Spisovateľ, redaktor,
publicista.
Dušan Mikolaj sa narodil v roku 1948 v Lodne. Vyštudoval slovenčinu a angličtinu na Pedagogickej fakulte v Banskej Bystrici.
Do literatúry vstúpil publikovaním poviedok v zborníkoch V tomto čase a Dychtivo spolu. Debutoval novelou Také korene (1979). A akým majstrom je „majster pera“ v kuchyni? Vraj veľmi dobrým, a aby ste verili, hneď pridal aj prípravu jedla, ktoré patrí medzi jeho obľúbené.
„Tento recept mám od predkov môjho starého otca Štefana Mikolaja z rodiny prezývanej v našom rodnom Lodne Borovicovou. Vezmete ten najväčší kuchynský hrniec, aký v dome máte. Z dreveného suda v kamennej pivnici naberte hojne z kyslej kapusty, v ktorej sú naložené celé jablká. Kapusta musí byť poriadne kyslá, chrumkať pod zubami, voda v sude nech je niekoľko dní, aby nabrala správnu kyslastú chuť. Do kapusty dajte celé čerstvé zadné koleno z nedávno rozobratého aspoň dvestokilového prasaťa. Dajte do hrnca aj kus kosti z prasačieho karé, nešetríte rebierkami údenými na bukových pilinách. Koleno treba držať na ohni až do jeho rozvarenia, keď na kostiach sa už nedrží ani šľacha. Ak vám je ľúto moriť kapustu tak dlho, povarte koleno predtým istý čas samostatne, ale neopovážte sa vodu zliať mimo kapustnice! Ak nie ste lakomí, pridajte aj kúsok hovädzieho mäsa s kosťou. Kým sa to v hrnci varí, stihnete nadrobno nakrájať jednu veľkú cibuľu, pokrájať niekoľko strúčikov cesnaku, prisýpajte soľ, štipľavú i sladkú papriku, celé i mleté korenie niekoľkých farieb. A rôznorodé kuchynské byliny rastúce na našich lúkách, aké gazdinky zaručene mávajú v kredencoch. Sypte s mierou, citlivo ako lekárnici, aby ste s nijakou ingredienciou neprehnali.
Potom očistite niekoľko zemiakov (ale stačí ich poriadne poumývať o očistiť) a postrúhajte ich nadrobno do varu. Ak sa vám žiada, v druhej etape varenia môžete pridať nakrájané zemiaky. Keď sa všetko mäso odliepa od kostí, pokrájajte ho, vložte späť a nechajte povariť spolu s niekoľkými nožičkami voňavo zaúdenej klobásky. Potom zavolajte ľudí dobrej mysle a dosýta sa napukajte!“ (MM)