DNES VARÍ J. PUSTAYOVÁ
Redaktorka denníka Plus 1 deň priznáva, že ako novinárka sa nestravuje zdravo a pravidelne. „Niekedy sa dostanem k jedlu až neskoro poobede, niekedy sa celý deň napchávam rožkami, salámou a majonézovými šalátmi,“ opísala svoj jedálniček. Keď sa však dostane k tanieru vareného jedla, určite je na ňom mäso. „Som mäsový typ, bez neho dlho nevydržím. Mám rada kuracinu a ryby. Nechutia mi veľmi omáčky a už vôbec nie prívarky. Inak som nenáročný jedák. Najradšej mám čokoľvek, čo mi uvarí niekto iný, s čím sa nemusím trápiť.“ Jana Pustayová rada ochutnáva netradičné jedlá a vyhľadáva čínsku kuchyňu kvôli jej atypickej lahodnej chu-
ti a zvláštnym kombináciám. „. Aj keď zjem viac, nemám pocit nechutne preplneného žalúdka. Ale vyžila by som aj na stredomorských kuchy-
niach s množstvom rýb, zeleniny a ovocia.“
Jana Pustayová sa učila variť pomerne neskoro – až po vydaji, keď mala 23 rokov. „Dopadlo to dobre, málokedy som musela vyhodiť niečo nestráviteľné a nepoužiteľné,“ zasmiala sa redaktorka, ktorej vzťah k vareniu je relatívny. Niekedy je to vraj otravná povinnosť, inokedy sa pri tom pozabáva. „Mám dvoch dorastajúcich synov, takže varím skoro denne a vtedy mi to veľmi príjemné nepripadá. Ale občas ma pochytí tvorivý ošiaľ a vtedy skúšam rôzne kombinácie. Niekedy sú celkom dobré: napríklad kuracie mäso s mrazenou čínskou zeleninou a so sójovou omáčkou má nádych čínskej kuchyne. Znovu som objavila aj dusené kura ochutené karí korením.“ Do receptára nám prispela receptom Bačov rezeň. Prezradila nám, že jedlo nesie meno po rodinnom kamarátovi, ktorý naučil jej mamu bravčové mäso takto pripravovať. V detstve ho často mali na tanieri a stalo sa rodinným jedlom.
Bačov rezeň
Bravčové karé alebo stehno
nakrájané na plátky (asi 6 - 8 plátkov)
soľ
čierne korenie
horčica
cibuľa
cesnak
Postup:
Plátky mäsa zľahka naklepeme, osolíme, okoreníme. Na rozpálenom oleji ich prudko opečieme, do výpeku pridáme dve polievkové lyžice horčice a dusíme. Keď je mäso polomäkké, pridáme jednu veľkú pokrájanú cibuľu a asi 6 strúčikov cesnaku. Dusíme do mäkka. Nakoniec mäso niekoľko minút zapečieme v rúre, aby získalo peknú farbu a chuť.
Dobre chutí s ryžou, varenými zemiakmi, ale najlepšie asi so zemiakovou kašou. Môžete ho jesť aj studené: na chlebe natretom horčicou.
Aj takto je výborné!
MIROSLAVA DÍREROVÁ