Po úspechu v prvej sérii speváckej súťaže Slovensko hľadá SuperStar sa Miro Jaroš z Tepličky nad Váhom rýchlo dostal do povedomia verejnosti. Aj preto sme sa od neho chceli dozvedieť, aký má vzťah k jedlu a k va-reniu.
„Musím povedať, že vzťah k varemiu mám veľmi kladný. Keď som bol malý, pomáhal som mame v kuchyni. Veľmi ma to bavilo, keď som mohol niečo miešať, pridávať, prisypať a podobne. Dokonca mama vždy hovorila, že raz bude zo mňa kuchár. Dlho som bol o tom presvedčený aj ja. Lenže, keď som prišiel do Izraela, videl som, že sa tam dá celkom lacno kúpiť hotové jedlo a také exotické jedlá som si sám pripraviť nevedel. Tak som zlenivel a odvtedy je pre mňa va-
renie už len koníčkom. Najradšej varím pre kamarátov a niekedy aj pre seba,“ vyznal sa zo svojho vzťahu k vareniu Miro.
Jeho najobľúbenejším jedlom sú parené buchty naplnené lekvárom, posypané makom a poliate maslom. Také od mamy. „Najlepšie na svete ich však vedela urobiť moja starká, ktorá nám, žiaľ, minulý rok zomrela,“ zaspomínal s nostalgiou Miro Jaroš. A pziznal sa aj k tomu, že ich už poriadne dlho nejedol. Vraj by si trúfol urobiť ich aj sám. Lenže: „Ja mám vždy prob-
lémy s kvasnicami, pretože mi cesto nikdy nevykysne.“
Keď sme ho požiadali o recept pre čitateľov, dlho nerozmýšľal. Ponúka izraelskú špecialitu s názvom kugel. Je to úplne jednoduché jedlo a vraj, ak ho ochutnáte raz, budete sa k tejto lahôdke vracať stále.
Potrebujeme: 500 g širokých rezancov, 2 vajíčka, kryštálový cukor, škoricu, hrozienka, môžu byť vlašské alebo lieskové orechy, maslo alebo olej. Postup: Uvaríme cestoviny vo vode so štipkou soli, precedíme, necháme trochu vychladnúť. Medzičasom dáme do misky dve celé vajcia, pridáme tri veľké lyžice cukru, škoricu podľa chuti, zmiešame, nasypeme trochu nakrájaných orechov a hrozienka, ktoré sme predtým namočili v horúcej vode. Všetko zmiešame dokopy s cestovinou a hmotu, ktorá nám z toho
vznikne, upečieme na panvici ako palacinky. Otáčajú sa dosť ťažko, preto Miro Jaroš pridáva jednu radu. Treba si vybrať menšiu panvicu, pred otočením ju priklopiť väčším tanierom a zvrtnúť. Kugel sa vyklopí na tanier a už je jednoduché otočiť ho na panvicu a opiecť z druhej strany. Podávame len také samé, prípadne môžeme potrieť nutelou, džemom, šľahačkou či obložiť ovocím. Skrátka, tak ako vám to chutí. Dobrú chuť!
EVA BUČOVÁ