Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Namiesto štrnástich strán celá kniha

Pod týmto jednoduchým, no veľavravným názvom uviedla do pozornosti čitateľského sveta svoju knihu etnografka, historička, viac ako tri desaťročia odborná pracovníčka Slovenského národného múzea v Martine, v súčasnosti riaditeľka Múzea Slovenského Červené

Jedlo a stolovanie nás prepojí s minulosťou
ho kríža so sídlom v Martine Zora Mintalová - Zubercová.
Titul publikácie akoby lákal v prvom pláne nazrieť predovšetkým do tradíciou overených receptov turčianskej gastronómie, či ľudového kulinárstva nášho regiónu. Podrobnejšie listovanie v knihe však odhalí popri tom krásu a malebnosť Turčianskej záhradky. Kniha čitateľovi tiež poodhalí zabúdané, no predsa pozoruhodné čriepky z histórie turčianskych svetobežníkov - šafraníkov a olejkárov. Autorka poctivo zozbierala a vo svojej najnovšej knihe súčasníkom odhaľuje vzácne poklady originálnej histórie Turca, uložené v prejavoch ľudovej múdrosti i bohatej zásobnici írečitého vtipu našich predchodcov - Turčanov. O jej výtvarnú
stránku sa postaral vtipnými ilustráciami Miroslav Knap. Výstižné dobové fotografie pochádzajú z fotodokumentácie Slovenského národného múzea a zo súkromných archívov. Originálnu grafickú tvár vtlačil knihe všestranný martinský výtvarník a renomovaný scénograf Ján Novosedliak. Netypická „kuchárka“ uzrela svetlo sveta vo Vydavateľstve Matice slovenskej v decembri 2007.
Ako vzácna kniha vznikala, o to sa podelí jej autorka Zora Mintalová-Zubercová.

O gastronómii a o našom regióne ste nevydali prvú knižku. Čím je téma Turca – zoširoka, z mnohých uhlov pohľadu – pre vás príťažlivá?
- Pracovala som vyše tridsať rokov v Slovenskom národnom múzeu v Martine, okrem iného som odborne spravovala a dopĺňala zbierku kuchynského náradia a náčinia, venovala sa výskumu stravy na Slovensku, v Múzeu slovenskej dediny v Martine som zariadila interiéry niektorých objektov, vrátane kuchýň, pripravila som niekoľko výstav s tematikou stravy, stravovania a stolovania. Od roku 1991 som sa zúčastnila na monografickom výskume ľudovej kultúry Turca, bola som spoluautorkou výstavy Turiec v ľudovej kultúre. Na tom všetkom sa žiada stavať. Keď vyšla kniha Z ľudovej kultúry Turca, ktorú som zostavila s kolegyňou Evkou Pančuhovou, bolo mi ako rodenej Turčianke, ktorá navyše starostlivo opatruje recepty starých mám, ľúto, že strave a stravovaniu mohlo byť v knihe venovaných len niečo vyše štrnásť strán. Možno práve vtedy som si povedala, že tým sa všetko nemôže skončiť. Strava, kultúra stravovania a stolovania je totiž jedinečným spojivom, ktoré nás môže posúvať z jedného storočia do druhého, umožní nám ľudskejšie precítiť históriu, dôležité udalosti, poľudští vý-znamné osobnosti, vtlačí osobitú pečať kraju a regiónu.

Váš stolček prestri sa tiež narába s vedomosťami z histórie? Čo z nej pretrváva a je živé ešte dodnes?
- Nech píšem o čomkoľvek v Turci, vždy sa snažím o kombináciu vedomostí, znalostí a lásky k rodnému kraju. Takými očami sa dívam na pozostatky kedysi mocných a významných turčianskych hradov, ale tiež na honosné kaštiele. S privretými očami si viem predstaviť nielen život v nich, ale aj slávnostný odev domácich a hostí počas spoločenských udalostí, jednotlivé druhy jedál zo zveriny, šťavnaté omáčky k mäsitým jedlám, dezerty i opojné vína, misy, taniere, poháre, čaše, obrusy. Viem si však živo predstaviť aj lopotu gazdín v čiernych kuchyniach prízemných domčekov, problémy s donášaním vody, s vykurovaním pecí, s prípravou rôznych pokrmov. Úctu a pokoru pri pečení domáceho chleba, bázeň a radosť, keď rodina sedela pri výročitých sviatkoch za stolom s čistým bielym obrusom, s Bibliou alebo so spevníkom. Mnohé z nich priblížia návštevníkom zariadené objekty a podujatia v Múzeu slovenskej dediny v Jahodníckych hájoch. A čo ostalo nám? Samozrejmosť, že pri jedení pokrmov máme používať príbor, prestierať obrusy na stoly počas rôznych príležitostí, znovu „objavenie“ obrúskov a svietnikov so sviečkami ..., ale predovšetkým možnosť variť rozmanité polievky, domáce prívarky zo zeleniny, mnohé múčne jedlá, dôvtipne spracovávať rôzne druhy mäsa, piecť koláče s domácimi plnkami, štrúdle, sušiť a zavárať ovocie či zbierať bylinky z prírody. Presne tak, ako to robili kedysi generácie turčianskych gazdín, od ktorých by sme si mali ešte prebrať úctu k jedlu a k tomu všetkému, čo súvisí s rodinou.

Skryť Vypnúť reklamu

Kultúra stolovania v Turci mala svoje osobitosti, možno v mnohom tiež pričinením olejkárov vracajúcich sa z pochôdzok vo svete...
- Z turčianskych obcí ich skutočne odchádzali stovky, je preto pochopiteľné, že museli ovplyvniť život, hmotnú i duchovnú kultúru Turčanov, vrátane kultúry stolovania. Mnohí Turčania mali v cudzine, najmä v Rusku veľké obchodné domy, veľké sklady boli vo Varšave, o peniaze nebola núdza, iní boli v Ázii, poniektorí pochodili Európu. Pri návrate do rodného Turca do-niesli pre svoje matky, manželky a dcéry krásne obrusy s rôznymi motívmi, ozdobné prikrývky na stoly a stolíky, súpravy obrúskov, dečky, priniesli súpravy príborov, dezertné lyžičky, šáločky, džezvičky na kávu. Doniesli samovary, ruský čaj, plechové dózy s keksami. Všetko našlo svoje miesto na turčianskych stoloch a turčianske gazdiné veru nemali s posedením pri čaji a s malým občerstvením žiadne problémy.

Skryť Vypnúť reklamu

Kým sa čitateľ prepracuje k bohatej predpisovej časti, dozvie sa veľa zaujímavostí z rodinných obyčají. Aké sa do dneška uchovali v rodine autorky knihy Z turčianskej kuchyne? Po kom ste ich podedili?
- Od útleho detstva som vďaka mojej prastarej mame Vilme, narodenej v Blatnici, vydatej do Bystričky, ktorá potom žila s nami v rodinnom dome v Martine, bola bytostne zviazaná s niektorými obyčajami, neuvedomujúc si vtedy, čo znamenajú - jednoducho som ich dostala pod kožu v rodine. Moja stará mama Oľga, uvedomelá učiteľka a hlboko veriaca žena, si vysoko ctila rodinu. Z rodinných obyčají dbala na tie, ktoré považovala za správne. Dokázala to všetko nádherne skĺbiť. Nikdy nezabudla na modlitbu pred jedením, za prítomných i neprítomných. Prázdny tanier na stole počas sviatkov pre tých, ktorí nás predišli do večnosti, krížik s medom na čelo počas Štedrej večere, prísny pôst cez Veľký piatok. Moja mama to všetko s úplnou samozrejmosťou prebrala. Určite aj vďaka tomu dbám aj ja vo svojej rodine na to, že cez Veľký piatok pijeme so synom iba vodu, na Luciu sa nám objavia v rohoch miestností cesnakové krížiky, na štedrovečernom stole máme pod obrusom peniažky, na stole evanjelický spevník... Chlebík, med, oblátky, cesnak, mak, jabĺčka, soľ, prázdny tanier – to všetko musí ostať v domácnosti až do Nového roku. Spolu so sviečkami v starých svietnikoch, starobylými obrusmi po praprastarom otcovi, ktorý bol umeleckým tkáčom. Tak sa vy-tvorí nádherná, pokojná a teplá atmosféra vianočných sviatkov, spájajúca minulosť s dneškom. Dúfam, že raz z nej urobí tiež náš syn svoje pokračovanie rodinnej tradície. VLASTA KUNOVSKÁ

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  10. Zelená Bratislava
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 19 102
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 15 180
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 215
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 12 331
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 323
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 128
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 939
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 984
  9. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 832
  10. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 775
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Lekár z martinského infekčného: Koronavírus je zákerný, ubližuje slabším

S Martinom Babušíkom, lekárom Infekčnej kliniky a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice Martin, sme sa rozprávali o chorobe, ktorá hýbe celým Slovenskom. Koronavírus podľa neho mnohí ustoja aj bez príznakov, no pre nemálo ľudí má aj fatálne následky. A na tých musíme myslieť.

 Martin Babušík, vedúci lekár na jednotke intenzívnej starostlivosti 
Kliniky infektológie a cestovnej medicíny v Univerzitnej nemocnici Martin.

Vo Veľkom Čepčíne mali pilné leto

Tešia sa novým priestorom.

vo Veľkom Čepčíne zrekonštruovali aj obecný dom.
Od soboty 24. októbra do nedele 1. novembra bude na celom Slovensku platiť zákaz vychádzania s výnimkou ciest na testovanie, do práce a zabezpečenia nevyhnutných potrieb či pobytu v prírode v okrese bydliska.
Predlžujeme akciu o 24h

Ak nemôžete za novinami, noviny prídu k vám. Dnes to máte s 50% zľavou na celý rok

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus na Orave: V sobotu zachytili 1600 pozitívnych prípadov (minúta po minúte)

Na Orave bol o celoplošné testovanie na Covid-19 opäť záujem.

Nemocnica v Nitre má 104 infikovaných zamestnancov

Reprofilizovaných je už 92 lôžok. Na Zobor zatiaľ preložili trinásť ľudí, ktorí potrebujú doliečenie.

Nitrania dnes išli na veľké nákupy aj na cintoríny

Načo budú otvorené obchody, keď môžeme ísť len do potravín a lekární? pýtajú sa ľudia aj Zväz obchodu.

V breznianskej nemocnici zomrel pacient, nepomohla ani liečba remdesivirom

Za dva týždne evidovala nemocnica desať vyliečených pacientov.

Už ste čítali?