Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Problém má s umývaním riadu

Róbert Mankovecký, riaditeľ Slovenského ko-morného divadla v Martine

Šéf martinského divadla jedlo miluje. „Stačí sa pozrieť na moju postavu a je to každému jasné. Nejem preto, aby som žil, ale žijem preto, aby som jedol,“ priznáva. No rád sa podieľa aj na príprave jedla. K vareniu má totiž pozitívny vzťah. „Varím rád a všetko. Naposledy som si urobil segedínsky guláš a vyprážaný karfiol so zemiakmi. Dokonca aj pečiem. Len potom nenávidím umývanie riadu,“ zasmial sa. Vo výbere jedál obľúbenú lahôdku nemá. V každej z kuchýň si dokáže nájsť svoju pochúťku. „V cudzine skúšam jesť všetko, čo jedia domáci. Na Slovensku si pochutnávam na domácich jedlách, v Poľsku si vyberám flaky a žurek, v Chorvátsku pleskavicu a čevapčiči, v Maďarsku guláš,
v Česku vepřo-knedlo... Niekedy ale mávam racionálne záchvaty a jedávam celozrnnú ryžu, zeleninu, ovsené a ražné vločky či kadejaké sójové hlúposti,“ vymenoval. Najradšej má však kuchyňu starej mamy. Zajaca na smotane so šiškami mu robievala mama i stará mama, takže recept je tekovsko-zlatomoravská zmes. M. DÍREROVÁ
Zajac na smotane
1 zajac
údená slanina
4 mrkvy
1 petržlen
1 malý zeler
1 cibuľa
1 lyžička horčice
trochu cukru
citrón
soľ
olej
čierne korenie
hladká múka
2 dcl šľahačkovej smotany

Skryť Vypnúť reklamu

Umytého zajaca naporciujeme, pre-špikujeme údenou slaninou a dusíme na cibuli. Počas dusenia mäso podlievame vodou. Keď zmäkne, pridáme koreňovú zeleninu a dusíme ešte asi 15 - 20 minút. Potom zajaca vyberieme a vykostíme. Zeleninu rozmixujeme, pridáme citrón, cukor, horčicu a varíme asi 15 minút. Z hladkej múky pripravíme zápražku a pred dovarením omáčku zahustíme a zjemníme smotanou. Do hotovej omáčky vložíme vykostené mäso a prehrejeme ju. Podávame s brusnicami a ako prílohu šišky alebo karlovarskú knedľu.
Šišky: Pol kila múky, maslo, 1- 2 lyžička cukru, 1 vajce, pol lyžičky soli, 25 g droždia, pol litra mlieka, olej.
Z asi 1 dcl mlieka, cukru a droždia dáme vykysnúť kvások, ktorý pridáme do múky spolu s vajíčkom, maslom a mliekom. Posolíme a vypracujeme cesto. Na doske ho vyvaľkáme na hrúbku 1 cm, pohárom vyrežeme kolieska, ktoré v strede stlačíme prstami. Necháme ich ešte chvíľu nakysnúť a potom vypražíme z oboch strán do červena. Do vzniknutej jamky dáme lyžičku brusnicového kompótu.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  2. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  3. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  4. Päť chýb pri zateplení strechy
  5. Vitajte v postapokalyptickom svete
  6. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  3. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  6. Úprava osobného motorového vozidla
  7. Important information for Brazilians living in Slovakia
  8. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  9. Vitajte v postapokalyptickom svete
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 531
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 348
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 15 009
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 619
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 898
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 9 958
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 942
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 518
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 437
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 248
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Ochrana pred búrkou

Zlepšili protipovodňové opatrenia.

Budovali nové odvodňovacie žľaby.

O petícii rokovali na ministerstve

Iniciátora petície Za zachovanie súčasnej platnej legislatívy v oblasti stravovania zamestnancov Ľubomíra Sečkára s jeho tímom prijala generálna riaditeľka sekcie práce Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Danica Lehocká.

Takmer polovicu pôžičky od štátu využijú na financovanie MHD

Týždeň pred vypršaním termínu na podávanie žiadostí o nenávratnú finančnú pomoc od štátu v súvislosti s koronakrízou sa rozhodli ju využiť aj v Martine.

Patrik Myslovič si už zahral v základnej zostave dvadsaťjednotky

Talentovaný futbalista Patrik Myslovič už v devätnástich rokoch hráva za reprezentačnú dvadsaťjednotku.

Patrik Myslovič (vpravo).

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zoznam odberných miest v Dolnom Kubíne, Námestove, Trstenej a Tvrdošíne

Samosprávy finišujú s prípravami na pilotné testovanie na COVID-19, ktoré sa začne už zajtra ráno.

Zamestnanec reťazca: Mali sme pozitívnu kolegyňu, musel som ísť aj tak do práce

Aké pocity zažívajú ľudia z prvej línie, sme zisťovali od zamestnanca nemenovaného obchodného reťazca.

Prinášame informácie o pripravovanom testovaní na Orave

Získať dobrovoľníkov ku odberom je v niektorých dedinách ťažké, v Sihelnom bude pomáhať aj starosta.

Už ste čítali?