Z teplickej bryndziarne putujú k zákazníkom tony májových špecialít
Časť z nich vyvážajú aj do Maďarska a Českej republiky. V týchto dňoch vyrobia pracovníci bryndziarne zo syra denne 1 až 1,5 tony bryn-dze. Ako nám povedal majiteľ bryndziarne Dušan Štálik, vyrábajú dva druhy bryndze, bryndzovú nátierku a okrem toho syry. Turčianska delikatesa je najchutnejšia, keď je vyrobená z májového syra. Mnohí labužníci ale dajú prednosť syru vyrobenému na salaši, ktorý obsahuje mikroorganizmy vhodne vplývajúce na trávenie človeka. Tie sú iba v ovčej bryn-
dzi. Plnotučná hrudková bryndza je výrobkom, ktorý obsahuje aj kravský hrudkový syr. Labužníci vedia, že ceny bryndze a syra tento rok v porovnaní s vlaňajškom narástli. Dušan Štálik nám povedal, že v jeho bryndziarni sú výrobky z ovčieho syra v porovnaní s vlaňajškom drahšie o desať až pätnásť percent. Približne o toľko podľa neho narástli aj ceny vstupných surovín. Počet dodávateľov syra pre teplickú bryndziareň pritom klesol. V súčasnosti ich je približne tridsať a ďalších desať poľnohospodárskych subjektov dodáva do bryndziarne surové ovčie mlieko. Ide nielen o dodávateľov z Turca, ale aj z okolitých regiónov.
Ako nám povedal zástupca riaditeľa Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Martine František Záborský, v Turci je v súčasnosti v prevádzke 12 salašov, z toho iba jediný
(v Turčeku) v teplickom okrese. (GG)