Štvrtok, 21. január, 2021 | Meniny má VincentKrížovkyKrížovky

Problém má s umývaním riadu

Róbert Mankovecký, riaditeľ Slovenského ko-morného divadla v Martine

Šéf martinského divadla jedlo miluje. „Stačí sa pozrieť na moju postavu a je to každému jasné. Nejem preto, aby som žil, ale žijem preto, aby som jedol,“ priznáva. No rád sa podieľa aj na príprave jedla. K vareniu má totiž pozitívny vzťah. „Varím rád a všetko. Naposledy som si urobil segedínsky guláš a vyprážaný karfiol so zemiakmi. Dokonca aj pečiem. Len potom nenávidím umývanie riadu,“ zasmial sa. Vo výbere jedál obľúbenú lahôdku nemá. V každej z kuchýň si dokáže nájsť svoju pochúťku. „V cudzine skúšam jesť všetko, čo jedia domáci. Na Slovensku si pochutnávam na domácich jedlách, v Poľsku si vyberám flaky a žurek, v Chorvátsku pleskavicu a čevapčiči, v Maďarsku guláš,
v Česku vepřo-knedlo... Niekedy ale mávam racionálne záchvaty a jedávam celozrnnú ryžu, zeleninu, ovsené a ražné vločky či kadejaké sójové hlúposti,“ vymenoval. Najradšej má však kuchyňu starej mamy. Zajaca na smotane so šiškami mu robievala mama i stará mama, takže recept je tekovsko-zlatomoravská zmes. M. DÍREROVÁ
Zajac na smotane
1 zajac
údená slanina
4 mrkvy
1 petržlen
1 malý zeler
1 cibuľa
1 lyžička horčice
trochu cukru
citrón
soľ
olej
čierne korenie
hladká múka
2 dcl šľahačkovej smotany

Skryť Vypnúť reklamu

Umytého zajaca naporciujeme, pre-špikujeme údenou slaninou a dusíme na cibuli. Počas dusenia mäso podlievame vodou. Keď zmäkne, pridáme koreňovú zeleninu a dusíme ešte asi 15 - 20 minút. Potom zajaca vyberieme a vykostíme. Zeleninu rozmixujeme, pridáme citrón, cukor, horčicu a varíme asi 15 minút. Z hladkej múky pripravíme zápražku a pred dovarením omáčku zahustíme a zjemníme smotanou. Do hotovej omáčky vložíme vykostené mäso a prehrejeme ju. Podávame s brusnicami a ako prílohu šišky alebo karlovarskú knedľu.
Šišky: Pol kila múky, maslo, 1- 2 lyžička cukru, 1 vajce, pol lyžičky soli, 25 g droždia, pol litra mlieka, olej.
Z asi 1 dcl mlieka, cukru a droždia dáme vykysnúť kvások, ktorý pridáme do múky spolu s vajíčkom, maslom a mliekom. Posolíme a vypracujeme cesto. Na doske ho vyvaľkáme na hrúbku 1 cm, pohárom vyrežeme kolieska, ktoré v strede stlačíme prstami. Necháme ich ešte chvíľu nakysnúť a potom vypražíme z oboch strán do červena. Do vzniknutej jamky dáme lyžičku brusnicového kompótu.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  3. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  4. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  5. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  7. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  8. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  1. Hygge ako životný štýl
  2. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  5. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  6. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  7. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  8. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  9. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  10. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 33 691
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 32 608
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 13 910
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 10 243
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 183
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 593
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 884
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 701
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 595
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 634
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Skalici sme podľahli na domácom ľade.

„Štyri góly nám na víťazstvo musia stačiť. Treba byť dôslednejší vzadu, to je najväčší problém,“ zdôraznil po prehre so Skalicou martinský kapitán Michal Murček.

12 h
Hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva SR pre epidemiológiu Henrieta Hudečková.

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

13 h
Ilustračná fotografia.

V meste vytvorili odberové miesta v ZŠ na Ul. Komenského.

16 h
Odberové miesta budú vytvorené aj v Gymnáziu Jozefa Lettricha.

Mesto Martin pre účely skríningového testovania na COVID-19 bude využívať aplikáciu Bookio, prostredníctvom ktorej sa rýchlo a ľahko prihlásite na miesto a čas, ktorý vám vyhovuje.

20. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

13 h

Nahnevaní bežkári sa už obrátili listom aj na vedenie obce Králiky, aby začalo konať.

11 h

Muža našli už bez známok života.

18 h

Prírodná pamiatka očarí v každom ročnom období.

20. jan

Už ste čítali?