rivalom Jara Katriňáka. V priebehu niekoľkých sezón sa z neho stala jedna z najväčších nádejí motoristického športu na Slovensku. Podľa toho, čo prezradil o vzťahu k vareniu, nám bolo hneď jasné, že oveľa viac ako kuchtenie ho láka rev motora.
Ako nám Štefan prezradil, jeho vzťah k vareniu je rovnaký ako u mnohých mladých mužov – teda žiadny. No ak je sám doma, premáha ho hlad a o jeho žalúdok sa nemá kto postarať, otvorí chladničku a „zvrtne” narýchlo nejakú minútku. Ako malý vraj zjedol všetko, čo našiel. Hlavne, aby toho bolo dosť. „Aj teraz zjem doma všetko. Moja mama totiž varí vynikajúco a jej jedlá mám veľmi rád. No najviac zo všetkého sa teším na nedeľňajší obed. Vtedy máme slepačiu polievku a kurča s ryžou. Na to „slintám“ vždy, keď sa vraciam domov z pretekov,” hovorí Štefan.
Mladý Žaškovčan trávi veľa času mimo domova. Zúčastňuje sa na súťaži, sústredeniach. Preto si musel, či chcel alebo nie, nájsť v zahraničí jedlo, ktorým by sa dokázal zasýtiť. „Mám rád pizzu a zbožňujem jedlo z McDonaldu. Keď vidím predajňu pri ceste, vždy sa zastavím. Zaujímavú príhodu s jedlom som zažil na Kanárskych ostrovoch, kde som bol so sestrou na dovolenke. V tom čase akurát v televízii vysielali animovaný seriál Turtles, viete, ten o super korytnačkách. Obľúbeným jedlom Turtlesákov bola pizza z bonbónov a iných sladkostí. Na dovolenke sme v jedálnom lístku objavili pizzu, tak sme si ju hneď objednali. Samozrejme, čakali sme vynikajúcu sladkosť. No keď nám objednanú pizzu priniesli a my sme zistili, že v nej nie sú žiadne bonbóny, ani sme sa jej nechytili. Namiesto bonbónov hľadeli z nej na nás morské príšery !”
Vymámiť recept na dobrotu od motokrosového nadšenca nebolo jednoduché. Zhrozil sa hneď, ako sme mu to povedali. Sám vraj nevarí. Napokon však predsa len objavil v pamäti jeden recept. „Mám veľmi rád špagety a tie si dokonca viem aj pripraviť. Snažím sa ich robiť na rôzne spôsoby,” prezradil nám. A ktoré sú jeho obľúbené?
ŠPAGETY À LAAŠTEFAN SVITKO
Suroviny: Špagety, morca della, šampiňóny, kuracie prsia, domáca klobása, syr na posypanie
Postup: Uvaríme vodu, po zovretí do nej vložíme špagety. Kým sa cestovina uvarí, rozpálime na panvici trochu oleja, do neho vhodíme pokrájané kuracie prsia. Pár minút ich restujeme. Po 5 minútach k nim pridáme nakrájanú domácu klobásu a všetko spolu opražíme. Keď mäso úplne zmäkne, pridáme k nemu morca dellu, šampiňóny a necháme všetko zovrieť. Vtedy by už mali byť už dovarené aj špagety (zistíte to tak, že špagetu hodíte o strop a musí zostať prilepená). Uložíme ich na tanier a polejeme pripravenou omáčkou. A hor sa do jedenia!