áty na akupunktúru, homeopatiu, manuálnu medicínu, akupresúru, masáže, kine-ziológiu, dietetiku, vodoliečbu, fytoterapiu.
Cvikla je zázračný prírodný liek
Už v 4. storočí p.n.l. ľudia vedeli, že cviklou možno liečiť rôzne choroby. Máloktorá rastlina jej môže v tomto konkurovať. Ak ju máte doma, máte doma kus lekárne. Používa sa buľva - jej podzemná časť, a to surová alebo tepelne upravovaná (to je menej výhodné). Cvikla obsahuje dôležité minerály - má vysoký obsah draslíka, zinku, železa, sodíka, vápnika, horčíka, selénu, jódu a pre krvotvorbu dôležitého kobaltu. Z vitamínov obsahuje vitamíny C a B, biotín (vit. H), ktorý má nezastupiteľné miesto v metabolizme, a provitamín A. Cvikla podporuje zásadité prostredie v tele.
Priaznivých účinkov na zdravie má cvikla neúrekom. Odporúča sa pri krvných chorobách (chudokrvnosť, ale aj leukémia), pri reumatických chorobách, pôsobí proti artérioskleróze a reguluje krvný obeh. Napomáha pri liečení prechladnutia a pri chrípke. Znižuje vysoký krvný tlak (surová šťava s medom), podporuje činnosť žalúdka i čriev a pomáha pri úpornej zápche. Lieči obličky a pečeň, znižuje cholesterol, tíši ekzémy. Cvikla podporuje tiež činnosť mozgu, pozitívne vplýva na sklerosis multiplex, upokojuje zápal nervov. Zlepšuje stav pri zápale mozgu po uhryznutí kliešťom a pri borelióze. Dokonca má aj protimalarický účinok. Lieči lymfatický systém, pôsobí liečivo pri poruchách menštruácie a v klimaxe. Potláča osteoporózu. Pri „presiaknutí“ (zavodnení) dolných končatín, napríklad u pacientov so srdcovou nedostatočnosťou, keď nezaberali lieky na odvodnenie, sa mi osvedčilo podávať chorému 3 dl surového mlieka s rozmixovanou čerstvou cviklou s veľkosťou asi mandarínky. Zrejme ide o účinok draslíka. Cvikla zvyšuje činnosť štítnej žľazy, viaže na seba rádioaktívne látky a ťažké kovy. Odvar z nej sa odporúča aj na výplachy čriev klystírom. Rozmliaždená sa prikladá na jazvy.
Denne by sme mali piť 6 - 7 dl cviklovej šťavy zmiešanej s rovnakým množstvom mrkvovej šťavy, ktoré sa zmiešajú s rovnakým množstvom vody. Takýto nektár pijeme po menších dávkach 6 – 8-krát denne. Pri pití neriedenej šťavy v dávke nad 1 dl sa u niekoho môže objaviť ľahká nevoľnosť alebo mierne závraty, ale ide o prechodnú záležitosť, v žiadnom prípade nie nebezpečnú. Považuje sa to za sprievodný znak očistnej reakcie. Preto sa spočiatku odporúča spomínané riedenie. Pre potešenie si môžete pri liečení vyrobiť „dvojčervené“ víno - ako uvádza vynikajúci moravsko-sliezsky liečiteľ J. Janča: Rýchlo rozmixujeme asi 120 g cvikly a dáme do 0,7 l kvalitného červeného vína, uzavrime dobre do tmavej sklenenej fľaše a necháme vylúhovať pri izbovej teplote 7 dní. Potom víno prelejeme cez hustejšiu gázu (ale nemusíme), dáme na chladné miesto a užívame denne pred obedom 1/2 dl. Nuž, na zdravie!