Nedeľa, 17. január, 2021 | Meniny má NatašaKrížovkyKrížovky
PLNENÉ KURACIE STEHNÁ

Dnes varí M. Križanová

Vrútočanku Martu Križanovú verejnosť pozná dlhé roky ako speváčku a dnes aj ako majiteľku predajne potravín.


Marta Križanová spievala najskôr v skupine Oriental prvý raz už ako 9-ročná v roku 1963. Patrila aj medzi stálice Turčianskeho repete, kde už v súčasnosti neúčinkuje, ale vystupuje spoločne s Petrom Stašákom. Aj keď je pracovne veľmi vyťažená, varí veľmi rada. Keď sa Marta Križanová dostane k sporáku, ako nám povedala, v množstve jedál, ktoré pripravuje, nepozná mieru. Hostí potom príbuzných a známych, ktorých má veľmi veľa. Obľubuje najmä slovenskú kuchyňu, v ktorej sa udomácnili aj typicky české jedlá.
Marta Križanová pri varení rada experimentuje, ale nemá na to veľa času, preto najčastejšie pripravuje rýchle jedlá, minútky, vyprážané alebo vo vlastnej šťave dusené hydinové mäso. Aj keď mäsové jedlá v jej kuchyni dominujú, obľubuje aj zeleninové šaláty. Naopak múčniky nie sú jej doménou. S rodinou a známymi si rada posedí pri chutnom kotlíkovom guláši. Priznala sa nám, že na dovolenke pri mori si radšej pochutná na grilovanom prasiatku ako na morských príšerkách. Aký recept Marta Križanová ponúka našim čitateľom? „Obľubujem hydinové jedlá, pri príprave ktorých využívam aj svoje vlastné vyskúšané nápady. Takýmto jedlom sú aj kuracie stehná plnené šampiňónovou plnkou. Na ich prípravu potrebujeme: štyri kuracie stehná, 200 g čerstvých šampiňónov, ale môžu byť aj sterilizované, jednu väčšiu cibuľu, dva strúčiky cesnaku, dve polievkové lyžice bravčovej masti alebo oleja, dva rožky (môžu byť aj grahamové), dve vajíčka, polovicu kávovej lyžičky mletého čierneho korenia, polovicu kávovej lyžičky majoránu, trochu rasce, kávovú lyžičku vegety, kávovú lyžičku morskej soli a čerstvú (prípadne sušenú) petržlenovú vňať. Pri príprave plnky najskôr nakrájame šampiňóny na hrubšie plátky a na tuku opražíme cibuľku. Pridáme do nej šampiňóny, zmes okoreníme, osolíme, pridáme do nej trochu vegety, pretlačený cesnak a majoránu. Zmes chvíľu podusíme a odstavíme zo sporáka a necháme ju krátko vychladnúť. Potom do nej primiešame rožky pokrájané na centimetrové kocky, vajíčka a posekanú petržlenovú vňať. Kompletnú zmes zľahka premiešame. Kuracie stehná umyjeme, necháme trochu odkvapkať a pripravenú plnku natlačíme pod kožu. Plnené stehná poukladáme na pekáč, trochu ich posolíme, posypeme vegetou, podlejeme vodou a pečieme v rúre približne 45 minút. Plnené stehná podávame s ryžou alebo so zemiakovou kašou. Ako prílohu k nim môžeme podávať šalát zo zeleniny, alebo ovocný kompót. (BR)

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  2. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  3. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  4. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  2. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  3. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 20 577
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 14 663
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 8 816
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 816
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 682
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 6 724
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 520
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 409
  9. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 274
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 047
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

POTULKY TURCOM: Z Turčianského Jasena cez Mažiarky na Bukoviny

Braňo Šimko, autor blogu Turčianska záhradka, má pre vás ďalší tip na turistiku v Turci s množstvom nádherných výhľadov.

Pohľad na Kečku.

Aktuálne nám dobre fungujú všetky štyri formácie

Martinskí hokejisti si víťazstvom nad Topoľčanmi upevnili druhú priečku v tabuľke. Predviedli nielen kvalitný výkon, ale keď bolo treba ukázali i potrebnú dávku disciplíny.

Súboj o druhé miesto tabuľky Martin zvládol výborne.

Hľadá sa nezvestný Martinčan

Naposledy sa nachádzal vo Valčianskej doline.

Nezvestný Peter Brna.

Biskup Galis je už z nemocnice doma

Ešte sa cíti slabý, ale jeho stav sa po ochorení covid -19 zlepšuje.

Žilinský biskup Tomáš Galis.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pohrebné auto zrazilo cyklistu. Neprežil

Nehoda sa stala medzi Telincami a Vrábľami.

Hľadá sa nezvestný Martinčan

Naposledy sa nachádzal vo Valčianskej doline.

AKTUALIZOVANÉ o 16.31

Rady pred odbernými miestami v Nitre sa skrátili, mnohých vybavili bez čakania

V meste je otvorených o päť odberných miest viac ako pred týždňom.

Už ste čítali?