Pri neustálom zvyšovaní cien potravín začína kde kto hovoriť o tom, že inak to ani nemôže byť. Prázdne maštale na poľnohospodárskych dvoroch, lúky bez pasúceho sa dobytka, nové aj staré domy na dedinách bez hospodárskych zvierat, polia s monokultúrnymi rastlinami... Na toto netreba zvlášť poukazovať. Vidíme to okolo seba. Paradox doby je v tom, že v minulosti to všetko bolo, ale v obchodoch tovar chýbal, teraz je to naopak. Len tie ceny...
Podľa vývoja počtu hospodárskych zvierat k 31. decembru 2007, resp. 2006, je reálne, že na Slovensku či v Turci ceny potravín budú naďalej rásť. Na Slovensku klesli stavy zvierat v roku 2007 oproti roku 2006 pri hovädzom dobytku o 1,2 %, pri ošípaných o 13,8 %, pri hydine o 1,2 % , vzrástol len stav oviec o 4,4 %.
V okrese Martin to bolo podobne. Pri hovädzom dobytku klesol stav o 4,3 % na 7 762 kusov, pri ošípaných o 16,4 % na 4 229 kusov, rast nastal pri ovciach o 6,8 % na 11 795 kusov a pri hydine o 26 % na 222 500 kusov. Aj okres Turčianske Teplice za-znamenáva pokles pri hovä-dzom dobytku o 3,5 % na 5 080 kusov, pri ošípaných o 22,5 % na 3 149 kusov, pri ovciach o 25,5 %, nárast oviec o 19 % na 2 987 kusov a pri hydine rast o 4,6 % na 135 510 kusov. V okrese Martin mali chovatelia okrem toho zaevidovaných 588 kôz a 112 koní a v okrese Turčianske Teplice 259 kôz a 86 koní. Túto štatistiku tvoria nielen podnikateľské subjekty zapísané v obchodnom registri a súkromne hospodáriaci roľníci, ale dopĺňa ich aj odhad chovaných zvierat pre domácu potrebu.
Obchodníci radi spotrebiteľom zdôvodňujú rast cien rastom nákladov prvovýrobcov, ale akosi tam chýba hodnota, za ktorú sa zvieratá vykupujú. Predaj živočíšnych výrobkov v kilogramoch a korunách bol v jednotlivých komoditách v roku 2007 takýto: v jatočnom hovä-dzom dobytku priemer za Slovenskú republiku 35,63 korún, v roku 2006 to bolo 35,68 korún,
v okrese Martin 30,51 korún, v roku 35,20 Sk a v okrese Turčianske Teplice 30,23 korún, rok predtým 30 85 korún. Za kilogram ošípaných prvovýroba dostala v roku 2007 v SR 34,54 Sk, v roku 2006 dosahovala ešte 41,10 Sk. V okrese Martin to bolo 34,34 Sk, rok predtým 41,34 Sk a v okrese Turčianske Teplice 30, 45 Sk, v roku 2006 ešte 36,88 Sk. Priemerná kilogramová hodnota oviec za SR v roku 2007 dosiahla 25,45 korún, v okrese Martin17,42 korún. Porovnanie u oviec s predajnými hodnotami za rok 2006 nie je možné vzhľadom na zmenu metodiky.
Záver z týchto čísiel vychádza veľmi kruto. Ceny mäsa a mä-sových výrobkov budú pre nás spotrebiteľov naďalej rásť a likvidácia živočíšnej prvovýroby na Slovensku bude naďalej pokračovať. Ale prečo? Je mi jasné, že menej produktov na trhu znamená vyšší dopyt, a tým aj ceny. Ale to už nie je o úlohe trhu ako vyrovnávača disproporcií, ale o vedomom riadení procesov v národnom hospodárstve. Prečo sa to vedie takýmto sme-rom, spotrebiteľom zatiaľ nikto nechce vysvetľovať.