Šéf martinského divadla jedlo miluje. „Stačí sa pozrieť na moju postavu a je to každému jasné. Nejem preto, aby som žil, ale žijem preto, aby som jedol,“ priznáva. No rád sa podieľa aj na príprave jedla. K vareniu má totiž pozitívny vzťah. „Varím rád a všetko. Naposledy som si urobil segedínsky guláš a vyprážaný karfiol so zemiakmi. Dokonca aj pečiem. Len potom nenávidím umývanie riadu,“ zasmial sa. Vo výbere jedál obľúbenú lahôdku nemá. V každej z kuchýň si dokáže nájsť svoju pochúťku. „V cudzine skúšam jesť všetko, čo jedia domáci. Na Slovensku si pochutnávam na domácich jedlách, v Poľsku si vyberám flaky a žurek, v Chorvátsku pleskavicu a čevapčiči, v Maďarsku guláš,
v Česku vepřo-knedlo... Niekedy ale mávam racionálne záchvaty a jedávam celozrnnú ryžu, zeleninu, ovsené a ražné vločky či kadejaké sójové hlúposti,“ vymenoval. Najradšej má však kuchyňu starej mamy. Zajaca na smotane so šiškami mu robievala mama i stará mama, takže recept je tekovsko-zlatomoravská zmes. M. DÍREROVÁ
Zajac na smotane
1 zajac
údená slanina
4 mrkvy
1 petržlen
1 malý zeler
1 cibuľa
1 lyžička horčice
trochu cukru
citrón
soľ
olej
čierne korenie
hladká múka
2 dcl šľahačkovej smotany
Umytého zajaca naporciujeme, pre-špikujeme údenou slaninou a dusíme na cibuli. Počas dusenia mäso podlievame vodou. Keď zmäkne, pridáme koreňovú zeleninu a dusíme ešte asi 15 - 20 minút. Potom zajaca vyberieme a vykostíme. Zeleninu rozmixujeme, pridáme citrón, cukor, horčicu a varíme asi 15 minút. Z hladkej múky pripravíme zápražku a pred dovarením omáčku zahustíme a zjemníme smotanou. Do hotovej omáčky vložíme vykostené mäso a prehrejeme ju. Podávame s brusnicami a ako prílohu šišky alebo karlovarskú knedľu.
Šišky: Pol kila múky, maslo, 1- 2 lyžička cukru, 1 vajce, pol lyžičky soli, 25 g droždia, pol litra mlieka, olej.
Z asi 1 dcl mlieka, cukru a droždia dáme vykysnúť kvások, ktorý pridáme do múky spolu s vajíčkom, maslom a mliekom. Posolíme a vypracujeme cesto. Na doske ho vyvaľkáme na hrúbku 1 cm, pohárom vyrežeme kolieska, ktoré v strede stlačíme prstami. Necháme ich ešte chvíľu nakysnúť a potom vypražíme z oboch strán do červena. Do vzniknutej jamky dáme lyžičku brusnicového kompótu.