Súčasťou tejto učňovskej školy je aj cukrárske stredisko praktic-kého vyučovania. Prváci, druháci a tretiaci sa vo výrobni striedajú v pravidelných cykloch. Prváci a druháci každý nepárny týždeň a tretiaci každý párny týždeň počas celého školského roka. Majsterky praktického výcviku Andrea Tomčányová a Anna Zacharová zasväcujú mladú generáciu do tajov pečenia. A úspešne. Napríklad minulý týždeň napiekli dvanásť tort a vyše tisíc zákuskov. Dokonca tretiaci dokážu za päť pracovných dní upiecť až tritisíc zákuskov. Ak by sme išli ďalej, do roka napečú 87 tisíc zákuskov, čo vo váhovom vyjadrení poskytne číslo 4,5 tony! A k tomu približne deväť a pol tony tort. Slušné, však? „Najvyťaženejšie dni sú štvrtky a piatky,“ povedala Andrea Tomčányová. „Pondelok a utorok pečieme suché zákusky, od stredy plnkové. Nikdy nerobíme klasické torty, skôr sa prispôsobujeme prianiam klien-
ta. Sme radi, ak zákazník príde so zaujímavým nápadom.“ Čím je cukrárska výroba v združenej strednej škole výnimočná proti konkurencii na trhu? „Veľkým plusom je, že vyrábame domáce torty. Nepoužívame žiadne polotovary. Študentov učíme klasickému domácemu spôsobu prípravy cukrárskych výrobkov. Okrem toho splníme klientovi akúkoľvek jeho požiadavku. Mladých ľudí učíme, aby pri pečení uplatňovali svoju fantáziu, estetiku, vkus. Dnes som pochválila mojich druhákov, ktorí veľmi vkusne ozdobili torty a splnili tretiacke učivo,“ potešila sa A. Tomčányová. A aké motívy dokážu šikovné mladé ruky zhotoviť? Napríklad pirátsku loď, gauč, ale aj nahú ženu, lienku, autá, traktory, vláčiky. Vlastne všetko možné a od výmyslu sveta. Torty a zákusky chodí objednávať predovšetkým nežnejšia časť domácnosti. A gazdinky mnohokrát šikovné ruky nahlas pochvália.
Martinské cukrárske dobroty ocenili porotcovia na niekoľkých pozoruhodných súťažiach. Škola sa zúčastnila na medzinárodnom podujatí v Prešove, kde získali za svadobnú tortu druhé miesto, v Námestove o niekoľko týždňov neskôr si v celosloven-skom finále vybojovali striebornú medailu. Žiaľ, práve v cukrárstve neplatí, že remeslo má zlaté dno. Po vyučení väčšina cukrárok a cukrárov opúšťa remeslo a skúša šťastie napríklad v odbore kuchár – čašník.
MILAN PETRŽEL