Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky
DNES VARÍ RICHARD JANOŠTÍN

Patrí do skupiny nevariacich manželov

Richard Janoštín je správcom Múzea oravskej dediny v Zubercie – Brestovej. Strýko jeho manželky Juraj Langer stál pri zrode skanzenu.


„Patrím do skupiny šťastných manželov, o ktorých žalúdok sa stará výhradne manželka. Moja žena Markéta je vynikajúca kuchárka, preto dobré jedlo vnímam ako konzument. Mojím najčastejším úkonom v kuchyni je zalievanie kávy a ohrievanie jedla v mikrovlnke. Keďže pri sporáku je výhradne moja drahá polovička, pri obšmietaní v kuchyni sa mi občas pritrafí pomiešať cibuľu, otočiť rezeň na panvici alebo skontrolovať koláč v rúre či sa nepripeká. Výnimočne sa mi ujde uvariť ovsené vločky, ryžu alebo zemiaky... Ale ak sa za varenie považuje príprava praženice, tak sa k jednoduchým kuchárom hlásim i ja s vedomím, že je to moja slabá stránka,“ konštatuje správca skanzenu.To, že Richard Janoštín neprenikol do tajov kulinárskeho umenia hlbšie, majú „na svedomí“ dve skvelé ženy - jeho mama a manželka. Od detstva mal najradšej chlieb s maslom a s medom, ale hlavne - keďže maminka neustále piekla koláče, bábovky, buchty a zákusky - raňajky a večere čerstvo vybrané z rúry. K tomu pohár mlieka či kakaa - a človek bol blažený... „Odkedy som sa oženil, manželka mne a našim deťom pripravuje rozmanité, chutné jedlá. A keď nás chce vyslovene potešiť, urobí nám palacinky alebo upečie tvarohový koláč. Veru, doma máme radi sladké!“
Možno by sa očakávalo, že človeka, ktorý pracuje v múzeu, zaujíma ľudová kultúra a má rád tradície, bude určite preferovať tradičnú kuchyňu.
Podľa Richarda by to tak mohlo byť, keby naši predkovia mohli využívať rozmanitú ponuku potravinových produktov a vy-moženosti zariadenia kuchyne, ktoré sú dostupné v súčasnosti. „S pohľadom do minulosti môžem len skonštatovať, že naši predkovia nemali veľa na výber, museli sa uspokojiť s tým, čo sa im v tejto biednej zemi urodilo. Preto ma tradičná kuchyňa veľmi neláka, hoci mám pocit, že tradičné jedlo bolo kedysi chemicky čistejšie a zdravšie.“ To, čo sa u Janoštínovcov ocitne na tanieri, je podľa Richarda pôžitok zjesť. „Keď náhodou zostanem doma dlhšie sám, manželka zmrazí množstvo pripravených jedál a uloží do mrazničky, takže stačí si podľa chuti vybrať, prihriať a zjesť. Nemám pocit, že som v jedlách vyberavý, ale určite rozmaznaný...“

Skryť Vypnúť reklamu





TVAROHOVý koláč (od manželky)
Z 3/4 litra mlieka uvaríme redšiu krupicovú kašu, ktorú hodne osladíme. Po vychladnutí zmiešame s tromi tvarohmi (750 g), pridáme 5 žĺtkov a vyšľahaných 5 bielkov. Polovicu masy zafarbíme kakaom a nalejeme na vymastený a vysypaný plech alebo pekáč. Na cesto porozkladáme hrušky, čerešne (môžu byť aj z kompótu) a zalejeme druhou polovicou cesta. Pečieme pri 150 stupňoch Celzia 20 – 30 min.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  9. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 36 163
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 34 924
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 711
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 288
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 759
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 131
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 764
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 401
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 321
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 5 765
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Ilustračné foto.

Skríningové plošné testovanie prebehne v najväčšej miere cez víkend.

6 h
Miroslav Chudý.

Novým hlavným trénerom Martina sa stal Miroslav Chudý. Asistentmi budú Ladislav Spišiak a Marek Žila.

12 h
V Turčianskych Tepliciach otvorila samospráva odberové miesto už vo štvrtok.

Odberové miesta na skríningové testovanie občanov na ochorenie covid-19 otvorili vo štvrtok v Turci samosprávy Turčianskych Teplíc a Turčeka, v Kláštore sa testuje od stredy.

16 h
Aj napriek dištančnému vzdelávaniu má väčšina žiakov známok dostatok, polročné výkazy dostanú včas.

Väčšina žiakov ukončí prvý školský polrok včas. Niektorým študentom budú individuálne predlžovať polročnú klasifikáciu do konca marca.

19 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V druhom kole malo pozitívne testy 1,02 percenta testovaných. Na Borovej ulici však číslo vyskočilo na 6,45 percenta.

12 h

Prednostka neodpísala, rezort vnútra poslal len všeobecné stanovisko.

4 h

Záchranári odkazujú, nie každý s Covidom patrí do nemocnice.

18 h

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

21. jan

Už ste čítali?