Táto lekárka má za sebou viacero kurzov, certifikáty na akupunktúru, homeopatiu, manuálnu medicínu, akupresúru, masáže, kine-ziológiu, dietetiku, vodoliečbu, fytoterapiu.
Diéta pri chorobách pečene II.
V predchádzajúcom čísle sme uviedli, čoho sa treba pri chorobách pečene vyvarovať, a čo nám naopak prospieva. Dnes v tom pokračujeme.
Čaj: nechtík (Calendula officinalis) – oranžový kvet; očianka lekárska (Euphrasia officinalis) – vňať; púpava (Taraxacum officinalis) – koreň, prípadne listy; zlatobyľ obyčajná (Solidago virgarea) – vňať; slamiha piesočná (Helichrysum arenarium) – kvet. Ak nie je slamiha k dispozícii môžeme nahradiť vachtou trojlistou (Menyanthres trifoliata), palinou dračou (Artemisia absinthium) alebo zemežlčou horkou (Centaurium erythraea). Z posledných troch sa používa vňať.
Príprava čaju: 2 - 3 diely zlatobyle (môžeme dávkovať na lyžice), paliny, vachty, zemežlče po 1 dieli - všetko zmiešame. Jedna dávka čaju: jednu kávovú lyžičku slamihy varíme 1/2 minúty v 0,3 litra vody a odvarom zalejeme 1 a pol polievkovej lyžice zmiešaných bylín. Pijeme 10 - 15 minút pred jedlom. Je možné urobiť aj viacej dávok do termosky, aby sme mali čaj na celý deň. Regeneráciu pečene podporuje tiež ostropestrec mariánsky (Sylibum marianum).Veľmi dobrým čajom je aj čaj Ungolen, ktorý kúpite v lekárni.
Pri jedle je treba potravu v ústach čo najviac prežúvať, zvlášť pri tejto diéte, ale aj pri iných (joga odporúča až 40 x), aby sa potrava natrávila už ústach a uľahčilo sa tak trávenie v ďalších častiach zažívacieho ústrojenstva. Pri tejto diéte sa odporúča zabezpečiť telu dostatok zinku, samozrejme, najlepšie v prírodnom stave, t. j. hlavne v tekvicových semenách (denne skonzumovať za hrsť, ale nepražených, neosolených, nie sú najvhodnejšie už vylúpané, lebo nemajú v sebe klíčivú energiu). Zinok sa vyskytuje takmer v každom ovocí, v minerálnych vodách, lesných bobuľovinách, morských rybách, hovädzom mäse, mlieku, natural ryži, cvikle, káve, chlebe, droždí, cibuli, cesnaku, obilovinách, kakau, melase, strukovinách, orechoch, hubách. Ďalej je treba zaistiť prísun vit. A z prírodných zdrojov. Pri tejto diéte je vhodná mrkva, vňať petržlenu, jarabina, rakytník, paradajky, paprika – aj zelená alebo štipľavá, špenát, žerucha, šalát, tekvica, broskyne, marhule, zelený hrášok, kapusta. Pozor, vit. A sa vstrebáva za prítomnosti zinku! Vitamíny skupiny B vhodné pre túto diétu obsahuje: pivovarnícke droždie, pekárske droždie – sušené aj čerstvé, obiloviny, hlavne pšenica, orechy lieskové aj vlašské, ovsené vločky, karfiol, ryby, jablká. Vit. E obsahujú hlavne naklíčené obiloviny a fazuľky mungo.
Uvedená diéta na regeneráciu pečene by sa mala dodržiavať 2 – 3 mesiace. Každé jej porušenie - aj malé - je veľkou chybou. Vitamíny farmaceuticky spracované nemajú pre organizmus také výhody ako prírodné, navyše sa môžu aj predávkovať. Podobne je to s minerálmi. No sú situácie, keď volíme ich použitie aj vo forme lekárskej.
Uvedenú diétu treba doplniť reflexnými masážami, akupunktúrou prípadne homeopatickými liekmi.
Spracované podľa osnovy
Ing. Jiřího Jančiho CSc.,
doplnila MUDr. Svatava Žáková