Zdravá kuchárka sa ihneď presadila a už od svojho uvítania do života si drží prvé priečky predajnosti na slovenskom knižnom trhu. Jej autor Igor Bukovský mal nedávno v martinskom kníhkupectve Martinus autogramiádu. Bola to príležitosť na to, aby sme mu položili niekoľko otázok.
Už samotný názov, ale najmä obsah knihy sľubuje, že vyše 150 receptov z jej stránok je možné pripraviť za sympatic-kých 20 minút. Prečo práve toľko?
- Mám takú skúsenosť, že keď príde človek domov z práce hladný ako vlk, dvadsať minút je presne ten čas, keď sa potrebuje dob-re najesť. Ak sa mu to tak rýchlo nepodarí, je tu nebezpečie, že sa zasýti napríklad nezdravými párkami. Naše recepty to dokážu určite zdravšie. Dajme tomu, že sme vyhlásili vojnu párkom...
Ako ste vyberali recepty do vašej knihy, okrem daného dvadsaťminútového časového limitu?
- Mali sme viacero kritérií a možností. Stalo sa mi trebárs, že som čosi dobré doma ukuchtil, ale receptúru bolo treba overiť. Poprosil som Paľa Liptáka, aby to uvaril tak, aby recept fungoval podľa overeného rozpisu zdravých surovín. Ďalšie z kritérií bolo, že sme v knihe chceli mať dobré, zdravé, overené recepty svetovej kuchyne, preto sme po nich pátrali. Ešte ďalší
z dôvodov nastal, keď sme chceli využiť niektorú zo zdravých surovín, napríklad červenej kapusty. V zásade je hlavným kritériom receptov používanie zdravých potravín, zeleniny, ovocia, korenín v zdravom stravovaní...
No a do tretice, ktorú z vašich osobne obľúbených „dvadsaťminútoviek“ odporučíte čitateľom Turčianskych novín...
- Moje obľúbené jedlá nájde čitateľ napríklad na stranách 98 a 113 (rukolový šalát s hruškou a parmezánom, pomarančový šalát s feniklom), ale nepohrdnem ani jablkovým chrumkáčikom a chutí mi na-príklad moja francúzska polievka alebo hummus, celozrnné vafle... VLASTA KUNOVSKÁ