Nemôžem ich však jesť veľmi často, lebo to nie je vhodné jedlo pre športovca. Rád si dám aj kura na „prírodno“, to mi až tak nevadí a oveľa lepšie sa hodí do jedálneho lístka,“ hovorí Dušan Kuciak (na snímke). Futbalový brankár ďalej prezradil, že veľmi neobľubuje ryby, ale raz za čas si nejaké dá, pretože ide o dôležitú a potrebnú súčasť pestrej a vyváženej stravy. Brankár MŠK Žilina sa väčšinou stravuje u rodičov alebo v reštauráciách. Po dlhšom váhaní sa predsa len rozhodol ponúknuť čitateľom recept na bryndzové halušky. Je určený pre tých, ktorí ešte nevedia sami pripraviť tradičnú slovenskú špecialitu a chcú sa to naučiť.
Potrebujeme: zemiaky – 600 gramov, bryndzu – 250 g, polohrubú múku 250 g, údenú slaninu – 150 g, soľ.
Postup: Očistené zemiaky postrúhame, posolíme a zmiešame s polohrubou múkou, aby vzniklo cesto. Medzitým dáme variť vodu do väčšieho hrnca, pridáme do nej trochu soli. Hotové cesto potom hádžeme z lopatky do vria-cej vody pomocou noža. Táto činnosť vyžaduje trochu zručnosti a šikovnosti. Praxou sa kuchár postupne zlepšuje. Na hádzanie halušiek však môžeme použiť aj haluškáre, ktoré túto činnosť uľahčujú. Keď vo vriacej vode plávajú halušky smerom nahor, vtedy sú hotové. Vyberieme ich sitkom a dáme do pripraveného hrnca s bryndzou. Slaninu nakrájame na malé kocky mierne upražíme zvlášť na panvici, potom pridáme k haluškám s bryndzou a poriadne premiešame. Podávame s mliekom, alebo so zákysom. (ki)