„Každý človek musí mať disciplínu, čo sa týka zdravia. Doba, keď „kývajte mi rukou, ja sa budem dívať na televíziu“ alebo „nasaďte mi tabletky, ja chcem schudnúť“, je už za nami, tvrdí MUDr. Svatava Žáková z Tvrdošína. Táto lekárka má za sebou viacero špeciálnych kurzov, certifikáty na akupunktúru, homeopatiu, manuálnu medicínu, akupresúru, rekondíciu pohybového systému, masáže, kineziológiu, dietetiku, vodoliečbu, fytoterapiu.
Liečiteľ Rudolf Breuss (1899 – 1990) k liečbe nádorov
Rudolf Breuss sa narodil v Rakúsku. Povolaním bol elektrotechnik, ale liečiteľstvu sa venoval niekoľko desiatok rokov. Vychádzal z presvedčenia, že tak, ako každá choroba aj zhubné nádory sú chorobou celého tela. Svoju liečbu zameriaval na očistu organizmu. Odporúčal ju chorým, ale aj zdravým - ako prevenciu.
Podstatou liečby je 42 dní trvajúci pôst a pitie 1/4 litra - 1 litra zeleninových štiav, doplnených čajmi z liečivých rastlín.
Zloženie šťavy: 30 dag čerstvej cvikly (podľa autora má protirakovinný účinok), 10 dag mrkvy (posilňujúci účinok), 10 dag zelerového koreňa (posilňujúci účinok), 3 dag čiernej reďkvi (účinok na pečeň), v prípade postihnutia žalúdka a čriev aj 1 zemiak veľkosti vajca. Všetky suroviny treba odšťaviť, najlepšie na hydraulickom odšťavovači. Odšťavovače s centrifúgou zanechávajú v šťave pevné čiastočky, čo je v tomto prípade na škodu. Takúto šťavu však možno pretlačiť cez čisté husté plátno. Penu, ktorá vzniká pri odšťavovaní, treba odstrániť! Tú treba odstraňovať z každého vareného jedla.
Prvé 3 týždne treba piť ráno, na obed a večer pohár čaju v zložení: po 1 čajovej lyžičky prasličky a žihľavy, po 1/2 čajovej lyžičke trezalky a stavikrvu vtáčieho. Zmes zalejeme vriacou vodou, necháme 10 – 15 sekúnd povariť a postáť pod pokrievkou.
Pijeme aj čaje zo šalvie, z medovky, mäty, nechtíka a alchemilky. Pri tejto kúre akékoľvek jedlo, aj ľahké, naruší celú kúru! V priebehu kúry sa nesmie nosiť bielizeň z umelých vlákien, nesmie sa fajčiť, ani tráviť čas v zafajčených miestnostiach, ani na miestach, kde sú chemické a kozmetické výpary. Treba sa vyvarovať pobytu nad tzv. geopatogénnymi zónami. Ak pacient vyzdravie, aj v takom prípade sa treba v strave naďalej vystríhať mäsa, chlebových kôrok, zohrievaných a vyprážaných jedál, cukru, konzerv či zaváranín.
Autor opisuje presný postup pri očistnej diéte, ale pretože túto kúru treba robiť pod prísnym dohľadom skúseného odborníka, upúšťam od podrobností, aby nedošlo k poškodeniu zdravia u samoliečiteľov. Ja sama som touto kúrou neprešla, takže nemôžem poskytnúť bližšie informácie, ale pre záujemcov uvádzam, že bližšie informácie nájdu aj na internete pod heslom Rudolf Breuss.