DNES VARÍ M. RUSNÁK
Vyznávač adrenalínových športov.
Martin Rusnák je horolezec, cestovateľ, inštruktor snowboardingu, venuje sa zlaňovaniu priepastí, premostení, paintbalu, medzi jeho najobľúbenejšie činnosti patrí potápanie sa pod ľadom.
Tento mladý Námestovčan je aktívnym jaskyniarom a členom Slovenskej speleologickej spoločnosti. Počas svojho častého cestovania po svete ochutnal Martin už všeličo. Pražené červíky, vyprážané morské prasiatka, mladé holuby, žraločie mäso a množstvo ďalších netypických jedál. Spomína si aj na najchutnejšiu lahôdku - tú mu pripravili ružomberskí Rómovia. „Mali licenciu od veterinára na chov psov na mäso. Sami si potom vyrábali klobásy miešané z konského a zo psieho mäsa. Tak poviem vám, to bola naozaj paráda! Veľmi chutné!“
Martin Rusnák má však najradšej morské príšerky a taliansku kuchyňu. S našimi čitateľmi sa preto podelil o recept na cestoviny s chutnými chobotničkami. Keďže naša krajina je od mora na míle vzdialená, potrebné suroviny dostať kúpiť v našich obchodoch konzervované.
cestoviny s chobotničkami
Potrebujeme:
1 konzervu jemne údených chobotníc
čerstvo pretlačený cesnak
olivový olej
olivy
drvené paradajky (sú lepšie ako
paradajkový pretlak)
bazalku
cestoviny akéhokoľvek druhu,
najlepšie celozelené
(s morskými riasami)
alebo ryžové cestoviny
Príprava omáčky:
Na olivovom oleji opražíme cesnak a chobotničky. Potom pridáme odkôstkované olivy, pokrájané na hrubšie ko-
lieska a zalejeme pastou z drvených paradajok. Necháme na chvíľu zovrieť. Nakoniec pridáme bazalku. Na dochutenie možno do pripravenej omáčky pridať trošku červeného vína. Naservírujeme na vopred „al dente“ uvarené cestoviny a môžeme sa pustiť do jedla.
Dobrú chuť!