To, že mäkčený PVC obsahuje toxické zmäkčovadlo na báze ftalátov, je známe minimálne dvadsať rokov. V súčasnosti sa tieto fólie využívajú v masovom meradle nielen na balenie mäsa a údenín, ale aj pečiva, ovocia, zeleniny, bagiet a podobne. Regionálna veterinárna a potravinová správa v Martine sa kontrolou kvality spomínaných obalov nezaoberá. Potravinárske prevádzky ale môžu používať iba certifikované obalové fólie. Kvalitu potravín hodnotia veterinári iba z mikrobiologického hľadiska.
Úradnú kontrolu materiálov a predmetov prichádzajúcich do styku s potravinami podľa zákona o potravinách zabezpečujú orgány verejného zdravotníctva v Slovenskej republike. Úradnú kontrolu materiálov prichá-dzajúcich do styku s potravinami robia kompetentní pracovníci inšpekcie. Tí sa zameriavajú predovšetkým na kontroly zavedenia správnej výrobnej praxe v priemysle obalov, ktoré prichádzajú do kontaktu s potravinami. Potravinárske fólie analyzujú v laboratóriu Národného referenčného centra SR. Kvalitu obalov z hľadiska ich možnosti intoxikovať potraviny testuje špecializované pracovisko pri Regionálnom úrade verejného zdravotníctva v Poprade.
„Kontrole a laboratórnemu vyšetrovaniu migrácie ftalátov z obalových materiálov do potravín venuje spomínané pracovisko veľkú pozornosť. V súčasnosti sú obsahy ftalátov v plastových obalových materiáloch limitované smernicou Európskej únie. V rámci úradných kontrol z roku 2007 bola jedna zameraná aj na mäkkčené obalové materiály z PVC. Sledoval sa počas nej obsah esterov kyseliny ftalovej, ktoré môžu migrovať do potravinových simulátorov. Z distribučnej siete potravín z celého Slovenska odobrali odborníci dvanásť rôznych druhov potravinárskych fólií, ktoré analyzovalo špecializované pracovisko Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Poprade. Obsah esterov kyseliny ftalovej vo výluhoch všetkých vyšetrovaných fólií bol nedetekovateľný, čiže spĺňali požiadavky smernice. Úradné kontroly zamerané na obalové materiály, konkrétne na ftaláty, sú aj súčasťou tohtoročného plánu. Odborníci odoberú vzorky z ôsmich druhov obalov. Metódu na vyšetrovanie ftalátov v nápojoch má zavedenú aj laboratórium Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, ktoré sa v blízkej budúcnosti chystá tejto problematike venovať zvýšenú pozornosť,“ informovala nás Lenka Šramková, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR.
Mäkčený PVC je plastom, ktorý je citlivý na svetlo a teplo, jeho pôsobením rýchlejšie mäkne. Jedovaté zmäkčovadlo sa takto rýchlejšie dostane z fólie do potravín pri vyšších teplotách a ak je obalený výrobok dlhodobo vystavený intenzívnemu slnečnému svetlu. Takéto potraviny by mali byť uskladnené v chladničke. (GG)