biele, alebo rýnsky rizling.” Hoci na varenie mu neostáva veľa času, občas predsa len niečo vydarené ukuchtí. Dnes varí najradšej pre členov rodiny, keď sa cez víkend stretnú v Dolnom Kubíne. Vtedy sa však na varení podieľa každý.
S receptom, ktorý nám Miroslav Mikolášik ponúkol, zožal už veľa uznania. A ako tvrdí, uznanie od prítomných dám je pre muža, ktorý obvykle nevarí, skutočné pohladenie na duši.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Losos na víne
Potrebujeme: čerstvého atlantického lososa, maslo, biele suché víno - asi 1,5 dcl, niekoľko lyžíc horčice, kyslú smotanu, šťavu z polovice citróna, ploché zelené cestoviny

Postup: Losos sa pokrája na stredne veľké kocky, posolí a opraží na štvrtinke masla v hlbokej panvici. Po opražení kociek lososa z každej strany tak, aby ostali kompaktné a nerozpadali sa, preložíme ich do kastróla. Podlejeme bielym vínom, množstvo vína prispôsobíme množstvu lososa a počtu konzumentov. Podusíme 10 -15 minút. Kocky vyberieme, do výpeku pridáme horčicu a kyslú smotanu, trochu citrónovej šťavy a takto vzniknutú omáčku trošku povaríme. Potom kocky vložíme do omáčky. Jedlo podávame horúce s farebnými (zelenými) cestovinami. Výborne chutí s kvalitným bielym suchým vínom typu rýnsky rizling, Listel alebo Chardonay. Dobrú chuť!

Najčítanejšie na My Turiec

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 18 805
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 554
  3. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 11 076
  4. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 934
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 637
  6. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 9 057
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 8 128
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 058
  1. Ivan Čáni: Keď sa hanbí dôchodca za iného dôchodcu – blogera.
  2. Reštartnisa, o.z.: Skúsili ste už kolobežku ako terapeutický nástroj?
  3. Viktor Pamula: Dvadsať rokov v NATO.
  4. Ivan Mlynár: Nácek Tomáš Taraba : „Medveď hnedý, vinný vo všetkých bodoch obžaloby“.
  5. Jozef Varga: Krkavci / 48. /
  6. Marek Strapko: Aj za čias Ježiša žili dezoláti
  7. Ondřej Havelka: Starý zákon pohledem poutníka. Bible jako nejstarší cestopis odhalující smysl Cesty 10/11
  8. Rado Surovka: Chameleón prezidentom ?
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 47 451
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 693
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 496
  4. Juraj Kumičák: Kolaborant 11 910
  5. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 440
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 399
  7. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 7 294
  8. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 6 938
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Takto sa deti rozlúčili so zimou a veria, že prebudili Živu – bohyňu jari a života.

Deti sa rozlúčili so zimou.


Jana Siráňová
Tomáš Pšenka.

Ani druhá hokejová liga nie je lacná záležitosť. Na pokrytie sezóny kluby míňajú šesťmiestne sumy.


Vpravo Anton Ulbricht, konateľ spoločnosti Tanawa, ktorá vyrába tatranskú minerálku.

V ďalšej časti seriálu Príbeh značky sme hovorili s konateľom spoločnosti Tanawa.


Prebudenie jari Vrícko

Aj do malej podhorskej dedinky zavítala jar.


(vm)
  1. Ivan Čáni: Keď sa hanbí dôchodca za iného dôchodcu – blogera.
  2. Reštartnisa, o.z.: Skúsili ste už kolobežku ako terapeutický nástroj?
  3. Viktor Pamula: Dvadsať rokov v NATO.
  4. Ivan Mlynár: Nácek Tomáš Taraba : „Medveď hnedý, vinný vo všetkých bodoch obžaloby“.
  5. Jozef Varga: Krkavci / 48. /
  6. Marek Strapko: Aj za čias Ježiša žili dezoláti
  7. Ondřej Havelka: Starý zákon pohledem poutníka. Bible jako nejstarší cestopis odhalující smysl Cesty 10/11
  8. Rado Surovka: Chameleón prezidentom ?
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 47 451
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 693
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 496
  4. Juraj Kumičák: Kolaborant 11 910
  5. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 440
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 399
  7. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 7 294
  8. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 6 938
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny

Už ste čítali?