Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

RICHTÁRI S VAREŠKOU

RICHTÁRI S VAREŠKOU


Srnčie bifteky Petra Očku,
SRNČIE BIFTEKY

Potrebujeme:
0,5 kg diviny, najlepšie zo stehna alebo z panenky, strúhanku, soľ, olivový olej

Príprava: Divinu po odležaní a vysušení v utierke nakrájame na polcentimetrové plátky. Trochu ich nasolíme a rozklepeme v strúhanke na hrúbku 2 až 3 milimetre. Na stole už musí byť všetko nachystané, lebo na troške olivového oleja je opekanie na horúcej panvici veľmi krátke. Trvá iba po dve minúty z jednej a druhej strany. Je to bleskovka, preto ostatní okrem kuchára už sedia za stolom, hotové bifteky im kladie z panvice rovno na tanier. Výsledkom sú jemné, chrumkavé bifteky, ktorých je stále málo, lebo vždy chutia. Podávajú sa k nim zemiaky upravené na rôzne spôsoby. No hodí sa aj chlieb, feferónky... Bifteky odporúčam zapiť chutným pivom.

Skryť Vypnúť reklamu

Štedrý večer a celá príprava vianočných sviatkov sa v našej rodine pridržiava tradícií. Na stole nechýba vianočná oblátka, lokše, ktoré mi chutia viac s orechami ako s makom, preto ich odporúčam aj iným. Vianočné sviečky dotvárajú príjemnú atmosféru. Pred Štedrou večerou prídu dcéry k stolu so sviečkou, pekne sa pozdravia, zavinšujú veselé Vianoce, potom im mama urobí na čele medový kríž a večera sa začína oblátkou. Dalšími chodmi sú lokše, bravčová polievka, mäso a ryby. Samozrejme, predtým nechýba aperitív, ktorým je domáca slivovica alebo koňak. Po večeri rozbaľujeme darčeky a chodíme do kultúrneho domu, kde spieva folklórna skupina vianočné koledy. Samozrejme, varí manželka, ale občas, keď mám na kuchárčenie náladu a potrebné suroviny, rád niečo pripravím. Ponúkam jedlo, ktoré je vhodné vždy, aj na Vianoce. Moji blízki sa naň vždy tešia.
BRAŇO GREGOR

Skryť Vypnúť reklamu


Pšeničný dezert Michala Sygúta,
primátora Turčianskych Teplíc
FOTO: AUTOR
PŠENIČNÝ
DEZERT


Potrebujeme:
300 g pšenice, 2,5 až 3 l vody, 1,5 pohára zomletých a najemno nakrájaných orechov, 1,5 pohára kryštálového cukru, 2 až 3 lyžice medu a posekané hrozienka a figy podľa vlastnej chuti.

Príprava: Prebratú pšenicu najskôr umyjeme, zalejeme studenou vodou a necháme stáť 12 hodín. Potom ju približne dva a polhodiny varíme, kým nezmäkne. Občas ju premiešame a vyvretú vodu dolejeme. Do vychladnutej varenej pšenice pridáme cukor, mletý mak, orechy, med, prípadne figy a hrozienka.

Vianoce tento rok strávim so svojimi príbuznými v Rumunsku, kde chcem načerpať novú energiu, ale myšlienkami budem s Tepličanmi. V našej rodine od nepamäti nechýbajú na štedrovečernom stole tradičné jedlá, ktoré pripravuje moja mama. Sú to huby na smotane, pšenička, ryba na rôzne spôsoby, hrachový prívarok, kompót a holúbky (čo je plnený kapustový list). Na štedrovečernom stole je aj ovocie. Úvod našej večere patrí modlitbe. Po nej rozlomíme oblátku, potrieme ju medom a nasleduje vianočka. Oblátka je väčšinou darovaná od niekoho blízkeho zďaleka, ktorý nemôže prísť na našu spoločnú večeru. Pritom si na tohto človeka spomíname a zároveň si pamätáme miesto, kde sme oblátku jedli. Pri jedení neolúpaného malého strúčika cesnaku si povieme: „Nelúp ma do živého a ochráň ma od všetkého zlého.“ Po Štedrej večeri sa u nás neumývajú riady, tie umyjeme až na Božie narodenie po návrate z kostola. Traduje sa, že ak by sa riad umyl hneď po večeri, v budúcom roku by mohli choroby ohrozovať statok. Tým, čo z večere ostane, gazda nakŕmi zvieratá. Po Štedrej večeri nevynechám ani polnočnú omšu.
BRAŇO GREGOR

Skryť Vypnúť reklamu

Kapustnica Miroslava Blahušiaka,
starostu Turian
FOTO: AUTOR
KAPUSTNICA S GUĽKAMI



Potrebujeme:
1 kg kyslej kapusty, vodu, 1kg bravčových rebier, 0,5 kg údeného mäsa, 0,5 kg údenej klobásy, 0,1 kg sušených hríbov, 2 polievkové lyžice vegety, 10 strúčikov cesnaku, 2 polievkové lyžice sladkej papriky a soľ

Na mäsové guľky:
1 kg bravčového orezu, 1 polievkovú lyžicu sladkej papriky, soľ, polievkovú lyžicu drvenej rasce, 1 polievkovú lyžicu mletého korenia a 5 strúčikov cesnaku

Príprava: Do vody dáme variť rebrá, pridáme soľ, vegetu, rozpučený cesnak. Uvarené rebrá vyberieme a oberieme z nich mäso. Do vody pridáme kapus-
tu, údené mäso, huby a klobásu. Pridáme do toho papriku a necháme variť. Uvarené údené mäso a klobásu vyberieme a pokrájame. Bravčový orez pomelieme, doň pridáme soľ, cesnak, korenie rascu a papriku a dobre premiešame. Z masy vytvarujeme guľky, ktoré dáme variť do kapusty. Potom pridáme aj nakrájané údené mäso, klobásu a mäso z rebier. Kapustnicu necháme prevrieť a ak treba, dochutíme ju soľou a odstavíme.

V našej rodine pripravujeme spoločne Štedrú večeru so svokrovcami v Bystričke. Večeru varí spoločne svokra s manželkou a ja sa v tom čase venujem synovi. Keď máme všetko navarené, večeriame v trojici v Turanoch. Menu našej štedrovečernej večere sa skladá z prípitku, ktorým je hriate na slanine. Prvým chodom sú lokše s makom, druhým kapustnica s mäsovými guľkami, tretím údené mäso, klobásky a zemiakový šalát bez majonézy a napokon oblátky s medom, rôzne zákusky, prípadne čerstvé ovocie. Špecialitou našej rodiny je kapustnica s mäsovými guľkami.
BRAŇO GREGOR

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 066
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 866
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 18 446
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 18 109
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 074
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 755
  7. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 7 414
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 335
  9. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 312
  10. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 162
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Mobilné odberové miesto pri Kine Moskva.

Niekde sa objednávalo, niekde si bolo treba vystať rad.

16 h
Ľuboš Thomka (s loptou) stratil na víťaza len osem bodov.

Vo aktuálnej zostave jedenástky TFZ je sedem mien z vlaňajška. Najstarší laureát má 42 rokov a najmladší dvadsaťjeden. Ako sa stalo v poslednom období pravidlom, na zozname dominujú tridsiatnici. Víťaza tohtoročného hodnotenia dal na svoj hlasovací lístok každý klub prvej triedy.

16 h
Ivan Kocan, primár pľúcnej kliniky Univerzitnej nemocnice v Martine.

Novinku z Univerzitnej nemocnice v Martine v pilotnej fáze vyskúšalo sedem pacientov.

20 h
Ilustračná foto.

Prednosta Okresného úradu v Martine Vladimír Polakovič tvrdí, že percento infekčnosti v rámci okresu sa nedá určiť na základe čiastkových výsledkov.

26. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

26. jan

Pokiaľ ste nezvestné deti videli, kontaktujte políciu.

18 h

Mnohí vodiči odbočujú na Nedožerskej ceste v Prievidzi doľava, smerom do mestskej časti Necpaly. Podľa dopravnej značky to však robiť nemôžu, čo si mnohí doteraz neuvedomovali.

23 h

Poradia sa od včera zmenili.

11 h

Už ste čítali?