Pondelok, 25. január, 2021 | Meniny má GejzaKrížovkyKrížovky

Pri pečení jeho placky sa v kuchyni riadne zadymí

DNES VARÍ Jožko Mičo Milovník hôr Jožko Mičo nemá popri podnikaní a dobrovoľnom členstve v Horskej záchrannej službe na varenie veľa času. Tento rodák z Terchovej ale pozná tajný recept na špecialitu starých materí.

DNES VARÍ
Jožko Mičo
Milovník hôr Jožko Mičo nemá popri podnikaní a dobrovoľnom členstve v Horskej záchrannej službe na varenie veľa času. Tento rodák z Terchovej ale pozná tajný recept na špecialitu starých materí.

Hory sú jeho srdcovka „veď Malý Rozsutec mi začína priamo v záhrade,“ hovorí. V kuchyni je ale antitalent. „Pôsobím tam doslova ako rušivý element. Síce veľmi rád jem, ale variť neviem vôbec. Keď tam nabehnem, buď čiastočne zničím kuchyňu, alebo si ublížim“, konštatuje Mičo. Dobrú službu mu na kopcoch urobia konzervy. Tie otvára rád a veľmi šikovne, na čo ho vyškolili práve hory. Okrem toho má iba jednu vec, ktorá ako tak spadá do kulinárskeho umenia. „V jesennom období sa z času na čas stáva, že ideme na ranč a tam robievam takú malú špecialitu, no neviem či sa to dá nazvať varenie. Ale keďže sa to dá jesť, zrejme áno. Ide jo pochúťku, ktorú ma naučila moja matka a ktorú si priatelia a obchodní partneri nevedia vynachváliť. V horách samozrejme chutí úplne inak. Preto odporúčam ku konzumácii hory a drevenicu. Široko-ďaleko som sa nestretol s podobnou prípravou takejto placky,“ usmieva sa Jožko Mičo. Momentálne má plné ruky práce a teší ho, že slovenská kinematografia sa zviecha. Tento rok spolupracoval na výrobe troch filmov. LADISLAV KAVECKÝ
ZEMIAKOVÁ PLACKA NA KAPUSTNOM LISTE
zemiaky
vonkajšie kapustné listy
soľ

Skryť Vypnúť reklamu

Zemiak porajbeme, akoby sme robili cesto na podlesníky. Necháme chvíľu odstáť, vodu zlejeme, ale škrob necháme. Pridáme soľ a vymodelujeme placky. Zospodu aj zvrchu ich obložíme kapustným listom. Pečieme z oboch strán na starosvetskom sporáku so železnými platňami asi 3 – 4 minúty. Ale pozor, listy veľmi dymia, takže sa neodporúčajú pripravovať v rodinnom dome, ale iba pred maľovaním. Po príprave listy stiahneme. Placka si vytiahne z listov chuť a arómu, zostane na nej otlačená štruktúra listu. Podávame s trochou masla, zapijeme buďto zakysankou alebo žinčicou.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  1. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  2. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  3. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  4. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  5. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  6. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Hygge ako životný štýl
  10. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 43 636
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 24 605
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 15 666
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 258
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 808
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 733
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 542
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 453
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 432
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 298
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Vo Vrútkach stihli otestovať za víkend 2069 ľudí. Štyria z nich mali pozitívny test na covid-19.

Miera pozitivity v meste Martin za víkend je 0,46%. Ide však len o výsledky dočasných (víkendových) odberových miest. Do súhrnu sa ešte započítajú výsledky z mobilných odberových miest a PCR testov.

5 h
Viliam Sokolík sa narodil vo Vrútkach.

Narodil sa vo Vrútkach, dlhé roky pracoval v Matici slovenskej, kde bol vedúcim oddelenia fotodokumentačných zbierok v jej literárnom archíve.

9 h
Mužstvo sa formuje.Náročný program ukáže či ho ešte treba doplniť.

Po doplnení štyrmi novými bekmi získala martinská obrana potrebnú dávku skúseností i zdravej agresivity. Káder môže vedenie klubu posilňovať do 15. februára.

11 h
Ján Danko, primátor Martina počas testovania na Kolónii Hviezda.

Primátor Martina Ján Danko ocenil spolupatričnosť a ľudskosť všetkých, ktorí sa na testovaní podieľali. Aj preto bolo úspešné.

14 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Mestá a obce v okrese Prievidza postupne zverejňujú počty ľudí, ktorí využili skríningové testovanie v ich obci.

24. jan

Dobre skončilo v Bobote, Čachticiach, Stankovciach. Výborne v Dolnej Porube a Trenčianskych Miticiach.

9 h

Policajti prosia verejnosť o pomoc.

24. jan

Skríningové testovanie na Kysuciach prebehlo bez problémov.

24. jan

Už ste čítali?