V Turci chovali ošípané takmer všetky poľnohospodárske družstvá a podniky, ale mnohé uvažujú, že so stratovým „podnikaním“ končia. Vlani a tento rok sa nákupná cena kilogramu živej hmotnosti ošípanej pohybuje medzi 34 a 35 korunami, čo je približne o osem korún menej ako v roku 2006.
„V tomto roku predpo-kladáme, že počet ošípaných v porovnaní s vlaňajškom v Turci klesne minimálne o polovicu, pretože chovatelia už nedokážu udržiavať početné stavy pri stratách osem až desať korún na každom kilograme živej váhy. Postupne radšej chovy likvidujú. Pod túto situáciu sa podpísala najmä vysoká cena krmív, ktorá vzhľadom na rast svetových cien obilia a kukurice má stúpajúci trend. Nákupné ceny ovplyvňuje aj dovoz lacnejšej bravčoviny, napríklad z Dánska a Poľska, “ povedala nám Eva Lettrichová z Turčianskej regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.
V súčasnosti to nevyzerá dob-
re ani s nákupnými cenami hovädziny, takže tento rok sa dá predpokladať aj pokles počtu chovaného hovädzieho dobytka. Iba ťažko sa ale dá predpokladať, kedy príde na rad na základe požiadaviek trhu rast cien bravčového a hovädzieho mäsa. (GG)