čas ani hodiny, až večer zistí, že je ukrutne hladný. Treba niečo urýchlene pohľadať v chladničke alebo ukuchtiť. Ako to rieši Miroslav Žabenský? Keďže je riaditeľ, a ženatý muž, mnohí by predpokladali, že večer ho doma čaká prestretý stôl a nachystaná teplá večera, už len rozložiť si noviny a šup do papúč k televíznemu spravodajstvu. Nuž, ako to teda je v skutočnosti?
„Varím rád a vždy, keď je na to príležitosť. Po rýchlom pracovnom dni sú to hlavne večere – ak je čas - prípadne víkendové obedy. Zatiaľ je pre mňa kulinárstvo dobrým realxom a koníčkom. Možno aj preto, že sa nemusím takto „realizovať“ každý deň. Variť som sa naučil pravidelným motaním sa po kuchyni doma a neskôr aj u svokry na Liptove.
Okrem tradičných chlapských jedál typu guláš varím takmer všetko – od polievok (mám rád najmä rozličné zeleninové) až po koláče. Učarovala mi však talianska a francúzska kuchyňa – od špagiet s rozličnými omáčkami (najradšej mám paradajkovú s olivami a so syrom alebo hubovú) cez rozmanité druhy pizze až po výborné a ľahké francúzske ovocné koláče. A, samozrejme, ani bryndzové halušky či tekvicové, hubové a špenátové prívarky nie sú na zahodenie. Ale aj majster tesár sa niekedy utne a potom má radosť aj môj vlčiak, ktorému, napodiv, chutia aj tie menej vydarené experimenty, ktoré by som v žiadnom prípade nepoložil na náš stôl.
Priznám sa, chvíľu som rozmýšľal, o aký recept sa podelím s čitateľmi. Žijeme v hektickej dobe. A tak bolo napokon moje rozhodnutie tiež rýchle – tak ako je rýchla aj príprava nasledujúceho zdravého pokrmu. Rád si ho pripravujem ako ľahkú večeru.“
Cesnaková brokolica
Suroviny:
1 ks čerstvej brokolice (alebo balíček mrazenej), 2 - 3 strúčky cesnaku, 100 g tvrdého syra na strúhanie (gouda, eidam, môže byť mozarella...), 1 väčšia cibuľa, olej, vegeta, čierne korenie, bazalka a oregano.
Brokolicu rozdelíme na menšie kúsky a obvaríme v osolenej vode (hrniec nezakrývame). Mrazenú neobvárame. Necháme vychladnúť. Zatiaľ na oleji v panvici speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme obvarenú brokolicu a chvíľku podusíme. Potom pridáme prelisovaný cesnak, vegetu a čierne korenie podľa chuti, štipku bazalky a oregana. Premiešame, povrch posypeme nastrúhaným syrom a panvicu zakryjeme, kým sa syr neroztečie. K brokolici môžete rozmiešať ešte 2 - 3 vajíčka a máte niečo ako omeletu – ale podľa Miroslava Žabenského to už nie je ono. Podávame s varenými zemiakmi alebo s chlebom. Vhodnou prílohou sú aj zavárané sladkokyslé uhorky. (af)