Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Poupratujme si naše telo

LUCIA BÁTKYOVÁ
Vyštudovala trenčianske gymná-
zium a ako dvojnásobná matka sa stala diplomovanou sestrou. V roku 2007 získala certifikát atestovaného terapeuta detoxikácie. Študuje fytoterapiu a výživu tradičnej čínskej me-dicíny v Prahe.
 „Tráviť potravu zanesenými vnútornosťami je ako jesť obľúbené jedlo zo špinavého taniera,“ tvrdí doktor Jonáš z pražského inštitútu celostnej medicíny. Terapeutka a odborníčka na detoxikáciu organizmu Lucia Bátkyová s ním sú-hlasí. Podľa nej by očista tela mala byť súčasťou životného štýlu.
Aké sú najväčšie prednosti detoxikácie?
- Detoxikačné kúry sú prostriedkom skvalitnenia a predĺženia života. Sú veľmi účinné v boji s bolesťou, zvyšujú celkovú vitalitu, upravujú hmotnosť a zmierňujú ochorenia. Známe sú aj prípady vyliečenia.

Skryť Vypnúť reklamu

Očista organizmu sa spája najmä s príchodom jari. Upratujeme si domovy a chceme aj telo. Prečo je toto obdobie najvhodnejšie?
- Naše telo detoxikuje pečeň. Je to jediný orgán, ktorý ho dokáže prirodzene čistiť. Ak nie je v poriadku, organizmus sa zanáša. Podľa tradičnej čínskej medicíny je vhodné ju podporovať práve na jar, pretože vtedy najintenzívnejšie pracuje.

Detoxikáciou alebo pôstom sa očisťujeme od toxínov. Ako sa do tela dostávajú?
- Poznáme vonkajšie toxíny - z potravy alebo z ovzdušia. Nachádzajú sa v obilninách, tropickom ovocí, konzervovaných potravinách, postrekovanej zelenine, mäse, alkohole a cigaretovom dyme. Potom sú to vnútorné toxíny. Tie si človek vyrába vlastnou psychikou, stresom alebo zlým emocionálnym spracovaním určitých zážitkov.

Skryť Vypnúť reklamu

Znamená to, že ľudia so stresujúcou prácou majú telo viac toxikované?

- Ľudia, ktorí žijú v strese a nevedia ho spracovať, si zvyšujú kyslé prostredie svojho organizmu. V ňom sa dobre množia choroboplodné zárodky, ktoré dokážu vytvoriť infekčné ložiská.
Ukladajú sa do orgánov, ktoré sú potom oslabené. Naruší sa tak prirodzená rovnováha v tele. Keďže jeden orgán nepracuje stopercentne, ostatné sú zbytočne preťažované.

Ako sa to prejaví navonok?
- Rôzne. Napríklad u človeka, ktorý má znečistené hrubé črevo a ložisko toxínov v pečeni, sa to môže prejaviť na pokožke vo forme ekzému, lupienky, koprivky. Ak má zanesené obličky a ložisko v hrubom čreve, môže sa to prejaviť bolesťou kolien, artritídou. Zhoršenie činnosti tráviaceho traktu je príčinou značného percenta civilizačných ochorení. Ak je sliznica čreva narušená, nemá šancu prepustiť látky telu prospešné, a telo chátra. Môže sa to prejaviť nedostatkom vitamínov a minerálych látok, zníženým obsahom železa v krvi. Kým si neskvalitníme sliznicu čreva, nepomôžu ani výživové doplnky, ani bio potraviny.

Skryť Vypnúť reklamu

Dá sa prítomnosti toxínov v tele zabrániť?
- Zabrániť nie, pretože človek je fyziologicky osídlený prirodzenou mikroflórou a denne sa stretáva s de-siatkami rôznych toxínov. Nežije
v sterilnom prostredí. No predchádzať tomu, aby toxíny neboli v prevahe a neprejavili sa symptomaticky, sa dá. Riešením je dodržiavanie životosprávy. Treba chodiť zavčasu spať, dodržiavať pohybový režim, aby sa príjem energie vyrovnal výdaju. Treba sa snažiť stres neutralizovať športom alebo koníčkami a naučiť sa - vypnúť. V jedle treba byť striedmy a v živote byť vďačný, skromný, láskavý...

Má jarná detoxikácia zmysel aj u človeka, ktorý sa cíti zdravo?
- Práve u neho je vítaná a pôsobí preventívne. Dôležité je, aby dbal na prevenciu a predchádzal chorobám, a nie, aby sa začal o svoje telo starať až vtedy, keď už je zle. Keď choroba prepukne, má dvojnásobný zmysel robiť očistu.

Kresťania si jarnú očistu spájajú so štyridsaťdňovým pôstom...
- Svojím spôsobom pôst je deto-xikáciou. Ak sme zvyknutí jesť klasickú stravu, čiže mäso, údeniny, mäsové výrobky, konzervy, chlieb, je vhodné dodržiavať vo výžive počas očisty určité zásady. Počas jedného až troch mesiacov by sme mali z jedálneho lístka vylúčiť hlienotvorné potraviny, ktorými sú mliečne výrobky, biela múka, rafinovaný cukor a mäso. Hlieny sú živnou pôdou pre baktérie, vírusy, plesne a parazity. Pôst sa môže zdať obmedzujúci, no proces odbúravania nánosov a vylučovania jedov je pomalý.

Liečenie hladovkou je známe už zo staroveku a používa sa i dnes v rámci detoxikácie...
- Mali by sme začať poldňovými a jednodňovými pôstmi, ktorými si telo zvykne, že s ním ideme niečo robiť. Pomôckou na začiatok sú zeleninové šťavy, pretože zasýtia a chutia. Nároky treba zvyšovať postupne. Jednodňový pôst by si mal človek robiť počas niekoľkých mesiacov v pravidelnom intervale. Veľmi ľahko sa totiž môže dostaviť bumerangový efekt, telo si začne robiť zásoby pre prípad ďalšieho nedostatku potravy. Je preto vhodné poradiť sa s odborníkom. 
Poldňový pôst vo svojich prednáškach odporúčate aj po ťažkých jedlách alebo nadmernom požívaní alkoholu...
- Poldňový pôst nepovažujem za detoxikáciu. Je to skôr odľahčujúci deň po tom, ako telo „dostalo zabrať“.
K masívnemu odplaveniu toxínov však vtedy nedochádza. Rozbíjanie ložísk a detoxikácia od mikrobiálnych toxínov alebo ťažkých kovov je otázkou mesiacov.

Treba poldennému alebo dennému pôstu prispôsobiť svoj denný režim?
- Nemal by zasahovať do pracovnej činnosti, nemal by človeka zaťažovať. Mal by ho robiť s radosťou, s nasadením, s entuziazmom. Určite je lepšie, aby sa na pôst zvolil deň, keď je človek doma, víkend, dovolenka. Niekomu naopak vyhovuje pracovné nasadenie, v ktorom nevníma hlad. Tu však hrozí riziko stresu, ktoré spomaľuje detoxikáciu.

Čím by sme sa mali počas očisty stravovať?
- Vhodné sú celozrnné obilniny, strukoviny, zelenina, prípadne semená, ako slnečnica, tekvica, sezam.

Treba dodržiavať špeciálny pitný režim?
- Pitný režim nepatrí len k detoxikácii, ale ku každodennej výžive. Ráno po zobudení by mal človek začať teplou vodou, ktorá podporuje vyprázdňovanie. Potom si treba spraviť čaj a až potom raňajkovať. Sedemdesiat percent tekutín by sme mali vypiť do pätnástej hodiny. O piatej sú obličky v najaktívnejšie fáze, preto posledné tekutiny si necháme na tento čas.

Koľko tekutín by sme mali denne vypiť?
- Súčasným trendom je prijímať veľmi koncentrované potraviny, či je to tuk, cukor alebo soľ. Tým, že človek nepije, zvyšuje sa hustota telových tekutín a hromadia sa toxíny. Voda funguje ako riedidlo a organizmus sa lepšie vyprázdňuje, zbavuje nepotrebného. No ani s ňou to netreba preháňať. Keď sa človek „prepije“ vody, zaťažuje tým obličky. To pri detoxikácii tiež nie je vítané. Človek by mal vynásobiť svoju váhu číslom 0,035 a dostane odporúčané množstvo tekutín v litroch na deň.
Podľa doktora Bukovského by detoxikáciu nemali bez lekárskeho dozoru absolvovať pacienti po operácii či tehotné ženy. Ako je to s deťmi a so staršími ľuďmi?
- Množstvo obéznych detí sa zvyšuje. Východisko z problému vidím v zmene ich životného štýlu. U detí by som s pôstom neexperimentovala. U starších ľudí to závisí od ich fyzickej aj psychickej kondície. Je to veľmi individuálne. Sú šesťdesiatnici s výbornou kondíciou a aj takí, u ktorých môže byť pôst nebezpečný.

Aký je váš názor na používanie črevnej sprchy alebo klystíru počas očisty? Aký je rozdiel medzi týmito dvomi technikami?
- Už Hippokrates používal metódu výplachu čriev ako terapeutický pro-striedok. Klystír je možné urobiť v domácich podmienkach. Potrebujeme k tomu špeciálnu súpravu zo zdravotníckych potrieb. Črevná sprcha prebieha pod dozorom zdravotníc-keho pracovníka a vykonáva sa prístrojom. Pomocou masážnych techník sa z hrubého čreva odlupujú aj niekoľkoročné nánosy. Neodporúča sa však ľuďom po operácii čreva a tiež tehotným ženám.

Sú tieto techniky vhodné aj pre človeka, ktorý sa cíti zdravo?
- Klystír má dlhú históriu. Kedysi ho lekári pri liečbe využívali bežne. Dnes je to len otázka prekonania predsudkov. Ak sa nestravujeme zdravo, sú črevá zanesené lepkavými nestrávenými zvyškami z pšeničnej bielkoviny, mäsa či zvyškami nedostatočne požutej potravy a klystír je jedným zo spôsobov, ako predchádzať bežným, ale aj chronickým ochoreniam.

Jarné obdobie a fáza ubúdajúceho mesiaca detoxikáciu umocňujú. Ako často by sme ju mali podstúpiť?
- Detoxikácia by sa mala stať životným štýlom. Ide o to, aby sa človek naučil počúvať svoje telo a rozoznávať jeho potreby. Ono mu napovie, čo je preň dobré. Každý sme iný, a preto máme aj rozdielne potreby. Ak sa obnoví komunikačná niť človeka a prírody alebo vesmíru, dokáže ľahko rozpoznať vhodné od nevhodného.
Zuzana LÍMOVÁ

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  5. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  6. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  7. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  8. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  9. Pomáhajte čítaním
  10. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  1. Vynovená predajňa v Smrdákoch
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  4. Pandémia spomaľuje inovácie. Spoločnosti šetria
  5. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  6. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  7. Pomáhajte čítaním
  8. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  9. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  10. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 30 553
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 22 745
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 853
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 13 228
  5. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 892
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 514
  7. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 012
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 842
  9. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 9 203
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 8 800
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Jožo Brňák sa na nikoho nedokázal hnevať

Futbalista s dobrým ťahom na bránu, ktorý hral za Martin i Vrútky, už nie je medzi nami.

Jozef Brňák.

Stredoslovenská energetika, a.s., prijíma nové preventívne opatrenia

S účinnosťou od 26. októbra 2020 do odvolania SSE, z dôvodu zhoršenia epidemiologickej situácie, zatvára svoje zákaznícke centrá pre verejnosť.

Pacientov s ochorením na Covid 19 v nemocnici pribúda, rozširujú sa aj červené zóny

V Univerzitnej nemocnici Martin (UNM) bolo v pondelok hospitalizovaných 72 pacientov s pozitívnym testom na ochorenie COVID-19.

Pavilón č. 5 v UN Martin je už celý v červenej zóne.

Vrútky už určili miesta, kde sa bude testovať

Jedným z odberových miest bude aj kino 1. máj, využijú sa aj telocvične škôl.

Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Ako sa penzistom zvýšia dôchodky

Aj od januára budúceho roku môžu dôchodcovia počítať so zvyšovaním penzií o valorizáciu. V tom istom mesiaci sa zvýšené dôchodky začnú aj vyplácať.

Zomrel majiteľ známej nitrianskej firmy Turancar

Viliam Turan mal 66 rokov. Podnikať začal krátko po nežnej revolúcii.

Epidemiológovia v Trenčíne vyšetrujú ohniská nákazy v dvoch závodoch

V rámci Slovenska prevažuje reťazové šírenie ochorenia v rodinách.

Agrokomplex musí po desaťročiach odstrániť svoj ikonický nápis

Konštrukciu vytvorili v roku 1974. Jej súčasťou bol aj klas.

Už ste čítali?