DNES VARÍ VLADO ŠKUTA
Vlada Škutu verejnosť pozná ako esperantistu, fotografa a vášnivého cyk-listu.
Je predsedom Liptovského klubu esperantistov. Fotografovať začal v roku 1968 a jeho prvou fotografiou bol ruský tank. Aby ho mohol odfotografovať, kúpil si kvôli tomu fotoaparát Ljubitel, jediný ktorý vtedy v obchode mali. Aj s puzdrom ho vyšiel na 310 korún.
Rád fotografuje najmä ľudí, pred jeho fotoobjektívom bol aj americký kozmonaut James Irvin, keď navštívil Liptovský Hrádok, rovnako ako Karel Kryl či Magda Vášáryová, keď kandidovala za prezidentku. Na jeho záberoch nechýba ani exminister Pavol Rusko či majster Európy v klasickej kulturistike Karol Maliňák z Liptovského Mikuláša a mnoho ďalších viac či menej známych, ale aj neznámych ľudí. Na svojom konte má účasť na viac ako dvoch stovkách fotografických aj medzinárodných súťažiach, z ktorých si odniesol mnoho ocenení.
Okrem toho, že je dobrý fotograf a esperantista, je aj vášnivým cyklistom. Kedysi jazdil za Iskru Liptovský Mikuláš. Na bicykli prešiel kus Európy. Jedna z jeho nedávnych cyk-listických trás viedla od prameňa Dunaja v nemeckom Donaueschingene až do delty v rumunskej Suline pri Čiernom mori.
Precestoval Jantárovú cestu od Kaliningradskej oblasti cez Litvu a Poľsko na Slovensko. Jeho cyklistické výpravy sú spojené aj s návštevami esperantistov v zahraničí. Vo svete má veľa známych, ktorí sa esperantu venujú. Ako hovorí, stačí z nich vybrať niekoho, s kým sa chce stretnúť, zatelefonovať mu a stretnutie je dohodnuté.
Aký recept Vlado Škuta ponúkne našim čiateľom? „Počas cyklomaratónu od prameňa Dunaja v Nemecku po vtok Dunaja do Čierneho mora v Rumunsku sme v každej krajine ochutnali gastronomickú pochúťku. V pamäti všetkým účastníkom ostala večera v dedinke Bajkal - aj Bulharsko má svoj Bajkal - je priamo pri Dunaji. Ponúkli nám rybu, ale ako prílohu sme si vybrali šopský šalát,“ dozvedeli sme.
Môžete si ho pripraviť aj vy zo: 6 zelených paprík, 4 zrelých rajčiakov, 2 šalátových uhoriek, 1 cibule, trocha octu, 2 lyžíc slnečnicového oleja, 100 g tvrdého kozieho syra, resp. ovčieho, petržlenovej vňate, mletého čierneho korenia a soli.
Papriku, rajčiaky a ošúpané uhorky umyjeme a pokrájame na drobné kocky alebo rezance. Pridáme pokrájanu cibuľu, posolíme, okoreníme, pridáme ocot, olej a premiešame. Šalát na tanierikoch posypeme strúhaným tvrdým syrom a ozdobíme petržlenovou vňaťou.
(RR)