Sobota, 31. október, 2020 | Meniny má AurelaKrížovkyKrížovky

RICHTÁRI S VAREŠKOU

RICHTÁRI S VAREŠKOU


Srnčie bifteky Petra Očku,
SRNČIE BIFTEKY

Potrebujeme:
0,5 kg diviny, najlepšie zo stehna alebo z panenky, strúhanku, soľ, olivový olej

Príprava: Divinu po odležaní a vysušení v utierke nakrájame na polcentimetrové plátky. Trochu ich nasolíme a rozklepeme v strúhanke na hrúbku 2 až 3 milimetre. Na stole už musí byť všetko nachystané, lebo na troške olivového oleja je opekanie na horúcej panvici veľmi krátke. Trvá iba po dve minúty z jednej a druhej strany. Je to bleskovka, preto ostatní okrem kuchára už sedia za stolom, hotové bifteky im kladie z panvice rovno na tanier. Výsledkom sú jemné, chrumkavé bifteky, ktorých je stále málo, lebo vždy chutia. Podávajú sa k nim zemiaky upravené na rôzne spôsoby. No hodí sa aj chlieb, feferónky... Bifteky odporúčam zapiť chutným pivom.

Skryť Vypnúť reklamu

Štedrý večer a celá príprava vianočných sviatkov sa v našej rodine pridržiava tradícií. Na stole nechýba vianočná oblátka, lokše, ktoré mi chutia viac s orechami ako s makom, preto ich odporúčam aj iným. Vianočné sviečky dotvárajú príjemnú atmosféru. Pred Štedrou večerou prídu dcéry k stolu so sviečkou, pekne sa pozdravia, zavinšujú veselé Vianoce, potom im mama urobí na čele medový kríž a večera sa začína oblátkou. Dalšími chodmi sú lokše, bravčová polievka, mäso a ryby. Samozrejme, predtým nechýba aperitív, ktorým je domáca slivovica alebo koňak. Po večeri rozbaľujeme darčeky a chodíme do kultúrneho domu, kde spieva folklórna skupina vianočné koledy. Samozrejme, varí manželka, ale občas, keď mám na kuchárčenie náladu a potrebné suroviny, rád niečo pripravím. Ponúkam jedlo, ktoré je vhodné vždy, aj na Vianoce. Moji blízki sa naň vždy tešia.
BRAŇO GREGOR

Skryť Vypnúť reklamu


Pšeničný dezert Michala Sygúta,
primátora Turčianskych Teplíc
FOTO: AUTOR
PŠENIČNÝ
DEZERT


Potrebujeme:
300 g pšenice, 2,5 až 3 l vody, 1,5 pohára zomletých a najemno nakrájaných orechov, 1,5 pohára kryštálového cukru, 2 až 3 lyžice medu a posekané hrozienka a figy podľa vlastnej chuti.

Príprava: Prebratú pšenicu najskôr umyjeme, zalejeme studenou vodou a necháme stáť 12 hodín. Potom ju približne dva a polhodiny varíme, kým nezmäkne. Občas ju premiešame a vyvretú vodu dolejeme. Do vychladnutej varenej pšenice pridáme cukor, mletý mak, orechy, med, prípadne figy a hrozienka.

Vianoce tento rok strávim so svojimi príbuznými v Rumunsku, kde chcem načerpať novú energiu, ale myšlienkami budem s Tepličanmi. V našej rodine od nepamäti nechýbajú na štedrovečernom stole tradičné jedlá, ktoré pripravuje moja mama. Sú to huby na smotane, pšenička, ryba na rôzne spôsoby, hrachový prívarok, kompót a holúbky (čo je plnený kapustový list). Na štedrovečernom stole je aj ovocie. Úvod našej večere patrí modlitbe. Po nej rozlomíme oblátku, potrieme ju medom a nasleduje vianočka. Oblátka je väčšinou darovaná od niekoho blízkeho zďaleka, ktorý nemôže prísť na našu spoločnú večeru. Pritom si na tohto človeka spomíname a zároveň si pamätáme miesto, kde sme oblátku jedli. Pri jedení neolúpaného malého strúčika cesnaku si povieme: „Nelúp ma do živého a ochráň ma od všetkého zlého.“ Po Štedrej večeri sa u nás neumývajú riady, tie umyjeme až na Božie narodenie po návrate z kostola. Traduje sa, že ak by sa riad umyl hneď po večeri, v budúcom roku by mohli choroby ohrozovať statok. Tým, čo z večere ostane, gazda nakŕmi zvieratá. Po Štedrej večeri nevynechám ani polnočnú omšu.
BRAŇO GREGOR

Skryť Vypnúť reklamu

Kapustnica Miroslava Blahušiaka,
starostu Turian
FOTO: AUTOR
KAPUSTNICA S GUĽKAMI



Potrebujeme:
1 kg kyslej kapusty, vodu, 1kg bravčových rebier, 0,5 kg údeného mäsa, 0,5 kg údenej klobásy, 0,1 kg sušených hríbov, 2 polievkové lyžice vegety, 10 strúčikov cesnaku, 2 polievkové lyžice sladkej papriky a soľ

Na mäsové guľky:
1 kg bravčového orezu, 1 polievkovú lyžicu sladkej papriky, soľ, polievkovú lyžicu drvenej rasce, 1 polievkovú lyžicu mletého korenia a 5 strúčikov cesnaku

Príprava: Do vody dáme variť rebrá, pridáme soľ, vegetu, rozpučený cesnak. Uvarené rebrá vyberieme a oberieme z nich mäso. Do vody pridáme kapus-
tu, údené mäso, huby a klobásu. Pridáme do toho papriku a necháme variť. Uvarené údené mäso a klobásu vyberieme a pokrájame. Bravčový orez pomelieme, doň pridáme soľ, cesnak, korenie rascu a papriku a dobre premiešame. Z masy vytvarujeme guľky, ktoré dáme variť do kapusty. Potom pridáme aj nakrájané údené mäso, klobásu a mäso z rebier. Kapustnicu necháme prevrieť a ak treba, dochutíme ju soľou a odstavíme.

V našej rodine pripravujeme spoločne Štedrú večeru so svokrovcami v Bystričke. Večeru varí spoločne svokra s manželkou a ja sa v tom čase venujem synovi. Keď máme všetko navarené, večeriame v trojici v Turanoch. Menu našej štedrovečernej večere sa skladá z prípitku, ktorým je hriate na slanine. Prvým chodom sú lokše s makom, druhým kapustnica s mäsovými guľkami, tretím údené mäso, klobásky a zemiakový šalát bez majonézy a napokon oblátky s medom, rôzne zákusky, prípadne čerstvé ovocie. Špecialitou našej rodiny je kapustnica s mäsovými guľkami.
BRAŇO GREGOR

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  2. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  3. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  4. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  5. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  9. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  10. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  1. Nechajte zamestnancov vybrať si služobné auto, oplatí sa vám to
  2. Moringa a Ginkgo - pomocníci z prírody
  3. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  4. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  5. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  9. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  10. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 38 508
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 26 561
  3. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 19 425
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 16 836
  5. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 15 231
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 14 548
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 554
  8. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 12 069
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 103
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 10 628
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

V Tepliciach nemohol nastúpiť na testovanie zdravotník, mal pozitívny test

V kúpeľnom meste malo testovanie v prvý deň pokojný priebeh. Rad sa tvoril najmä ráno.

V Turčianskych Tepliciach.

Testovanie: Som prekvapený, tvrdí starosta Krpelian

Pochvaľuje výbornú organizáciu zo strany Ozbrojených síl.

Administrátorky v Krpeľanoch.(zľava: Nadežda Kučmobá, Daniela Hajasová)

Socovčania sa testujú u susedov v Laskári

Do malej dedinky sa prichádzajú otestovať aj Martinčania.

Odberný tím v Laskári.

Testovanie: Máme prvé priebežné výsledky za Turiec

V Turci bolo doobeda otestovaných vyše 26 tisíc ľudí.

Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Z Fiľakova hlásia 16 pozitívnych, v žiarskej osade je záujem o testovanie (minúta po minúte)

Sledujeme celoplošné testovanie na Covid-19 a monitorujeme odberné miesta v okresoch Banská Bystrica, Lučenec, Žiar nad Hronom, Zvolen a ostatných okresoch BB kraja.

Minúta po minúte: V Žilinskom kraji testujú bez výraznejších problémov

Pred synagógou si rozložili aparatúru žilinskí dídžeji.

Už ste čítali?