Marta Križanová spievala najskôr v skupine Oriental prvý raz už ako 9-ročná v roku 1963. Patrila aj medzi stálice Turčianskeho repete, kde už v súčasnosti neúčinkuje, ale vystupuje spoločne s Petrom Stašákom. Aj keď je pracovne veľmi vyťažená, varí veľmi rada. Keď sa Marta Križanová dostane k sporáku, ako nám povedala, v množstve jedál, ktoré pripravuje, nepozná mieru. Hostí potom príbuzných a známych, ktorých má veľmi veľa. Obľubuje najmä slovenskú kuchyňu, v ktorej sa udomácnili aj typicky české jedlá.
Marta Križanová pri varení rada experimentuje, ale nemá na to veľa času, preto najčastejšie pripravuje rýchle jedlá, minútky, vyprážané alebo vo vlastnej šťave dusené hydinové mäso. Aj keď mäsové jedlá v jej kuchyni dominujú, obľubuje aj zeleninové šaláty. Naopak múčniky nie sú jej doménou. S rodinou a známymi si rada posedí pri chutnom kotlíkovom guláši. Priznala sa nám, že na dovolenke pri mori si radšej pochutná na grilovanom prasiatku ako na morských príšerkách. Aký recept Marta Križanová ponúka našim čitateľom? „Obľubujem hydinové jedlá, pri príprave ktorých využívam aj svoje vlastné vyskúšané nápady. Takýmto jedlom sú aj kuracie stehná plnené šampiňónovou plnkou. Na ich prípravu potrebujeme: štyri kuracie stehná, 200 g čerstvých šampiňónov, ale môžu byť aj sterilizované, jednu väčšiu cibuľu, dva strúčiky cesnaku, dve polievkové lyžice bravčovej masti alebo oleja, dva rožky (môžu byť aj grahamové), dve vajíčka, polovicu kávovej lyžičky mletého čierneho korenia, polovicu kávovej lyžičky majoránu, trochu rasce, kávovú lyžičku vegety, kávovú lyžičku morskej soli a čerstvú (prípadne sušenú) petržlenovú vňať. Pri príprave plnky najskôr nakrájame šampiňóny na hrubšie plátky a na tuku opražíme cibuľku. Pridáme do nej šampiňóny, zmes okoreníme, osolíme, pridáme do nej trochu vegety, pretlačený cesnak a majoránu. Zmes chvíľu podusíme a odstavíme zo sporáka a necháme ju krátko vychladnúť. Potom do nej primiešame rožky pokrájané na centimetrové kocky, vajíčka a posekanú petržlenovú vňať. Kompletnú zmes zľahka premiešame. Kuracie stehná umyjeme, necháme trochu odkvapkať a pripravenú plnku natlačíme pod kožu. Plnené stehná poukladáme na pekáč, trochu ich posolíme, posypeme vegetou, podlejeme vodou a pečieme v rúre približne 45 minút. Plnené stehná podávame s ryžou alebo so zemiakovou kašou. Ako prílohu k nim môžeme podávať šalát zo zeleniny, alebo ovocný kompót. (BR)