Primátor Liptovského Hrádku.
Branislav Tréger je primátorom najmenšieho liptovského mesta od komunálnych volieb v decembri 2006. Predtým, ako sa na dva a pol roka stal riaditeľom tamojšieho gymnázia, tento stredoškolský učiteľ zemepisu a telesnej výchovy pracoval ako zástupca riaditeľa.
Tvrdí, že oproti predchá-dzajúcemu zamestnaniu sa stravuje oveľa nepravidelnejšie. Vie, že žalúdku tým nepomáha. „Stáva sa mi, že niekedy sa nenaobedujem aj dva dni v týždni alebo až neskoro popoludní. Práca primátora je časovo veľmi náročná, počas dňa človek absolvuje veľa pracovných rokovaní, služobných ciest či bežnej manažérskej alebo administratívnej práce,“ vysvetľuje. Keď pracoval v školstve, s pravidelným stravovaním, vďaka školským jedálňam, nemal problém. Teraz, keď je primátorom, tak sa, ak sa dá, stravuje v jednej z dvoch reštaurácií, ktoré sú blízko mestského úradu. Ich polohu oceňuje najmä kvôli úspore času.
Liptovskohrádocký primátor priznáva, že k vareniu nemá veľmi pozitívny vzťah. Nikdy vraj necítil väčšiu potrebu zahĺbiť sa do tajomstiev majstrov šéfkuchárov. Jednoznačne najradšej má, tradičné liptovské jedlo bryn-dzové halušky. „Obľubujem však aj kuracie či morčacie mäso na rôzny spôsob. Prieberčivý nie som, zjem všetko, ale ak by som si mohol vybrať, veľmi nemusím pikantné jedlá.“
Čitateľom ponúkol recept na pečené mäso so zapekanými zemiakmi a cibuľou. „Na vymastený plech naukladám morčacie alebo kuracie mäso. Pridám zemiaky, klobásu a slaninu. Všetky ingrediencie opečiem v rúre. Čas opekania je individuálny, závisí najmä od množstva porcií, ktoré pripravujem,“ ozrejmil primátor. Hotové jedlo odporučil dochutiť syrom, ako prílohu navrhuje kompót.
„Keďže toto jedlo je dosť sýte, podľa mňa k nemu namiesto nápoja stačí kompót. Mám rád čučoriedkový, väčšinou ho pripraví manželka.“ Medzi záľuby Branislava Trégera patria v čase voľna aj prechádzky v lese, počas ktorých zbiera lesné plody. Manželka z nich potom pripraví kompóty alebo džem.
MICHAL PAŠKA