Riaditeľ Združenej strednej školy drevárskej v Krásne nad Kysucou.
Ján Palko, riaditeľ ZSŠ - drevárskej, má vraj ku kuchyni a
k vareniu veľmi pozitívny vzťah. Aj keď je pravda, že v súčasnosti má na varenie len veľmi málo času. Kedysi, keď ešte boli jeho deti malé, striedali sa pri nich s manželkou, pretože obidvaja pracovali na zmeny. Bolo sa treba o ne nielen postarať, ale tiež im navariť. Takže s vareškou si v tom čase rozumel. Nerozhádal sa s ňou ani teraz, má však na ňu menej času. Ak si môže vybrať, najradšej má tradičné kysucké jedlá, ktoré varili ešte naše staré mamy. Také, ktoré sú na prípravu jednoduché.
Aj recept, ktorý nám hneď „vysypal z rukáva“ je jedným z takých. Ide o sedliacke pečené zemiaky. A ako si ich pripravíme? „Celkom jednoducho. Očistíme zemiaky, množstvo prispôsobíme počtu konzumentov. Tie potom nakrájame na osminky. Do asi decilitra oleja pridáme mletú sladkú i štipľavú červenú papriku, čierne korenie, soľ a rascu. Olejovou zmesou zalejeme zemiaky, premiešame a šupneme na pekáč. Keď sú už zemiaky napoly prepečené, nakrájame na ne prerastenú slaninku a necháme ich dopiecť. Sedliacke zemiaky podávame s kvasenou kyslou kapustou priamo zo súdka. Som si istý, že každý kto tento môj recept odskúša, zaradí ho do zoznamu obľúbených jedál, tak ako aj ja. Je nielen jednoduchý, ale keďže sa podáva s kyslou kapustou, aj bohatý na vitamín C,“ hovorí Ján Palko. (MM)