RICHTÁRI S VAREŠKOU
Srnčie bifteky Petra Očku,
SRNČIE BIFTEKY
Potrebujeme:
0,5 kg diviny, najlepšie zo stehna alebo z panenky, strúhanku, soľ, olivový olej
Príprava: Divinu po odležaní a vysušení v utierke nakrájame na polcentimetrové plátky. Trochu ich nasolíme a rozklepeme v strúhanke na hrúbku 2 až 3 milimetre. Na stole už musí byť všetko nachystané, lebo na troške olivového oleja je opekanie na horúcej panvici veľmi krátke. Trvá iba po dve minúty z jednej a druhej strany. Je to bleskovka, preto ostatní okrem kuchára už sedia za stolom, hotové bifteky im kladie z panvice rovno na tanier. Výsledkom sú jemné, chrumkavé bifteky, ktorých je stále málo, lebo vždy chutia. Podávajú sa k nim zemiaky upravené na rôzne spôsoby. No hodí sa aj chlieb, feferónky... Bifteky odporúčam zapiť chutným pivom.
Štedrý večer a celá príprava vianočných sviatkov sa v našej rodine pridržiava tradícií. Na stole nechýba vianočná oblátka, lokše, ktoré mi chutia viac s orechami ako s makom, preto ich odporúčam aj iným. Vianočné sviečky dotvárajú príjemnú atmosféru. Pred Štedrou večerou prídu dcéry k stolu so sviečkou, pekne sa pozdravia, zavinšujú veselé Vianoce, potom im mama urobí na čele medový kríž a večera sa začína oblátkou. Dalšími chodmi sú lokše, bravčová polievka, mäso a ryby. Samozrejme, predtým nechýba aperitív, ktorým je domáca slivovica alebo koňak. Po večeri rozbaľujeme darčeky a chodíme do kultúrneho domu, kde spieva folklórna skupina vianočné koledy. Samozrejme, varí manželka, ale občas, keď mám na kuchárčenie náladu a potrebné suroviny, rád niečo pripravím. Ponúkam jedlo, ktoré je vhodné vždy, aj na Vianoce. Moji blízki sa naň vždy tešia.
BRAŇO GREGOR
Pšeničný dezert Michala Sygúta,
primátora Turčianskych Teplíc
FOTO: AUTOR
PŠENIČNÝ
DEZERT
Potrebujeme:
300 g pšenice, 2,5 až 3 l vody, 1,5 pohára zomletých a najemno nakrájaných orechov, 1,5 pohára kryštálového cukru, 2 až 3 lyžice medu a posekané hrozienka a figy podľa vlastnej chuti.
Príprava: Prebratú pšenicu najskôr umyjeme, zalejeme studenou vodou a necháme stáť 12 hodín. Potom ju približne dva a polhodiny varíme, kým nezmäkne. Občas ju premiešame a vyvretú vodu dolejeme. Do vychladnutej varenej pšenice pridáme cukor, mletý mak, orechy, med, prípadne figy a hrozienka.
Vianoce tento rok strávim so svojimi príbuznými v Rumunsku, kde chcem načerpať novú energiu, ale myšlienkami budem s Tepličanmi. V našej rodine od nepamäti nechýbajú na štedrovečernom stole tradičné jedlá, ktoré pripravuje moja mama. Sú to huby na smotane, pšenička, ryba na rôzne spôsoby, hrachový prívarok, kompót a holúbky (čo je plnený kapustový list). Na štedrovečernom stole je aj ovocie. Úvod našej večere patrí modlitbe. Po nej rozlomíme oblátku, potrieme ju medom a nasleduje vianočka. Oblátka je väčšinou darovaná od niekoho blízkeho zďaleka, ktorý nemôže prísť na našu spoločnú večeru. Pritom si na tohto človeka spomíname a zároveň si pamätáme miesto, kde sme oblátku jedli. Pri jedení neolúpaného malého strúčika cesnaku si povieme: „Nelúp ma do živého a ochráň ma od všetkého zlého.“ Po Štedrej večeri sa u nás neumývajú riady, tie umyjeme až na Božie narodenie po návrate z kostola. Traduje sa, že ak by sa riad umyl hneď po večeri, v budúcom roku by mohli choroby ohrozovať statok. Tým, čo z večere ostane, gazda nakŕmi zvieratá. Po Štedrej večeri nevynechám ani polnočnú omšu.
BRAŇO GREGOR
Kapustnica Miroslava Blahušiaka,
starostu Turian
FOTO: AUTOR
KAPUSTNICA S GUĽKAMI
Potrebujeme:
1 kg kyslej kapusty, vodu, 1kg bravčových rebier, 0,5 kg údeného mäsa, 0,5 kg údenej klobásy, 0,1 kg sušených hríbov, 2 polievkové lyžice vegety, 10 strúčikov cesnaku, 2 polievkové lyžice sladkej papriky a soľ
Na mäsové guľky:
1 kg bravčového orezu, 1 polievkovú lyžicu sladkej papriky, soľ, polievkovú lyžicu drvenej rasce, 1 polievkovú lyžicu mletého korenia a 5 strúčikov cesnaku
Príprava: Do vody dáme variť rebrá, pridáme soľ, vegetu, rozpučený cesnak. Uvarené rebrá vyberieme a oberieme z nich mäso. Do vody pridáme kapus-
tu, údené mäso, huby a klobásu. Pridáme do toho papriku a necháme variť. Uvarené údené mäso a klobásu vyberieme a pokrájame. Bravčový orez pomelieme, doň pridáme soľ, cesnak, korenie rascu a papriku a dobre premiešame. Z masy vytvarujeme guľky, ktoré dáme variť do kapusty. Potom pridáme aj nakrájané údené mäso, klobásu a mäso z rebier. Kapustnicu necháme prevrieť a ak treba, dochutíme ju soľou a odstavíme.
V našej rodine pripravujeme spoločne Štedrú večeru so svokrovcami v Bystričke. Večeru varí spoločne svokra s manželkou a ja sa v tom čase venujem synovi. Keď máme všetko navarené, večeriame v trojici v Turanoch. Menu našej štedrovečernej večere sa skladá z prípitku, ktorým je hriate na slanine. Prvým chodom sú lokše s makom, druhým kapustnica s mäsovými guľkami, tretím údené mäso, klobásky a zemiakový šalát bez majonézy a napokon oblátky s medom, rôzne zákusky, prípadne čerstvé ovocie. Špecialitou našej rodiny je kapustnica s mäsovými guľkami.
BRAŇO GREGOR