Ak včelí med správne skladujeme, vydrží aj viac rokov
Ak med správne skladujeme, vydrží nám aj viac rokov. No mali by sme ho mať vždy na suchom, tmavom a chladnom mieste a mal by byť zatvorený, aby nenabral vôňu iných potravín.
Ak skryštalizuje, ponorte ho na niekoľko minút do vodného kúpeľa. Dávajte však pozor, aby teplota vody nepresiahla 40 stupňov, inak sa zničia všetky zdravé látky, ktoré med obsahuje. Kryštalizáciou sa chuť ani vôňa medu nemení. Je vhodný na sladenie nápojov. Do chladničky ho ale nikdy nedávajte, môže sa pokaziť a v chlade sa jeho kryštalizácia urýchľuje.
Ktorý med je najvýživnejší a najzdravší ? Kvetové – nektárové medy majú svetlejší odtieň a výraznejšiu pikantnú chuť. Poznáme ich podľa druhov kvetov, napríklad agátový, malinový, lipový, repkový, ďatelinový. Me-dovinový med je med smrekový, jedľový a z listnatých stromov. Lesný med pochádza z listnatých aj ihličnatých stromov, preto má jeho farba širšie spektrum - od svetlej až po červenohnedú.
Med si môžeme aj vyrobiť. Napríklad – lipový. Asi 200 kvetov umytej lipy uvaríme s 8 dl vody ako čaj a necháme postáť 10 minút. Precedíme ho a pridáme 1,5 kg kryštálového cukru, šťavu z 1 a pol citróna a všetko varíme trištvrte hodiny. Hmota by mala stále slabo vrieť a treba ju miešať.
Med je kalorický a zdravotne veľmi hodnotný, rozdiel je len v chuti a stráviteľnosti. Tmavý med je pre vysoký obsah minerálnych látok ťažšie stráviteľný. Liečivé účinky medu prežívajú v posledných rokoch skutočnú renesanciu. Neodporúča sa však skonzumovať naraz viac ako 80 g medu, väčšie množstvo telo nie je schopné zužitkovať. Obavy z priberania pri pravidelnom užívaní medu sa nemusíte báť.
Ráno nás výborne osvieži nápoj, ktorý si pripravíme takto: Do pohára vody pridáme čajovú lyžičku medu a dve polievkové lyžice ovocného octu. Tekutinu dobre premiešame.
Včelí med nám pomôže aj vytriezvieť. No musíme ho skonzumovať aspoň 125 g. Fruktóza (ovocný cukor) v ňom obsiahnutá pomáha totiž spaľovať alkohol.
IGOR VALKO