rčík, zinok, draslík, kyselinu listovú. Vápnik je spolu s vitamínom D, fosforom a horčíkom dôležitý pre tvorbu a správny vývoj kostí a zubov. Bielkoviny zohrávajú významnú úlohu pre rast organizmu, obsahujú nevyhnutné aminokyseliny na stavbu tela a spolu s vitamínmi A (dôležitý aj pre zrak) a C zvyšujú odolnosť proti infekciám. Mliečny cukor sa uplatní ako zdroj energie v mozgových bunkách, železo pomáha v ochrane proti anémii - jeho nedostatok môže spôsobiť pomalý, oneskorený vývoj organizmu. Vitamín B2 zohráva svoju úlohu v nervovom systéme, v detstve je tiež zvýšená spotreba vitamínu E.
Pre deti do jedného roka je svojím zložením najvhodnejšie materské mlieko, ktoré obsahuje menej bielkovín, čím sú menej zaťažované ešte nezrelé obličky; obsahuje viac tuku potrebného pre rozvoj nervového systému a tiež napríklad železo, ktorého je viac a je pre túto vekovú kategóriu lepšie vstrebateľné z materského mlieka ako železo z kravského mlieka. Kravské mlieko je svojím zložením (a tiež pre možný vznik alergie pri jeho včasnom podaní) vhodné pre zrelší organizmus. Treba ho zaraďovať do jedálneho lístka postupne. U menších detí uprednostňujeme plnotučné, z ktorého využijú energiu potrebnú pre rast, taktiež vitamíny A a D, ktoré sú v tukoch dobre rozpustné a ďalšie potrebné látky; väčšie deti môžu piť polotučné mlieko. Samozrejme, pre detský organizmus je najdôležitejšou zložkou mlieka vápnik. Nízkotučné mlieko na pravidelnú konzumáciu pre deti nie je vhodné. Smotanové krémy, „mliečne“ tyčinky a podobné výrobky, často ponúkané reklamou v médiách, zase obsahujú príliš veľa tuku s nevhodným zložením a tiež cukru.
Z mliečnych výrobkov sú odporúčané najmä zakysané výrobky a jogurty (predovšetkým výrobky bez umelých farbív a príchutí), ktoré obsahujú okrem bielkovín, vitamínov, vápnika aj živé mikroorganizmy. Dokonca aj ľudia, ktorí trpia neznášanlivosťou mliečneho cukru (pre nedostatok enzýmu laktázy v tenkom čreve) a nemôžu preto piť mlieko, môžu konzumovať kyslé mliečne výrobky. Mlieko a mliečne výrobky nemôžu konzumovať len ľudia s alergiou na mlieko.
Z ďalších výrobkov treba tiež spomenúť, že pre deti, najmä tie menšie, je potrebné uprednostňovať klasické, čerstvé maslo, ktoré obsahuje menej aditív ako maslá zmiešané s rastlinným tukom alebo rastlinné maslá.
Deti v porovnaní s dospelými potrebujú viac stavebných a ďalších látok, obsiahnutých v mlieku, čo súvisí s pribúdajúcou výškou, hmotnosťou, telesnou aktivitou a so zvýšenou spotrebou energie. Dobrou správou je zavedenie mliečnych desiat na niektorých školách. Deti tak môžu denne vypiť časť odporúčanej dennej dávky mlieka, ktorá predstavuje 0,5 litra, prípadne sú im podávané aj iné mliečne výrobky. Nezanedbateľným prínosom mliečnych desiat je tiež to, že podporujú správne stravovacie návyky.
Regionálny úrad
verejného zdravotníctva Martin