Sobota, 31. október, 2020 | Meniny má AurelaKrížovkyKrížovky

Dnes varí Eliška Prečová, redaktorka televízie JOJ

„Pri mojej práci som skutočne rada, ak mi zvýši čas raz do dňa na teplé jedlo. Snažím sa však jesť do večera len do ôsmej hodiny. No nie vždy sa mi to podarí. Niekedy aj v nočných hodinách idem „prekutrať“ chladničku,“ s úsmevom prezradila redaktorka spra

vodajstva televízie JOJ Eliška Prečová. Keďže vďaka redaktorskej práci nemá čas na pravidelné stravovanie, nájde si ho niekedy Eliška na varenie alebo pečenie? „Varím aj pečiem rada, hlavne na Vianoce. Počas roka sa zväčša musím uspokojiť s jedlami, ktoré ukuchtím rýchlo.“ Čo napríklad? Špagety, halušky s bryndzou, zemiakové knedle... Rada vraj „robí“ aj hydinu a často si vymýšľa, čo do jedla pridá. Najmä čo sa týka korenia, pridá veru hocičo. Až sama neverí, aké fantastické chuťové kombinácie vymyslí. Pri experimentovaní má šťastnú ruku. „Neviem ako, ale väčšinou je jedlo chutné a ešte sa nikto nesťažoval. Raz som totiž v jednej knihe o Indiánoch čítala, že Indiánky majú pri varení svoje rituály, aby jedlo bolo kvalitné. Napríklad keď varia, nesmie pri nich stáť svokra. Alebo pri pripravovaní jedla sa nesmú s nikým hádať, ani myslieť na niečo zlé, pretože všetko sa odrazí v chuti. Jedlo, pri ktorom porušia niektoré z pravidiel, dá vraj „stravníkovi“ oveľa menej energie ako jedlo uvarené v pohode a s pekným myšlienkami. Preto znamená pre mňa varenie a pečenie naozajstný relax.“
Napriek štíhlej postave Eliška Prečová priniesla recept na maškrtu. Rozhodla sa pre kokosový koláč, pri príprave ktorého nepotrebujeme váhy, ale len šálku a lyžicu. „Tento koláčik mám ešte od mojej starej mamy, ktorá bola výborná kuchárka. Vedela však aj lacno a rýchlo piecť.“
Rýchly kokosový koláč

Skryť Vypnúť reklamu


Potrebujeme: 1 Heru alebo smetol, 2 šálky kryštálového cukru, 1 šálku studenej vody, 2 polievkové lyžice kakaa, 4 vajcia, 2 šálky polohrubej múky
3/4 balíčka prášku do pečiva, za hrsť kokosovej múčky

Postup: Heru alebo smetol, kryštálový cukor, vodu a kakao dáme spolu do kastrólika a povaríme 3 - 4 minúty na miernom ohni. Z uvarenej zmesi odlejeme šálku a zvyšok necháme za občasného premiešania vychladnúť. Po vychladnutí pridáme 4 žĺtky, polohrubú múku premiešanú s 3/4 práškom do pečiva a ušľahaný sneh zo 4 bielkov. Vylejeme na vymastený a hrubou múkou posypaný plech. Dáme piecť do dobre vyhriatej rúry. Pečieme asi 30 –35 minút.

Keď je koláč upečený, na povrch vylejeme obsah predtým odobratej šálky. Koláčik nahusto posypeme kokosom a môžeme ho pokrájať aj teplý.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  2. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  3. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  4. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  5. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  9. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  10. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  1. Moringa a Ginkgo - pomocníci z prírody
  2. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  3. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  4. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  5. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  6. Magazín SME Ženy už v predaji
  7. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  8. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  9. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  10. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 37 293
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 25 434
  3. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 18 198
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 16 719
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 491
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 16 427
  7. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 13 539
  8. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 494
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 265
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 062
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Podcast je náhrada miestneho rozhlasu

Správy z miestneho rozhlasu patria roky ku koloritu slovenských miesta obcí.

Jednou z hlavných výhod podcastov je, že ich môžete počúvať, keď vám to vyhovuje,“ povedal Jaroslav Kizek z agentúry M KREO.

Martin je na celoplošné testovanie pripravený

Otvoria sa všetky plánované odberné miesta.

Infografika: Ako prebieha celoplošné testovanie na COVID-19.

Prímestské autobusy jazdia od dnes v obmedzenom režime

Platí prázdninový režim, spoje pre zamestnancov a školákov sú zabezpečené.

Ilustračné foto.

Stále sa hľadajú zdravotníci

Primátor Ján Danko vyzýva zdravotníkov, aby pomohli pri testovaní.

Ján Danko, primátor Martina.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na nitrianskom letisku núdzovo pristál vrtuľník americkej armády

Dôvodom neplánovaného pristátia bolo zlé počasie.

Pozitívne testovaný starosta: Najhoršia bola bolesť chrbta

Určite nepodceňujte situáciu. Toto nie je chrípka, odkazuje starosta kysuckej obce.

Celoplošné testovanie: Fakty, pokyny, odporúčania, najčastejšie otázky

V sobotu a nedeľu sa na celom Slovensku uskutoční prvé kolo celoplošného testovania, ktoré má za cieľ pomôcť zachytiť skryté ohniská nákazy a spomaliť šírenie koronavírusu. Odberné miesta budú otvorené 31. októbra a 1. novembra 2020 od 7. - 22. h.

V niektorých obciach v okolí Trnavy testovanie nebude

Pôvodne začali v okrese Trnava s prípravami na testovanie všetky obce, niektoré však dostali informáciu o pričlenení ich odberových miest k susedným obciam.

Už ste čítali?