Opité špekáčiky má rád z viacerých dôvodov: „Je to výborné, chutné jedlo, jeho príprava je absolútne jednoduchá a ak máte malú misu, ostane vám k obedu aj pohár piva,“ zasmial sa PR manažér STV, ktorý sa však viac stravuje v reštauráciách a televíznej jedálni.
„Obyčajne si objednávam čokoľvek s ryžou ako soté alebo kuracie prírodné. Ryžu mám rád, preto mi vyhovuje aj čínska kuchyňa. Od čoho som však úplne závislý, to sú slepačie polievky. Mohol by som ich jesť každý deň ráno, na obed aj večer. Inak zjem všetko, okrem plnenej papriky,“ skrivil ústa od nechuti. Kedysi však varieval aj sám. „Intenzívnejšie to bolo, keď ešte žila naša babka. Bola ne-
vládna, a tak sme jej napĺňali cez víkendy hrnce ja alebo sestra. Pri nej som sa v kuchyni mnohému priučil. Varenie je pre mňa umenie. Rád pri ňom pomáham, ale priestor obyčajne nechávam skúsenejším. Teda ženám,“ usmial sa, ba až rozosmial, keď si spomenul na svoj prvý kuchársky zážitok.
„Ako malý chlapec som si chcel uvariť sypaný čaj. Dal som tam také množstvo byliniek, že bol úplne čierny. Ktovie, aké by mal účinky, keby sme ho vypili. Ešteže mama prišla domov v pravej chvíli.
Ale poznám i takých šikovných „kuchárov“, ktorým aj čaj prihorel.
Týmto pozdravujem do Trebišova!“
OPITÉ ŠPEKÁČIKY
špekáčiky
cibuľa
tmavé pivo
kečup
Do zapekacej misy poukladáme na krúžky pokrájanú cibuľu. Na ňu položíme po stranách narezané špekáčiky. Medzery medzi nimi vyplníme ďalšou cibuľou. Všetko zalejeme fľašou kečupu a tmavým pivom tak, aby bolo všetko zaliate. Misu prikryjeme pokrievkou a vložíme do vopred vyhriatej rúry. Pečieme 20 minút na prudšom ohni, potom odkryjeme a necháme dopiecť pri miernejšej teplote, kým pivo s kečupom nevytvoria hustejšiu omáčku. Ak je cibuľa mäkká, môžeme rúru vypnúť.
Podávame so zemiakovou kašou.
MIROSLAVA DÍREROVÁ