Poslanec pochádzajúci z Dolného Kubína dodáva, že nepatrí k ľuďom, ktorí toho zjedia až tak veľa. Dobrým a chutným jedlom však nikdy nepohrdne.
„Jedlo dáva človeku nielen potrebnú energiu - oceňujem aj spoločenskú a estetickú
stránku jedla a stolovania. Aj keď sa musím priznať, že ja by som dokázal uvariť maximálne praženicu alebo niečo úplne jednoduché. Viem však pripraviť veľmi dobrú kávu,” dvíha s úsmevom prst P. Markovič. Aj keď nie je „papkáč”, na slivkových knedliach si pochutí vždy.
Peter Markovič sa pri práci poslanca často a neraz nepláno-vane premiestňuje z miesta na miesto. Ak nejde do zahraničia, navštevuje rôzne slovenské mestá. Obľúbenú kuchyňu však nemá, takže mu stravovanie
v rôznych oblastiach problémy nerobí.
„Obľubujem tradičné slovenské jedlá, rád zájdem na dobrú pizzu a vyskúšam aj pikantnejšie indické či me-xické jedlá. V tomto nemám vy-slovenú preferenciu. Nebojím sa však experimentovať a skúšať, ochutnávať aj niečo nové.”
A ako vyzerá bežný jedálniček poslanca NR SR? Podľa Petra Markoviča nijako neobyčajne. Každé ráno sa snaží dosýta naraňajkovať, pretože vie, že obedovať bude pravdepodobne len veľmi narýchlo.
„Deň zvyčajne ukončím dob-rou večerou s priateľmi. Niekedy ju využijem aj na pracovné stretnutia. Počas dňa si neodpustím dobrú kávičku. Pri mojom povolaní, plnom stretnutí a rokovaní, vypijem niekedy aj dve-tri kávy denne.”
A tu máme od poslanca jeden tip:
makaróny zapečené so syrom
400 g makarónov, 40 g hladkej múky, 45 g masla, 1/2 l mlieka, 125 g strúhaného syra, 6 paradajok, 2 cukety, pár lístkov čerstvej bazalky, muškátový oriešok, mleté čierne korenie, soľ
Postup:
Makaróny uvaríme v dostatočnom množstve osolenej vody. Múku opražíme na 40g rozohriatého masla a za stáleho miešania prilejeme mlieko. Necháme zovrieť. V omáčke roztavíme 100 g syra, osolíme, okoreníme a mierne ochutíme muškátovým orieškom. Paradajky pokrájame na osminky a cuketu na plátky. Zapekaciu formu vymastíme zvyškom masla a navrstvíme do nej striedavo makaróny a zeleninu. Zalejeme omáčkou a posypeme zvyšným strúhaným syrom. Zapekáme pri 200 °C asi 35 min. Hotové jedlo ozdobíme bazalkou.
Dobrú chuť!