VEDÚCE KUCHÝŇ SA OBÁVAJÚ AJ ZAVEDENIA EURA
V zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Martin je deväť základných škôl, z toho štyri sú spojené aj s materskou škôlkou. Každá základná škola má vlastnú školskú jedáleň, podľa slov Kataríny Boďovej, vedúcej odboru spoločenských služieb MsÚ v Martine, sú kuchyne veľmi dobre vybavené, pričom spĺňajú prísne kritériá HACCP (kontrola správnej výrobnej praxe v školských jedálňach).
„Na našich základných školách evidujeme 4 258 žiakov, z toho približne 2 570 navštevuje aj školské jedálne. Cena za jeden obed sa pre žiaka prvého stupňa pohybuje v rozpätí od 29 do 33 korún. Pre žiakov druhého stupňa je cena o niečo vyššia, rodič zaplatí za jeden obed od 31 do 35 korún. V našich materských škôlkach (MŠ) máme zapísaných 930 detí. V stravnej jednotke, ktorá sa pohybuje od 45 do 50 korún, je zahrnutá desiata, obed a olovrant. V tomto roku mesto Martin prideľuje pre MŠ vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti sumu 49 600 Sk na jeden rok a jedno dieťa, z ktorej sa financuje nielen predškolská výchova, ale aj stravovanie detí. Na základné školy mesto prideľuje na potencionálneho stravníka (počíta sa každý žiak ZŠ) 3 100 Sk na jeden rok. Štát pre školské jedálne v pôsobnosti mesta neprideľuje žiadne účelové prostriedky. Prideľované sú len podielové dane pre samosprávy,“ informovala nás Katarína Boďová.
V školskej jedálni pri ZŠ Mudroňova v Martine nemuseli s cenami za obed v tomto školskom roku vôbec hýbať. „Našou prednosťou je najmä to, že k nám na obedy chodí približne 460 stravníkov. Platí pravidlo, že čím je ich viac, tým je to lepšie. Cena za obed je pre žiakov prvého stupňa stanovená na 29 korún, za staršie deti, ktoré chodia už na druhý stupeň, rodič zaplatí 31 korún. V sume sú už zarátané aj príplatky, ktorými rodičia čiastočne prispievajú na réžiu školskej jedálne. V našom prípade je to 5 korún na jeden obed. Dokážeme z týchto prostriedkov vyjsť, pričom trikrát do týždňa sa snažíme do jedálnička zaradiť aj ovocie, prípadne nejaké müssli tyčinky či iné maškrty. Otvorenou otázkou zatiaľ ostáva, ako to bude s cenami od nového školského roku. Nevylučujem, že v prípade nárastu cien potravín, budeme musieť ísť s cenou stravnej jednotky hore. Ale to trošku predbiehame, čas ukáže, ako to napokon dopadne,“ zamýšľa sa šéfka školskej jedálne pri ZŠ Mudroňova Mária Zuskinová, ktorá nám ešte stihla povedať, že každý deň varia v ich kuchyni dve jedlá, takže deti si môžu vybrať. „Možno aj preto sa nám darí držať cenu, lebo nie vždy si deti vyberú jedlo, ktoré je cenovo náročnejšie.“ Zaujímalo nás aj to, ako reagujú rodičia na zvyšovanie cien. V jedálni, ktorú vedie Mária Zuzkinová, sa naposledy ceny zvyšovali v septembri minulého roku. „Najmä prvý mesiac cítime pokles stravníkov. Potom sa však opäť deti vracajú, lebo rodičia zistia, že je to pre nich výhodné. Najmä, ak obidvaja pracujú. Predsa len, takto majú ich deti zabezpečené hneď po škole kvalitné teplé jedlo,“ dodala Mária Zuzkinová.
Našou ďalšou zástavkou bola školská jedáleň pri Obchodnej akadémii v Martine. Na rozdiel od základných škôl, kde mesto alebo obec prispieva sumou na potencionálneho stravníka, tak ŽSK prispieva na skutočného stravníka. Stredoškoláci tak platia za obed predsa len o niečo viac ako deti na základných školách. Jeden obed tu stojí 37 korún. „Ceny sme boli nútení zvyšovať k 1. januáru tohto roku - o dve koruny, nedalo sa inak. V priemere sa u nás denne stravuje okolo 180 stravníkov. Závisí to od toho, čo práve varíme. Naším problémom je aj to, že medzi stredoškolákmi nie je v móde veľmi chodiť na obed. Dievčatá, ktorých je na našej škole väčšina, sa akože snažia držať líniu, chlapci zas možno skôr uprednostnia rýchle občerstvenie v školskom bufete. Rodičia by možno boli aj radi, keby ich deti chodili na obed. Dokonca im naň dajú aj peniaze, ale oni ich minú niekde inde. Nie raz sa mi stalo, že si rodičia u mňa overujú, či sa ich deti u nás stravujú alebo nie,“ povzdychla si Marta Pekárová, vedúca školskej jedálne pri Obchodnej akadémii v Martine, od ktorej sme ťahali aj prognózu potencionálneho zvyšovania cien. „Tie by sa v najbližšom čase meniť nemali, ale len za predpokladu, že potraviny opäť výrazne nezdražejú.“
V našom monitorovaní školských jedální sme po-kračovali v Príbovciach, kde sme navštívili miestnu materskú škôlku a potom sme sa vybrali aj do Beníc, kde zas sídli základná škola. Obidve stravovacie zariadenia má na starosti Helena Škvarková. „V škôlke sme museli ceny dvíhať na začiatku roku. Až o štyri koruny, z 29 na 33. Bolo to nevyhnutné, pretože podstatne zdraželi najmä mliečne výrobky, bez ktorých sa jedálniček v škôlke nezaobíde. Rodičia to pochopili, veď aj oni chodia do obchodu a vedia, čo všetko zdraželo.“
V škôlke v Príbovciach je zapísaných 50 detí, čo je celkom slušný počet. Horšie je to ale vraj vtedy, keď pre chorobu deti ostávajú doma. „Pre 25 – 30 detí sa veľmi ťažko varí,“ zamýšľa sa Helena Škvarková, ktorá nám neskôr zdôraznila, že v základnej škole nemuseli výšku stravného meniť takmer päť rokov. „Je to aj preto, lebo pravidelne nám na obedy chodí 170 stravníkov. Deti na prvom stupni platia 26 korún za obed, na druhom stupni o dve koruny viac. V cene je už zahrnutá aj päťkorunová réžia na prevádzku kuchyne. Ceny by sa v najbližšom čase meniť nemali. Trošku sa ale obávam zavedenia eura, uvidíme, ako sa obchodníci zachovajú. Dô-ležité pre stanovenie ceny je aj to, aby sme vyhľadávali aj čo najlacnejšie potraviny. Mapujeme trh, našťastie je si z čoho vyberať, ponuka sortimentu je široká,“ pochvaľovala si Helena Škvarková.
ROMAN KOPKA